DM.org

Музика => Групи => Темата е започната от: The Fein в 29 Септември 2007Титла: НОВИНИ: [29 СЕПТЕМВРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю с MINERVE
Публикувано от: The Fein в 29 Септември 2007
"Мисля, че докато човек е експериментално настроен към това, което прави и премине отвъд въображаемата бариера на електро поп жанра, той винаги ще бъде интересен и ще има важна роля в музиката." (Матиас Тюрк)

Създадени през 2002-ра година, немската група Minerve уверено се утвърждава като едни от най-добрите нови попълнения на електро-поп сцената. Групата дебютира през май 2004-та с "Breathing Avenue", който предизвиква успех в Полша, Чехия и Унгария, а критиката го обявява за най-добрия електро-поп албум от години насам.

През 2005-та Minerve са номинирани за най-добра електро-поп група на годишните German Rock & Pop Awards, след което следват турнета из Централна Европа и концерти с Melotron, Iris и The Cruxshadows.

С издаването на сингъла "My Universe", съдържащ ремикси от Iris и Lowe, групата за първи път влиза в немските алтернативни чартове и достигат до номер 16.

Вторият албум "Sensefiction" се появява на пазара миналата година под окуражаващи аплодисменти от музикалната преса и противоречиви реакции от по-старите фенове на групата. С по-поп настроеното си звучене и разчупването на изградените рамки, Minerve привличат и множество нови слушатели. Тази година излезе и компилацията "Love Traces", съдържаща стари и нови ремикси, неиздавана песен и клип към "My Universe".

Повече за Minerve, които ще изнесат концерти във Варна (24-ти октомври в клуб Зона 51) и София (25-ти октомври в клуб Маската), можете да прочете в интервюто, което вокалистът/текстописец Даниел Волац и кийбордистът/композитор Матиас Тюрк, дадоха специално за DM.org:

(http://www.side-line.com/images/uploads/interviewminerve.jpg)
(Матиас Тюрк и Даниел Волац)

Можете ли да ми разкажете повече за създаването на Minerve?

Матиас: Всичко започна през пролетта на 2002-ра. Тогава записвах разни по-поп настроени неща и търсех вокалист, с който да работя пълноценно по тях. Понеже не можех да открия никой, пуснах обявя в Интернет и единствения, който се отзова беше Даниел. В началото използвахме имейли и mp3 файлове, за да общуваме и разменяме идеи, заради разстоянието между Берлин и Нюбранденбург. Почти година по-късно, през пролетта на 2003-та, решихме да запишем няколко от песните в студио. Направихме, каквото решихме и там се срещнахме за първи път лице в лице. По време на студийните сесии, започнахме да записваме и нашето първо демо, състоящо се от три песни, които разпратихме, и за които получихме добри отзиви. Лейбълът Pandailectric / Pandaimonium ни предложи договор да издадем дебютния "Breating Avenue". И така всичко изведнъж потръгна.

Даниел: Когато се върнах в Германия, след дълъг престой извън граница, имах желанието да правя музика отново. Все пак имах осемгодишен опит като вокалист в друга група и музиката беше голяма част от мен. Преглеждах музикални списания и търсех из Интернет възможност да започна да пея отново. Попаднах на обявата на Матиас и реших да пробвам. Неговите звукови конструкции ме впечатлиха невероятно и сякаш имах конкретни вокали за всяко негово демо. Така се събрахме и засега се разбираме чудесно. Брат ми Андреас е нещо като трети член на групата. Той винаги се е занимавал с музика по един или друг начин. В миналото с предишната ми група "Paradise Of Fear" и след разделянето - с приятели като хоби. В момента той е нашия втори кийбордист по концертите и от време на време ни представя и своите авторски идеи. Тези идеи бяха основата и се развиха в две от песните от последния ни албум "Sensefiction". Понякога ползваме и барабанист, но зависи от това къде правим концерта и финансовите ни възможности.

Във вашата биография е написано, че още от първите дема на Minerve, потенциалът на групата проличава. Може ли да се каже, че не ви отнема много време да трансформирате началните си идеи към финализация или понякога се получава така, че една песен може да премине през много различни варианти?

Матиас: Да, прав си. Когато започваме да пишем песни, не знаем в каква посока те ще ни отведат. Между другото - нямам никаква друга техника освен компютъра ми (или лаптоп, когато съм на турне) и моя синтезатор, така че когато някоя специфична идея се появи в съзнанието ми, най-трудното нещо е тя да бъде транспортирана в компютъра. И трябва да бъде направено бързо, защото следващата идея също чака своя ред. *смее се* Присъствието на цялостна техника би усложнило този процес на работа, а на мен ми се иска да чуя крайния резултат възможно най-бързо. Със софтуер синтезаторите се работи по-ефективно, отколкото с голямо инструментално оборудване. Така че, мога лесно да се съсредоточа върху моята креативност.

Записваме по много дема за всяка една песен и след това решаваме коя е най-добрата версия, след което започваме да работим по нея в професионалното студио. По време на работата изпитваме голяма несигурност, особено аз, но това чувство изчезва все повече и повече, когато песните вървят към своя завършек и финално мастеризиране.

Даниел: Най-важното е да бъдеш отворен към нови неща, да можеш да изследваш същността си, да се вслушваш в думите на другите и да си способен да приемаш критика. Всяка добра идея за песен се развива, покрай сътрудничеството с другите. Трябва да правиш компромиси, да уважаваш мнението на другите, да работиш фокусирано върху резултатите.

Аз и Матиас знаем какво искаме. Понякога се получава много лесно, но друг път докато стигнем там, където искаме да сме, правим не малко промени по изграденото. Възможно е да звучим, все едно правим всичко по първия начин, но мисля, че така си личи спонтанното израстване на Minerve. Простичко казано: всичко е възможно. Ние сме много инстинктивни и искрени в това, което правим и сме сигурни, че това е правилния начин. Не се опитваме да планираме нищо, оставяме идеите да се развиват сами.

(http://i23.photobucket.com/albums/b353/suedemode/minerve1.jpg)

Каква е символиката на заглавията на албумите ви -"Breathing Avenue", "Sensefiction" и "Love Traces"?

Даниел: Трудно е да го обясня, но ще се опитам. Имената на първите два албума са отражение на звученето и на текстовете на песните вътре. Те са малко или много нещо като концепция. Но името на новия албум показва възможността да отворим тази концепция и да се досегнем до нещо ново. "Love Traces" е резултат от работата и на много други изпълнители. В него можете да чуете различни версии на някои песни, да усетите влияния от други стилове, но същността на Minerve не се губи. Метафорично казано - всеки ремикс в този албум е като следа, оставена от нечия любов към нашата музика. (love trace).

Как групата се разви във времето между първите два албума и имате ли вече идеи за третия ви студиен проект?

Матиас: Работихме със същите хора, с които направихме и дебютния албум - Даниел, аз и нашият продуцент Kinskinoize . Но "Sensefiction" беше първия път, в който и Андреас работи по създаването на песните, по-точно две от тях. Заради неговата помощ на сцената и таланта му в студиото, беше логично да го въвлечем и в целия процес на създаването на композициите. Зрелостта на този албум може лесно да бъде обяснена с нашето музикално и лично израстване и по-малкото влияния отвън.

Даниел: Какъв ще бъде следващият ни албум? Хммм, добър въпрос. Мисля, че се нуждаем от няколко промени и вследствие на това търсене на нови хора, с които да работим - като например продуцентския екип Warp Acht. Искаме да имаме ново и свежо усещане в начина, по който композираме и мисля, че те могат да ни помогнат за това. Ще видим какво ще се случи по-нататък...

Какви теми Minerve засягат в музиката и текстовете си?

Матиас: Често пиша за неща, които стават около мен, но никога за това, което се случва в личния ми живот. Ще се опитам да обясня по-подробно. Ето например концепцията, по който се разви една песен, наречена "Deep Inside" (от албума "Sensefiction"): тя е за създаването на сюъз от три емоционални фази. Първата е спокойната фаза, която се задълбочава в неуморна и завършва като хаотична. В същото време, текстовете към песента подчертават автоагресивното поведение. Беше много важно да подходя възможно най-внимателно и отговорно към тази тематика, дори и никой около мен да не е бил засегнат пряко от нея.

Даниел: По време на композирането и вокалното изпълнение, ние се повлияваме единствено от себе си - моят живот е моят източник на вдъхновение. Песни като "Deep Inside", която една от нашите меланхолични песни, със сигурност е пример за това, че поп музиката може  да се занимава и с доста сериозни теми.

"Love Traces" ще включва и клипа към "My Universe" - смятате ли, че клиповете са все още подходяща платформа за правене на изкуство или вече са просто като реклами?

Матиас: Не поставяме нещата в категории като комерсиално или некомерсиално. Клиповете са просто добра идея да покажем нашето творчество пред пресата и медиите. Това е отделно средство за промоция и готина възможност да достигнем до повече хора, това е всичко.

Издава ви руският лейбъл Q-Code Records, който имат доста култов статус в родината си - как се намерихте и с какво си обяснявате интересът, който породихте в Русия?

Даниел: В момента всъщност търсим нов лейбъл, който да ни издава в Германия и цяла Европа. Но да, прав си, сега сме към Q-Code Records, те са нашите партньори в Русия. В контакт с тях сме от нашия концерт в Москва преди година. Те бяха заинтересувани от възможността да могат да издадат специално издания за руския музикален пазар и така решихме да направим "Love Traces". Изглежда руснаците обичат нашата музика, защото продажбите ни там са много силни. Първият тираж от албумът е абсолютно изчерпан. Ще видим как ще се получи турнето ни там.

Вие сте вече важна част от съвременната електро-поп сцена - как я оценявате и какви са нейните граници?

Даниел: Важна част ли сме? *смее се* Честно казано не сме замисляли дали принадлежим към някаква определена музикална сфера, но вероятно бих се съгласил с теб, ако имаме предвид ъндърграунда. Но извън него, има голям интерес към електронната поп музика. Ето и един пример за това: по време на "My Universe" турнето ни, свирихме в един клуб, в който можеш да чуеш техно и хаус, дори рок и по-комерсиална музика. И за наша изненада публиката полудя, изкупиха целия ни мърчъндайзинг. Предполагам, че преди това наше участие, повечето присъстващи не са имали и идея за нашето съществуване. Това, което се опитвам да кажа е, че добрата музика, която докосва хората е винаги обичана - дори и медиите да казват нещо различно.

Някога страхували ли сте, че стилът ви може да се превърне в клише, като имаме предвид колко много синт базирани групи има днес?

Матиас: Отговорът на този въпрос е подобен на предишния на Даниел. Честно казано, не съм се замислял за това. Няма значение за мен. Музиката ни предлага това, което би трябвало да се харесва. Когато ще издаваме нещо и хората го харесват, това ни кара да се чувстваме щастливи.

Не бихме направи неща само и единствено за изгода - твърде спонтанни сме за това. Не се поставяме в категории като "синтпоп", "фючърпоп", дори "електро". Опитваме се да направим музиката ни достъпна да всички и всеки - причината за това е, че се чувстваме комфортно не само в синтпоп сферата, отворени сме за много други стилове. Имаме дори метъл фенове.*смее се* Мисля, че докато човек е експериментално настроен към това, което прави и премине отвъд въображаемата бариера на електро поп жанра, той винаги ще бъде интересен и ще има важна роля в музиката.

Даниел: Така е, затова и участваме и на по-големи и различни музикални събития. Интересното е, че заплащането е обикновено по-добро от това на синт поп събития. Странно, нали? Така или иначе, това доказва, че нашата музика може да бъде оценена от различни видове хора, без да ни трябва да се променяме.

През Октомври ще направите два концерта в България - как се чувствате преди да потеглите към страна, в която стилово близките до вас групи не са били?

Матиас: Този шанс е чест за нас. Но за съжаление, нямаме контакт с публиката в България, не знаем каква е атмосферата, кои са най-готините градове, горещите точки и клубовете, където електронната музика се развива във вашата страна и т.н. Подхождаме без очаквания, надявайки си всичко да мине добре. Всъщност вероятно ще направим шоу, каквото правят Рамщайн по концертите си, ще запалим кийбордите си и ще се хвърляме в публиката. (- ако го направите в Зоната без да си ударите главите в тавана, имате бира от мен - мод.бел.) Хаха, не, шегуваме се, не се страхувайте. Ние сме добри на живо, с добър вокалист и двама маниаци зад синтезаторите. Няма значение къде свирим, защото най-важното е да се получава добра парти атмосфера и да се забавляваме постоянно на сцената. Всеки посетител заслужава да види най-доброто от нас и да си прекара чудесно в клуба.

Правейки интервюто за сайт, свързан с Depeche Mode - какво мислите за тяхната музика и смятате ли ги за вдъхновяваща за вас група?

Даниел: Ние сме деца на 80-те и израстнахме с музиката на Depeche Mode, както и тази на други групи. Харесваме всеки един музикален период на групата, особено ерите на "Violator" и "Songs Of Faith and Devotion" през 90-те. Тези два албума са особено специални за нас, понеже песни като "Enjoy The Silence" и "Policy Of Truth", както и по-късните като "In Your Room", ни напомнят нашите юношески години, както и на много тийнейджъри по времето на ГДР. Те са нещо като нашия саундтрак към някои исторически събития, като падането на Берлинската стена и обединението на Германия. Спомените ни от онова време за свързани с музиката на DM.

Какво може да очакваме от Minerve в близко бъдеще?

Матиас: Има доста планирани неща. Първо ще поемем на турне, което стартира през Октомври и с подготовките за него се надяваме да изненадаме феновете. Работим по някои различни неща по отношение на изпълненията ни на живо и подготвяме нов сингъл, озаглавен "Take Me Higher". Скоро ще започнем и работа по нов албум.

Бихте ли казали нещо на хората в България, които ценят вашата музика?

Даниел: О да, разбира се. Надяваме се да сте останали с добри впечатления от новия ни албум "Love Traces" и дано да се видим на нашите два концерта в България! Благодаря за това интервю, беше удоволствие за нас. Take care!

www.minerve.de
http://www.myspace.com/minerveband

Досега за DM.org интервюта са дали:

Client, Jamie Myerson, Георги Георгиев (Остава), Olivia Louvel, Steve Malins, Babylonia, Brian Griffin, Simon Gilbert (Suede, The Futon), Boris Benko (Silence), Assemblage 23, Joe Richardson (Recoil), Martyn Lenoble (Jane's Addiction, Porno For Pyros), Victor Indrizzo, Minerve...следва продължение....Титла: Re: НОВИНИ: [29 СЕПТЕМВРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю с MINERVE
Публикувано от: Blagovesta в 29 Септември 2007
Благодаря Светльо, чудесно интервю!  O0
Много сладкодумни се оказаха тези момци :D
Хих, те и любимците от тинейджърските им години нямаха големи очаквания за концерта си в България НО ..... 8)


Титла: Re: НОВИНИ: [29 СЕПТЕМВРИ 2007] Eксклузивно за DM.org: Интервю с MINERVE
Публикувано от: Blagovesta в 30 Септември 2007
MINERVE са пуснали бюлетин в MySpase с линк към интервюто си в DM.org  ;)

и това:

"Hello everybody,

a new interesting interview with the bulgarian depeche mode website is online now - sorry only in bulgarian but who cares - our fans in bulgaria will love it :o)"
 ^-^


DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.