DM.org

Depeche Mode => Солови проекти => Темата е започната от: The Fein в 01 Март 2010Титла: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Специално за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: The Fein в 01 Март 2010
Годината започна повече от динамично за Алън Уайлдър. След анонсирането на "Selected", антологията, която ще събере избрани моменти от простиращото се в над две десетилетия съществуване на проекта му Recoil, последва изненадващата новина за предстоящото му турне, а пикът беше достигнат, когато прекаралият 13 години в Depeche Mode мултиинструменталист се качи на една сцена с бившата си група за първи път от 1994-та година насам, по време на благотворителния им концерт в Royal Albert Hall.

Дори и нищо от това да не се беше случило, интервю с Алън Уайлдър винаги би било интересно - заради уникалния с творческата си свобода проект Recoil, доказващ, че само Уайлдър може да подреди хармонично подобен хаос от стилове, заради онези години, когато Depeche Mode покориха безбройни върхове и сърца, заради погледa му към детайлите, вдъхновен колкото от класическото му музикално образование, толкова и от неговата ненамерила граници фантазия.

Специално за DM.org и Indioteque - Алън Уайлдър. А авторът на интервюто отива да изпуши най-приятната си цигара досега...

(http://i23.photobucket.com/albums/b353/suedemode/alanwilderind.jpg)

Сборен албум от Recoil беше по-скоро неочакван ход. Обикновено такъв тип албуми подсказват или намерение за прощаване с музиката, или оставяне на миналото назад, за да се направи път на новото началото. Кое е от двете е по-близо до причината "Selected" да бъде издаден сега?

Нито едно от двете всъщност - беше просто удобно време за подобна идея, тъй като проектът стана на 25 години, а и в момента нямам готов албум с нов материал. Последните две години бяха трудни за мен в личен план, така че компилацията идва в правилния момент по отношение на задържане на проекта като активен, а също така вълнението около това да го представя на живо е голямо.

За първи път ще извадиш музиката на Recoil от студиото. Можеш ли да ни разкажеш повече за формата на събитията от турнето, тъй като беше уточнено, че те няма да бъдат типични концерти?

Това, по което работим е аудио-визуална презентация на Recoil. Няма да има група на сцената, но с реализирането на идеята са обвързани четирима режисьори, има и много неща, които сме подготвили с Пол Кендъл (бел.- дългогодишен сътрудник на Алън и работил по записването "Violator" и "Songs of Faith and Devotion" на DM). За останалото - елате и ще разберете сами :)

Може ли да се каже, че release партитата около издаването на Subhuman, срещите с феновете и всички емоции около тях, бяха като индикация, че ако се организира нещо на по-голямо ниво, то ще бъде желано и топло прието от публиката?

Да, имаш право за това. Всичко беше толкова прекрасно на партитата в Берлин, Прага и Москва, че ми се искаше да направя повече този път - но не просто да раздавам автографи, а да направя нещо специално, което да бъде оценено също толкова добре. Разбира се, все още ми се иска да бъда близо до хората, да се запознавам и здрависвам с тях, и т.н. За мен тези изяви трябва да бъдат "събития" с интересни гости и други артисти, вместо просто "концерти" за отбиване на номера.

В специалното издание на "Selected" има нова версия на "Strange Hours", създадена съвместно с The Black Ships, новият проект на Ник Маккейб и Саймън Джоунс от The Verve. Как се случи тази колаборация?

Посредством Давид Роси, който също е член на The Black Ships. Познавам го от работата му в Goldfrapp и той ми обясни за проекта му с хората от The Verve. Той също така участва и със самостоятелен ремикс в "Selected".

Избирайки и преработвайки песните за компилацията, имаше ли такива, които в процеса на работа си преоценил и сега гледаш на тях под друг ъгъл?

Мисля, че да. Беше приятно изживяване да ги изслушам отново и да им придавам по-минималистични аранжименти за турнето. Добър пример за това е "Want", която с времето оценявам все повече. Когато записвах "Liquid", дори се колебаех дали да я включа в албума, а сега тя даже е в компилацията. Превърна ми се в личен фаворит от песните, които записахме с Никол Блекман. Също така, беше страхотно да слушам отново гласа на Саманта Коербел, която мисля, че е много подценена като лирик/поетеса. Нейните стихове са отлични.

(http://i23.photobucket.com/albums/b353/suedemode/Recoil-1.jpg)

Как твоето композиране и работни методи са се променили от времето на Bloodline (1992) до днес?

Предполагам сега съм много по-уверен, внимателен и фокусиран, както и по-малко вманиачен и повлиян от Kraftwerk. И въпреки че харесвам електрониката, това е най-малкият елемент от всичко, което правя. Технологията винаги е интересна и обичам всички помощни инструменти да са ми под ръка, но в днешни дни емоционалната същина на песните означава много повече за мен.

В интервю около "Subhuman" периода, казваш, че вече не се възприемаш като част от електронната сцена - това означава ли, че след блус залитанията в последния албум, ще има дори по-изненадващи стилови завои, които публиката не е чувала досега в Recoil?

Нямам определени принципи относно това. Просто работя с необременено от нищо съзнание и следвам накъде то ще ме отведе.

http://www.youtube.com/v/AInjlD5lXt0&hl=en_US&fs=1&

След концерта на Depeche Mode в Royal Albert Hall, написа в твоя Twitter, че си почувствал "a lot of love in air". Подобни ли са чувствата ти за атмосферата зад сцената и целия процес по събирането ви?

Да, беше прекрасен ден, както и да го погледнеш. Беше чудесно отново да разговарям с Мартин, Флеч и Дейв, както и другите от екипа. Някои хора може да си мислят, че "томахавките са заровени", но от моя гледна точка никога не е имало лоши чувства, въпреки че от доста време не бяхме влизали в контакт. Бях изключително впечатлен от погледът на Мартин върху нещата и начина му на мислене - изглеждаше много енергичен и съсредоточен. Мисля, че това има общо с отказването му от алкохола :)

"Somebody" беше без съмнение страхотен избор за изпълнение - дискретно, но внушително, както самата песен. Как беше решено тя да е песента, която да изпълните заедно?

Беше решение на Depeche Mode и до голяма степен предвидимо, тъй като нямахме много време да репетираме.

Два дни по-късно, на следващия им концерт в Лондон си бил забелязан сред публиката с Гари Нюмън, който заедно с Трент Резнър е един от най-мечтаните музиканти, които някой ден да се появят като гост-вокалисти в Recoil. Можеш ли да си се представиш в студиото с тях и резултата от работата ви?

По-скоро не, въпреки че сме близки приятели с него и Гемма (съпругата му). Тъй като те са на почти всеки концерт на Depeche Mode в Лондон, не беше изненадващо, че ги видях там. Поканих Гари да бъде DJ на една от датите в турнето и той има голямо желание, но ще видим как ще разработим графика. А и му предстои турне по същото време, което също е проблем. За другите специални гости - следете официалния сайт.

Музиката на Recoil често е описвана като "саундтрак към филм, който не съществува". Имал ли си някога предложение да напишеш музика към филм и желание да композираш в подобна насока?

Всъщност наскоро имах съвместна работа по един предстоящ филм, за който снимките още не са приключили. Името му е 
"Dark Bridge", а режисьорът е Марсело вон Шварц. Скоро ще има повече информация за това. Музиката на Recoil по някакъв естествен начин винаги е била синематична, така че това е нещо, което винаги ще ме интересува.

В твоята статия "Music for the Masses - I Think Not" за Side-Line, изразяваш страховете си, че отношенията ти с Mute Records може да приключат заради начина, по който музикалната индустрия се развива. Две години по-късно, смяташ ли, че мястото ти там е още нестабилно или климатът се е подобрил?

Нещата в Mute се променят към по-добро. Въпреки че все още е под шапката на EMI, лейбълът отново се завръща към начина си на функциониране, когато беше независима компания. Трябва да изчакаме и да видим как ще се развие всичко, но знаците са окуражителни и се чувствам много по-сигурен за бъдещето, отколкото преди две години. Мисля, че Даниел Милър добре предвижда променящите се тенденции в индустрията, опитвайки се да остане с един ход напред пред другите.

(http://i23.photobucket.com/albums/b353/suedemode/dm93.jpg)

Можеш ли да ни споделиш твой спомен от периода ти с Depeche Mode, който винаги те кара да се усмихнеш искрено?

Първият такъв спомен, който ми идва на ум е от концерта ни в Сантяго, Чили, през 1994-та, част от Devotional турнето. Не мисля, че през целия си живот съм бил толкова изплашен!Бяхме карани от двама пияни космати шофьори в превозно средство, в което нямаше прозорци. По едно време те прегазиха куче и се смяха истерично за това през цялото време. По пътя минахме покрай горящи магазини, подпалени от двеста хиляди футболни фенове, вдигнали се на бунт. Когато пристигнахме за концерта, бяхме посрещнати от въоръжена до зъби охрана, докато организаторът се караше на висок глас с някакви хора, тъй като беше продал правата за промотирането на десет различни компании, въпреки че бяхме забранили рекламиране вътре в залата. След като стигнахме живи до сцената, станах свидетел на без съмнение най-внушителната публика, пред която съм излизал. Все пак не съжалявах, че трябваше да отпътувам на следващия ден, особено след още един уклончив разговор с онзи промоутър. Мисля, че все пак взехме някакви пари от концерта, макар че бях щастлив, че просто си тръгнах жив.

Има много хора в България, които са привързани към музиката на Depeche Mode и Recoil, има ли нещо, което би искал да им кажеш?

За съжаление, въпреки че организирахме много дати из Европа, не успяхме да уредим събитие в България. Надявам се няма да приемете това като някакво пристрастие, тъй като уважавам феновете от всяка една страна. Така че ви благодаря за подкрепата и се надявам, че част от вас ще имат възможността да пътуват до някой от градовете, в които ще бъдем.

Досега за DM.org интервюта са дали:

Сара Блекууд (Client), Джейми Майерсън, Георги Георгиев (Остава), Оливия Лювел, Стив Малинс, Babylonia, Брайън Грифин, Саймън Гилбърт (Suede, The Futon), Борис Бенко (Silence), Assemblage 23, Джо Ричардсън (Recoil), Мартин Ленобъл (Jane's Addiction, Porno For Pyros), Виктор Индризо, Minerve, Карл Бартош (ex-Kraftwerk), Томас Адам (De/Vision), Ричард Силвъртърн (Mesh), Клас, Анди Крюгер (Melotron), Константин Кацарски (Bluba Lu), Томас Анселми (MIRROR), Рони Муурингс (Clan of Xymox), Бен Гарет (frYars), Васил Гюров (Ревю), Димитър Паскалев (Davvid Project, Стейн), Lowe, Алън Уайлдър...следва продължение....


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: kirilart в 01 Март 2010
Светльо. шапка ти свалям за упоритостта, с която преследваш "жертвите" си, както и за умението да задаваш адекватни въпроси на всеки един интервюиран. Случката в Чили ми се стори много забавна, а скоро попаднах и на аудио от този концерт, благодарение на ultrapmp. Ще се постарая тези дни да го кача в аудио архив - наистина публиката е уникална и ще се радвам да споделим всички усмивката на Алън, слушайки този жесток концерт.
 O0


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: Sacred в 01 Март 2010
Светльо, респект за целеустремеността ти!!!  O0 Изчетох на един дъх това много съдържателно и интересно интервю!  ^-^ Благодаря ти! Радвам се, че те познавам!  :)


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: yori в 01 Март 2010
Благодаря ти Светльо, че за пореден път ме накара да се гордея с теб. Щастлива съм, че те познавам!!! Докато четях интервюто, страшно се вълнувах, ТОВА Е АЛЪН ВСЕ ПАК!!! Мога само да си представя как си се почувствал ти, когато си го прочел за първи път.  :-X

Въпросите ти са вълнуващи, за това не се изненадвам че той ти е отговорил с такава охота! Аз също се забавлявах много, докато четях случката в Чили, особено момента с убийството на кучето!  :D

Сигурна съм, Светлинко, че вече очакваш с още по-голямо нетърпение концерта в Букурещ и срещата с Алън! Надявам се да имаш шанс, както ти така и всички които ще бъдете там, да се докоснеш по възможно най-пълноценния начин до самият Mr. Wilder!!! Пожелавам ти да имаш възможността да му зададеш някой допълнителен въпрос, дори!

Сърдечни поздравления още веднъж!!!  :-*
Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: Kevy в 01 Март 2010
Страхотно интервю, Светльо! Притежаваш истински талант, приятелю!!!

 Аз не обичам много да чета интервюта, защото написани повечето ми звучат "сухи"... НО с твоите интервюта никога нямам това усещане :)

А Алън е просто велик човек! :-X


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: Ginger в 01 Март 2010
Браво, Светльо!
Още вчера разбрах, че най-сетне си успял да интервюираш Алън и с нетърпение очаквах да публикуваш всичко, което е споделил!
Със сигурност това е най-стойностното интервю, което си правил, за което те поздравявам!
Убеден съм, че един ден на страниците на сайта ще прочетем и твой разговор с Дейв или Мартин-при твоето нарастващо портфолио, те трудно биха ти отказали! :)


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: strange_affection в 01 Март 2010
Светльо, до колкото знам (от самия теб), отдавна искаш да направиш това интервю. Поздравления, че най-накрая си успял.  :)

Хубаво интервю. Благодаря, че го сподели!

Мисля, че е чест за всички администратори, модератори и потребители тук Алан да даде интервю за сайта. Мисля, че това и възможостта Recoil да участва в чешкия вариант на "Selected" Еvents Tour, са показателни за израстването на сайта.  :)


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: Deni в 01 Март 2010
Светльо, приятелю, свалям ти шапка. Ти си Човекът!  :-*


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: Admirer в 01 Март 2010
Поздравления и от мен, Светльо! Чудесно интервю си извоювал и се надявам пророчеството на Ginger да стане в най-скоро време истина. :)


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: zuu в 01 Март 2010
Поздравления, Светльо!
Наистина голям успех - както за теб и твоята работа, така и за DM.org


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: maya_v в 01 Март 2010
Браво, Светльо! Поздравления и от мен!  O0


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: MAO BOY в 02 Март 2010
и аз искам да благодаря за интервюто светльо.
макар и доста дълго интервю ми се видя толкова кратко. Може да се пробваш да му напишеш, че това са били само половината въпроси :)

имам и едно предложение:
тъй като мисля, че тези интервюта са една от най-хубавите инициативи на нашия сайт и са нещо уникално за фенски сайт, предложението ми е всичките ти интервюта да бъдат изведени на отделен бутон като заглавието му да си избереш ти. Мисля, че това е добра идея, тъй като съм сигурен, че много от потребителите на този форум дори си нямат и на понятие колко много и интересни интервюта си правил, а пък и ние старите потребители, ще можем да си ги препрочитаме, когато искаме без да трябва да се ровим в архива.

Пожелавам ти не само да ни праивш щастливи както досега, но и винаги да изпитваш удоволствие от всяко конкретно интервю, като запазиш любовта към това, което правиш и никога да не го приемаш като работа, ако някога стане такава.


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: The Fein в 02 Март 2010
Мерси за всички отзиви (и пожелания!) по всичките възможни начини за предаването им!  (http://i23.photobucket.com/albums/b353/suedemode/kuzya_01-1.gif) Доста време се дебнехме с него, но накрая всъщност се получи едно от най-бързо направените интервюта досега за сайта. Целият контакт с Алън и мениджърката му Сара Милис беше на такова ниво, което досега не съм виждал като коректност и отзивчивост...да имаш символични прегради с публиката си е нещо, което ако се използва правилно, винаги ражда много ценни моменти, дано този да остане такъв  :)

PS - Отдавна ми се иска да използвам тази емотиконка, май сега е моментът -  8)


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Еклузивно за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: Recoil в 02 Март 2010
Поздравления за интересното интервю!  O0


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Специално за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: The Fein в 14 Март 2010
След като интервюто беше публикувано и в английския си оригинал в Home и на мейлинг листа на Recoil, материалът вече го има и на полски (http://recoil.pl), след като администраторът на www.recoil.pl изяви желание да го преведе.  :)


Титла: Re: НОВИНИ: [1 МАРТ 2010] Специално за DM.org: Интервю с АЛЪН УАЙЛДЪР
Публикувано от: Пях-сДепеш!Честно! в 15 Март 2010
Поздравления,Светльо!
Чудесен интервювземач си. Кликни върху върху този плик  - \_\ за да прочетеш офертата от в-к "Черноморски фар" за кореспондент на световното първенство по футбол в ЮАР.


DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.