DM.org

Depeche Mode => Групата => Темата е започната от: Recoil в 14 Май 2006Титла: Семплиране
Публикувано от: Recoil в 14 Май 2006
Не знам на колко от вас се е случвало да попадат на различни семпли.
В днешно време е по-лесно да си купиш семплите, вместо да ги направиш, но по-интересното е, какъв е бил случаят с Massive Attack. И защо Mark Stent е решил да използва семплирани барабани от Get Right With Me в Man Next Door (песен от Mezzanine един от най-добрите албуми на Massive Attack)
Предполагам, че това се дължи на факта, че той е учасвал и в смесването на SoFaD. До тук обяснението е горе-долу нормално, но има и момент, които е ужасно сходен с основната идея на 10:15 Saturday Night на The Cure, но с по-бавно темпо. Даже съм по-склонен да вярвам, че е семплирана точно частта след първят куплет или от 2рата минута нататък, преди солото (на 10:15 Saturday Night).
Още по-наглото е, че в един кратък момент от Man Next Door, песента се гради изцяло на точно тези два семпъла.

Интересно ми е дали някой друг е засякъл семплиране на DM в песните на други групи.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: atomheart в 14 Май 2006
Един пример, който няма толкова об6то с по-горе казаното, тъй като става дума за не6та дале4 не дотам професионално направени, но след като излезе Ultra ритъм секцията от Useless (благодарение на първите няколко такта соло) може6е да се 4уе в няколко бг песни. В момента се се6там за Дони и Мом4ил в един римейк на Малкия Принц, който е вклиу4ен в Best of компилаця от мисля 98 година, съ6то и дует Avenue са използвали този ритъм в една тяхна песен.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: dearrose в 14 Май 2006
Спомням си,че бяха набедили и КариZма в използване на семпли от DM(мисля,че от It's No Good),но не се сещам за коя песен ставаше въпрос. :( За случая с Massive Attack не знаех,дори си пуснах Man Next Door.
Много интересна тема! O0


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: dobomode в 14 Май 2006
Спомням си,че бяха набедили и КариZма в използване на семпли от DM(мисля,че от It's No Good),но не се сещам за коя песен ставаше въпрос. :(

Началото на един от ремиксите на It's No Good се чува като ритъм семпъл на заден фон през цялото време на Колко Ми Липсваш (или както се казва песента).


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Recoil в 14 Май 2006
Ами при ремиските е по-странен момента. В Andrea Parker микса на It's No Good и в Колко Ми Липсваш има един и същ семпъл, но мисля, че той е купен и е част от банка със семпли.

Не знам дали е подобен случаят с : Mine / Beast Of Prey на Project Pitchfork и Bass Bounce микса на It's No Good, но и там има досадно еднакви семпли.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Recoil в 08 Юли 2006
И защо Mark Stent е решил да използва семплирани барабани от Get Right With Me в Man Next Door (песен от Mezzanine един от най-добрите албуми на Massive Attack)

Бях забравил за една малко по-стара песен на Enigma, която се казва I Love You... I'll Kill You, която има поразително еднакъв семпъл с вече изброените (Get Right With Me, Man Next Door). Интересното е, че песента на Enigma е от година 2000,  друг е въпроса кой точно е програмирал въпросният ритъм... и дали става въпрос за семпъл от
Songs Of Faith And Devotion...


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: julianep в 12 Юли 2006
...има и момент, които е ужасно сходен с основната идея на 10:15 Saturday Night на The Cure, но с по-бавно темпо.
...
Попаднах на оригиналното издание на Mezzanine, в книжката е написано, че в Man Next Door е използван точно този семпъл. За Депеш не се споменава нищо.

Бях забравил за една малко по-стара песен на Enigma, която се казва I Love You... I'll Kill You, която има поразително еднакъв семпъл с вече изброените (Get Right With Me, Man Next Door). Интересното е, че песента на Enigma е от година 2000
...
Всъщност е малко по-стара ... от 1993 година :)


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: The Fein в 12 Юли 2006
Чел съм по книги, че ДМ категорично отказвали да ползват чужди семпли, така че е по-вероятно или приликата да е неосъзната, или Енигма да са взели семпъла.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Recoil в 12 Юли 2006

Бях забравил за една малко по-стара песен на Enigma, която се казва I Love You... I'll Kill You, която има поразително еднакъв семпъл с вече изброените (Get Right With Me, Man Next Door). Интересното е, че песента на Enigma е от година 2000
...
Всъщност е малко по-стара ... от 1993 година :)

Напълно възможно, по всяка вероятност съм гледал датата на издаване на периздадено копие.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: loosemyself в 12 Юли 2006
специално за песни на Depeche си спомням,че попаднах на някакъв саундтрак на "широко затворени очи", в който в едната от песните звучеше завоалиран семпъл от Any second now....странното е обаче,че когато извадих описанието на песните от саундтрака,точно тази не фигурираше,докато на другите бяха посочени авторите и заглавията ???


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: ecmjazz в 13 Юли 2006
Все пак да не забравяме, че някои семпли се ползват от готови библиотеки с такива и е нормално понякога да чуеш един и същ семпъл на повече от едно място (ако говориме за отделни мултисемпли разбира се). Същото важи и за синт-пачовете - наскоро забелязах как един и същ звук може да се чуе в албуми на Енигма, Вангелис и Дед Кен Денс и то албумите са горе-долу по едно и също време (1993) издадени - явно е имало тогава някой модерен синт, който всички са ползвали.. Друг е въпросът обаче с ползването на цели рифове, луупове, ликове или както и още да ги наречем.. Самия Алън на сайта си казва, че няма нищо лошо в това стига да е взета някаква малка част и да е използвана по креативен начин.. Но пък има и артисти като Райън Фериш например, при които можеш да чуеш в няколко парчета от един и същи албум цял риф, който е взет явно от някаква библиотека със семпли и размножен из всички парчета.. Такъв вид артисти така да се каже "подбиват пазара" на другите дето се мъчат сами всичко да си направят.. Но всеки накрая си получава заслуженото де..


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: dearrose в 04 Август 2006
А какво ще нажете за невероятната прилика в мелодията на "The Ballad of Chasey Lain" на Bloodhound Gang и "Sea Of Sin" на DM? :o Сигурно има и други,които са я забелязали.Чела съм,че образите от групата са фенове на DM,така че приликата едва ли е случайна. :angel:


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: julianep в 04 Август 2006
А какво ще нажете за невероятната прилика в мелодията на "The Ballad of Chasey Lain" на Bloodhound Gang и "Sea Of Sin" на DM? :o
...
Да, верно, и на мен ми е направило впечатление >:D


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: MAO BOY в 04 Август 2006
то си е едно към едно, директно са я чопнали.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: dearrose в 04 Август 2006
Открих тук (http://www.commline.com/archive/cgi-bin/mesg.cgi?a=bong&i=550F6D86-6ED2-11D8-8DCB-000393D58BFE%40mac.com) някои мнения на фенове по въпроса,но ще ми е интересно да прочета някъде и коментар от самата група. ??? Защо са използвали мелодията точно на Sea Of Sin и т.н. Песента дори звучи донякъде като пародия. :angel:


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Lud Uchen в 04 Август 2006
Доколкото ми е известно, Bloodhound Gang са започнали като tribute-група на ДМ. И да, много си приличат двете песни, досега не ми е правило впечатление.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Aleksandrovster в 03 Януари 2007
Можеби на мен само така ми се струва, но "Map of the problematique" на Muse в началото не напомня ли на Enjoy The Sillence... :oТитла: Re: Семплиране
Публикувано от: mody в 03 Януари 2007
И аз такива впечатления имам.И даже не само в началото,а цялата песничка-инструменталите-приличат на ETS.Не знам дали си внушавам или е така?


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: julianep в 13 Октомври 2007
В Andrea Parker микса на It's No Good и в Колко Ми Липсваш има един и същ семпъл, но мисля, че той е купен и е част от банка със семпли.
....
Абсолютно същият семпъл се чува и в Remember (Sweet Harmony Mix) на De/Vision :police:


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: suffer_well в 14 Октомври 2007
Не знам дали сте говорили вече за Хилари Дъф,ама тя имала песен със семпъл от "Personal Jesus",който изпълнявала на турнето си.Даже бях гледал клипче и не беше семпъл,ами направо самата песен :)/


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Deni в 14 Октомври 2007
Не знам дали сте говорили вече за Хилари Дъф,ама тя имала песен със семпъл от "Personal Jesus",който изпълнявала на турнето си.Даже бях гледал клипче и не беше семпъл,ами направо самата песен

Я този, дето ще си говори с Хилари, направо да привика и Джамилия, че да не води същия разговор два пъти. Така де, защо да се губи време.
----------
Поправка - така да се каже, не съм прочела оригиналното изречение правилно. Все пак, ако наистина някой има възможност да проведе такива разговори, аз адмирирам инициативата и подкрепам идеята си двете дами да бъда "съветвани" едновременно.


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Recoil в 11 Юли 2011
По време на втория кръг на "A Strange Hour" ми направи впечатление част от хип-хоп песен, която звучеше ужасно познато, но в същото време доста различно.

Става въпрос за 3rd Bass, които вероятно са първите, които семплират DM. А по-точно Never Let Me Down Again в песента си Wordz of Wizdom (от 89та или 90та, ако не се лъжа). По-конкретно в "Death in the Afternoon" микса на песента фигурира съвсем приличен семпъл, както и семплирана реч на Кенеди.

http://www.youtube.com/v/235H66jBBfQ?version=3&hl=en_US&hd=1

И ако трябва да разбия видеото по семпли:

Recoil - Killing Ground (Album Version)
Recoil - Killing Ground (Solid State Mix)
DM - Never Let Me Down (Aggro Mix)
DM - Never Let Me Down (Digitalism Mix)
DM - Never Let Me Down (Split Mix)
3rd Bass - Wordz Of Wisdom (Death In The Afternoon)
DM - In Your Room (Apex Mix)
DM - In Your Room (Jeep Rock Mix)
DM - In Your Room (Devotional Live Version)

Интересен момент, в който някой семплира DM и някой, който е бил в DM по това време... решава да използва песента в последствие...


Титла: Re: Семплиране
Публикувано от: Recoil в 09 Май 2012
От известно време се мъча да програмирам възможно най-реалистични барабани, но липса момент на органично звучене, та тръгнах да търся подходящи моменти за семплиране извън нещата, които обикновено бих слушал с часове... И така се върнах отново към тази тема, но с доста повече информация за разилка от момента, в който съм я отворил.

Оригиналът:
http://www.youtube.com/v/fOEQTJV_3-w?version=3
Песента сама по себе си е кавър на ето тази: http://youtu.be/meo36F8-PCY
Но в момента говорим за изпълнението и записа на барабаните. Подробна история може да прочетете тук: http://en.wikipedia.org/wiki/When_the_Levee_Breaks#Led_Zeppelin_version

http://www.youtube.com/v/D0bTVaQl4Os?version=3
Макар и да не пише нищо в Wikipedia по въпроса, точно този семпъл са ползвали нашите момчета. С достатъчно постпродукция, за да не звучи едно към едно, но това е основата.

Ето и някои други песни с наличието на същия семпъл:

http://www.youtube.com/watch?v=LyEJxzQM24Q - Bjork - Army of Me
http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 - Enigma - Return To Innocence
http://www.youtube.com/watch?v=S71_vIMQ0YY - Massive Attack - Man Next Door

До голяма степен ползването на този семпъл ми напомня за "Вилхелм писъка"


DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.