DM.org

Музика => Други => Темата е започната от: The Fein в 05 Февруари 2007Титла: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: The Fein в 05 Февруари 2007
Поредните гости на DM.org са словенската електро-поп (въпреки, че това определение звучи прекалено тривиално за тях) група Silence, познати в България най-вече с експерименталния си албум "Vain, A Tribute To A Ghost" (2004) и работата им по новия албум на Лайбах.

Създадени през 1992 година от Борис Бенко (вокали, композиране), Матиас Ференц(синтезатори и аранжименти) и Примоз Хладник (член на групата до 1995) Silence до момента имат зад гърба си три студийни албума, една антология, множество саундтраци за филми и театрални постановки, както и колаборации с други групи.

Ето какво каза вокалистът Борис Бенко за DM.org:

В момента сте на турне с Лайбах и скоро ще свирите с тях в София. Как стана така че се заехте с продуцирането, композирането и изграждането на концепцията на Volk?

Яни Новак от Лайбах ни предложи да работим заедно през есента на 2005-та. Може да се каже, че от доста време ни наблюдаваше. През 2003-та издадохме саундтракът "Maison Des Rendez-vous" чрез лейбълът Nika Records, където той работеше. След това той внимателно следеше нашите изяви. През ноември 2005-та той реши, че сме израстнали достатъчно, за да напишем и продуцираме нов албум на Лайбах  :) Новак измисли концепцията и избра кои химни да бъдат включени в албума.

Какво можем да очакваме от Silence през 2007-ма?

Имаме две издания, планирани за края на тази година - ще издадем нов саундтрак, а после ще последва и новия ни студиен албум.
 
Работейки по новия албум почувствахте ли, че сте се развили артистично?

Цялата ни театрална работа, която правихме през последните години дава своите плодове. Работейки по толкова много различни жанрове ни кара да бъдем по-самоуверени, по-многофункционални. Вече не се придържаме към един стил, както преди. Вкусът ни е вече различен - по-авангарден и по-многопластов. Но това развитие си има и цена...сега всички наши ранни неща ни звучат смешни  :) Но най-забавното нещо в това да ставаш по-добър в определена насока е това, че колкото повече напредваш, толкова по-малко знаеш...

В България сте познати с албумът "Vain, a Tribute to a Ghost". В сайтът на Вейн (www.vaintribute.com) се споменава, че вашата връзка с него е "неоспорима, но неясна". Можете ли да хвърлите малко светлина около стартирането на проекта?

Хмм, мисля че това ще ти се стори интересно..:
http://www.vaintribute.com/vain_archives/introduction.htm
 
Как успяхте да привлечете Ан Кларк за записването на кавърът на Kraftwerk "Hall Of Mirrors"?

Споделяме един и същи издател - Brainstorm Music Marketing. Те предложиха идеята и съответно уредиха срещата.

Кой е най-трудния момент за теб от изграждането и записването на един албум?
 
Кърт Вонегът е спял по 13-14 часа на ден. Той просто е обожавал да спи, въпреки, че неговия доктор му е казвал, че това е просто начин да избяга от срещата със света. За мен музиката е това, за което сънят е бил за Кърт Вонегът. Писането и записването на музика е винаги лесно. По-скоро промоцията и връзките с обществеността са мястото, където се крият проблемите.

Спомням си как веднъж направих значка с обложката на "Vain, a Tribute to a Ghost" за моя приятелка и която впоследствие беше изключенително трогната от това...били ли сте някога изненадани от това как вашата музика се отразява на хората?

Помня колко луд и вманиачен бях по групите, които слушах когато бях по-млад. Затова и съм със смесени чувства когато става въпрос за фенове...но това е невероятна чест, моля те предай нашите най-сърдечни поздрави към тази твоя приятелка  :)
   
Много от песните на Silence са свързани с болката и страха...какво е болката и страха за теб лично?

Предполагам, че моето разбиране за страха и болката не е по-различно от твоето. Просто мисля, че музиката трябва да изследва повече аспекти на човешкото, не само любовта и щастието.

Имате много неиздадени саундтраци - смятате ли да ги издадете по някакъв начин?

Много бихме искали. Но за съжаление саундтраците се продават слабо, а и е изключително трудно да намерим лейбъли, които да се съгласят да ги издадат. Затова и се опитваме да включваме части от театралната ни работа в "обикновените" албуми - няколко от тези творби попаднаха във "Vain" и "Key".

Можеш ли да ми разкажеш повече за влиянията на групата и какво ви накара да започнете да се занимаване с музика?

Ние сме деца на 80-те. Музиката от този период - особено електронната музика - имаше голямо влияние върху нас. Бяхме и големи фенове на Бристълската сцена от 90-те. И двамата обожаваме класическата музика - особено композиторите от 19-ти и 20-ти век, както и саундтраци към класически филми. Колкото до втория ти въпрос - не знам всъщност как попаднах в музиката. Започнах като аниматор, работих няколко години като графичен дизайнер и даже се опитвах да пиша. Последното и най-дълго просъществувалото занимание в списъка е музиката - някакси тя най-добре ми подхожда.   Вероятно това е защото ми позволява за комбинирам абстрактността с конкретиката (текстовете) в много кратко времетраене.

Като група наречена Silence...до колко е важно да знаеш как да използваш тишината в музиката?

Много важно! Също както в ежедневния живот - винаги е добре да знаеш кога да замълчиш  :)
 
Нека да се пренесем към музиката на Депеш Мод...какво е твоето мнение за нея?

Не е трудно да се уловят DM влиянията в нашата музика. Има нещо в минорните синтезаторни песни и полутоновете, което е чиста магия. Те са несъмнено една от най-забележителните групи в историята на популярната музика. Не се сещам за друга група, която да е по такъв начин едновременно ъндърграунд и да се изкачва по мейнстрийм успеха. Имам всичките им албуми, въпреки че трябва да отбележа, че напускането на Уайлдър остави дупка в звученето им. Моята любима песен на Депеш Мод? Lie To Me.
 
Благодаря ти много за това интервю и тъй като все повече хора тук откриват музиката ви - какво би искал да им кажеш?

Благодаря ти, Светослав, както и на всички наши фенове в България. Надяваме се да имаме възможността да посетим страната ви скоро. О, и добре дошли в ЕС!  :)

www.silence-zone.com
www.vaintribute.com

Досега за DM.org интервюта са дали:

Client, Jamie Myerson, Георги Георгиев (Остава), Olivia Louvel, Steve Malins, Babylonia, Brian Griffin, Simon Gilbert (Suede, The Futon), Silence...следва продължение....Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: kirilart в 06 Февруари 2007
Чудесно интервю, за първи път имам усещането, че е дадено не просто така, а с внимание и вложен смисъл в отговорите, което е похвално. Личи си също така, че освен дълбочина в музиката, Сайлънс имат такава и в разсъжденията.
Очаквам още отговори, на бъдещите интервюта! Успех Светльо!
 O0


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: Recoil в 06 Февруари 2007
Винаги ми е било приятно когато интервютата са били по някакъв начин свързани с темите, които обсъждаме. Спомням си за ситуацията с Браян Грифин и символите на обложката на Black Celebration.

Интересното е този коментар за Алан, който на мен лично ми направи много приятно впечатление. Ако трябва да бъда честен Laibach едва ли ми допадаха толкова, колкото след като видях и чух Anglia. До голяма степен асоцирам както песента, така и видето със стила характерен за Recoil, но в същото време разработен в нова насока. С други думи Silence са причината да обърна по-сериозно внимание на Laibach... което е странно, но показателно за добрата им работа.


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: Kevy в 06 Февруари 2007
Светльо, аз и снощи ти го казах, но сега искам да повторя - мисля, че интервюто е чудесно, още повече, че е с група по която доста съм се запалила напоследък. Ако не беше твоята инициатива, едва ли щях да имам възможност да прочета подобно интервю, а и самата група едва ли щеше да разбере, че в Бърлгария има не малко почитатели. Само една забележка - можеше освен приятелката със значката  ;) да споменеш и за нейната приятелка, която тотално се е побъркала по групата и планира тайно кражба на значка  ^-^!

Гордея се с теб! O0

Благодаря!


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: dearrose в 06 Февруари 2007
Наистина страхотно интервю, предоставено ни във възможно най-подходящия момент!  O0
Много ми беше приятно да прочета за влиянието на DM и музиката на 80-те върху творчеството на Silence, а и сравнението с Кърт Вонегът доста ми допадна ("Кърт Вонегът е спял по 13-14 часа на ден. Той просто е обожавал да спи, въпреки, че неговия доктор му е казвал, че това е просто начин да избяга от срещата със света. За мен музиката е това, за което сънят е бил за Кърт Вонегът.")!

Благодарности, Светльо! ;)


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: zuu в 07 Февруари 2007
Поздравления за интервюто.

Не мога да не се присъединя към мнението на Кирил, че отговорите не са дадени просто така. Това говори добре не само за групата, но и за интервюиращия ;)

Светльо, продължавай в същия дух!


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: Admirer в 07 Февруари 2007
Прочетох интервюто с много голям интерес и така се отнесах, че накрая се изненадах колко бързо свърши. :)
Подкрепям Миро в изказването, че е много хубаво, когато интервютата са свързани с теми, които обсъждаме, а за мен и с нови добри групи, за които няма къде другаде в българския печат да се прочете.


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: The Fein в 08 Февруари 2007
Радвам се, че ви изненадал, подготвям и още интервюта, които се надявам да не се забавят много. Дано интервюто както да е създало интерес и у хората, които (още) не са запознати със Silence  :)Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: kiira в 15 Февруари 2007
И аз благодаря на Светльо за интервюто, действително научих много интересни неща, особено касаещите Vain. И преди ми беше направило впечатление, но чак днес се сетих да проверя някои неща. Става въпрос за Бенко от Silence i Матей Смолник, т. нар. Vain. Сравнявайки снимки на двамата, се забелязва, по мое мнение, огромна прилика и смятам, че става дума за един и същ човек. По-долу съм приложила и снимка, която би трябвало да е от личната карта на Vain, но се чудя кой се снима за официален документ с лице, наполовина покрито от косата му? Ами според мен никой...
(http://www.vaintribute.com/pic/vain_photo5.jpg) (http://img444.imageshack.us/img444/4412/silencefloral2nu3.jpg)

Друго, което открих е, че някой от картините, представени като рисувани от Vain, всъщност са творение отново на Бенко или поне според един сайт, на който попаднах наскоро, търсейки информация в google.

Има и още интересни неща, касаещи филмчето за Vain, например чува се част от песента на Silence - The Player, в която се пее People believe what they want to  :)


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: The Fein в 15 Февруари 2007
Да, това че цялата Vain афера е измислица наистина е доста интересна идея, съпоставима като оригиналност със Ziggy Stardust и Бауи, въпреки че в случея на Сайлънс - заблудата е пълна и реална.
Харесва ми много и цитатът на Пикасо, поставен на линка, даден от Бенко - "We all know that art is not truth. Art is a lie that makes us realize the truth /  Everything you can imagine is real" - нещо, което е в сила и за мен  :)


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: doroty в 16 Февруари 2007
а Оскар Уайлд каза, че животът имитира изкуството...


Титла: Re: НОВИНИ: [5 ФЕВРУАРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю със SILENCE
Публикувано от: dearrose в 17 Февруари 2007
Става въпрос за Бенко от Silence i Матей Смолник, т. нар. Vain. Сравнявайки снимки на двамата, се забелязва, по мое мнение, огромна прилика и смятам, че става дума за един и същ човек. По-долу съм приложила и снимка, която би трябвало да е от личната карта на Vain, но се чудя кой се снима за официален документ с лице, наполовина покрито от косата му? Ами според мен никой...

Това е откритие наистина :o! Никога не бих се сетила да сравня двете снимки, а сега като ги гледам е очевидно, че човекът е един и същ :D. Е, признавам, че успяха да ни заблудят с тази интересна история, която придава ореол на мистичност около творчеството на Silence. Заслужават поздравления за оригиналната концепция! Е, сигурно все пак идеята им е хрумнала покрай някой действителен случай, който са решили да пресъздадат, наистина успешно :angel:.


DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.