DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: [1]
  Печат  
Автор Тема: НОВИНИ: [25 МАЙ 2006] Интервю с Брайън Грифин  (Прочетена 711 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
The Fein
Екип
Публикации: 2922

Профил WWW
29 Май 2006

Роденият в Бирмингам през 1948 година Брайън Грифин е от много години основна фигура в съвременната фотография. Но това, което го свързва с музиката е работата му с величия като Depeche Mode, Echo & The Bunnyman, Paul McCartney, Brian Eno, Billy Idol, Siouxsie and The Banshees, Iggy Pop, Kate Bush и др.

Една от многото награди, на които е носител, е тази за най-добра фотография на 80-те, която взима за обложката на албумът на Депеш Мод ‘A Broken Frame’ (1982). Освен на този албум, Грифин е и автор на обложките на ‘Speak & Spell’ (1981), ‘Construction Time Again’ (1983), ‘Some Great Reward’ (1984) и ‘Black Celebration’ (1986). През 1998 година той се изявява като режисьор на ‘Only When I Lose Myself’ от ‘Singles 86>98’.

За работата си с Депеш Мод, за своето минало, настояще и бъдеще може да прочетете по-надолу в поредното ексклузивно интервю за DM.org.

Можеш ли да ни кажеш повече за теб и как попадна в невероятния свят на фотографията?

Интересът ми към фотографията датира от времето, когато бях на 18 и работех в едно търговско предприятие. Случайно попаднах в местния фотографски клуб и така се получи, не беше запланувано. Когато станах на 21 завърших Манчестърския Политехничен Университет, специалност фотография, с отличие.

Как стана така, че се случи да работиш с Депеш Мод? Те ли те избраха или беше поканен от Mute Records?

Беше късмет, тъй като моят офис беше един етаж по-нагоре от този на Mute Records в Сеймър Плейс, Лондон. Бях избран от Даниел Милър.

Веднъж през 80-те Дейв казва, че обложката на Speak&Spell  “трябваше да бъде нещо приятно и романтично, но се получи просто комично и глупаво”. Каква всъщност беше идеята на обложката?

Странно е, но според мен тя издържа теста на времето. Представа си нямам какво ми е минало през главата по онова време. Не бях особен фен на групата тогава, така че просто може да е бил начин да се пошегувам с тях.

Можеш ли да ми обясниш повече за символиката на сърпа и чука в ‘A Broken Frame’ и ‘Construction Time Again’? Много фенове предполагат, че символите в ‘Black Celebration’ също имат нещо общо със СССР?

Руското творчество и социалния реализъм винаги са ме вдъхновявали и все още го правят, това е причината да заложа на подобна визия в артуърка на тези албуми.

Когато правеше обложките беше ли вдъхновен от самата музика и настроението на албума или това нямаше отношение към работата ти?

Музиката нямаше особено роля в процеса на изграждането на артуърка по това време. Депеш бяха добра група, с която да се работи, защото бяха отворени към нови идеи и  човек може наистина да се възползва от възможностите, предоставени от тях.

Какво мислиш за музиката на ДМ като цяло? Почитател ли си им и какви са твоите музикални влияния?

Мисля, че Депеш Мод станаха истински добри след моя период в групата.
Колкото до това, което харесвам - в онези дни , краутрокът беше моята музика, която открих посредством един приятел на Даниел Милър. Обожавам електронната също, особено немската, която винаги ми е била много любима. Винаги съм бил много далеч от големите групи в рок и поп музиката, харесвам нещата, които са по-инди. 

Може ли музиката да те вдъхнови да снимаш?

О да, музиката и рисуването са най-истинските форми на изкуството...невероятно вдъхновяващи са!

През 2004-та си работил със Сър Пол МакКартни, вероятно е било голяма чест за теб?

Да, беше голяма чест за мен, защото си спомням колко големи бяха Beatles когато бях хлапе. Докато работех с него наистина давах всичко от себе си нещата да бъдат перфектни.

Върху какво работиш сега? Какви са плановете ти за тази година?

От 20-ти септември до 29-ти октомври в Лондон ще бъде отворена галерията ми The Water People, която ще бъде първата ми голяма експозиция в Обединеното Кралство от 15 години насам. Снимките са правени в Исландия – тази страна е наистина невероятна и нейните пейзажи бягат от всякакви клишета. Но, в крайна сметка, се опитвах да фотографирам, като състояние на духа, като начин да дам израз на собствените си чувства, вместо да създам пейзаж в пейзажа, като самопортрет.

http://www.briangriffin.co.uk/

Прикаченият файл е изтрит при прочистване.

* brokendamaged.jpg (6.73 KB, 150x150 - видяно 2671 пъти.)
Последна редакция: 13 Юли 2006 от The Fein

because your hair is like the autumn.

dmod
Кукла
Публикации: 40

Профил
Отговори #1: 29 Май 2006

Поздравления Светльо! Готин
dearrose
Висш Любовник
*
Публикации: 1246

Профил WWW
Отговори #2: 29 Май 2006

Благодарности за интервюто! Обложките на Brian Griffin за DM са наистина най-любимите ми сред всички техни.Одобрение Единственото друго негово интервю,на което съм попадала е това във филма Random Access Memory,но там не се споменаваха толкова много интересни факти за самия фотограф.

Make me think that at the end of the day
Some Great Reward will be coming my way...
MAO BOY
Висш Любовник
**
Публикации: 1399

Профил
Отговори #3: 29 Май 2006

добра работа светльо,
пък и хвърли повече светлина върху въпроса със символите от bc. единствено не е ясно дали той е измислил символите или ги е свил отнякъде. понеже е фотограф обаче, едва ли е на ти със рисуването и може би наистина ги е взаимствал отнякъде.

от интервюто прави впечатление, че за него това е било само работа и въобще не му е пукало за дм, нито пък дм са имали представа за снимките му, а решението е било изцяло на Даниъл Милър.също така съм склонен да вярвам, че ако съседството им не ги е свързвало по някакъв начин, едва ли той някога е щял да работи за дм.

що се отнася до коментара на дейв за обложката на S&S - някой би ли обяснил какво представлява обложката защото на мен ми прилича на нещо между патка и лебед а останалото е игра с цветове. днес специално се взирах да не би  понеже съм късоглед да не пропускам някой важен детайл но в крайна сметка така и не открих нищо повече. дали някой от вас не е открил някакъв скрит смисъл?

Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
Nick at Night
Гост
Отговори #4: 29 Май 2006

С това интервю,форумът започва да надминава очакванията ми.Превъзходна работа The Fein!
Успя да изненадаш /поне мен/с нещо ново.
Благодаря ти!
Страници: [1]
  Печат  

Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.