DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
  Публикации
Страници: [1] 2 3 4
1  Други / Извън Темата / Re: Книги -: 02 Октомври 2010
Взех си и "Адриана", но сякаш още не съм психологически готов да я прочета и нея, затова и през последните дни заложих на "Мемоарите на един откачен младеж" на Бегбеде и невероятната "Мостовете на Медисън" на Уолър.

А освен, че пише страхотно, Димова умее и да подбира много красиви имена за героините и героите си.

Адриана страхотно ме разочарова, понеже Майките ми беше харесала. Адриана е едно от най-зле написаните неща, които съм чела: безкрайни изречения, състоящи се единствено от поредица фрази, отделени със запетаи, на практика нулев сюжет, абсолютно насилена развръзка, която не прави връзка с нищо друго в романа, нечитаем стил на писане с тромави конструкции и мъчително литературно безсилие. Просто ужасно зле. Не знам какво я е прихванало авторката, защото ако съдя по Майките, не е лош писател.
2  Музика / Други / Re: Песен или изпълнител, които харесвате тайно ;) -: 30 Декември 2009
На мен много ми харесва не едно, а няколко парчета от I Am Sasha Fierce на Бийонсе... толкова, че дори си дръпнах целия албум Ангелче Зарибих се с If I Were A Boy, защото има страхотна феминистка подплата. Чак дори не ме е особено срам да си призная, че ми харесва.
3  Архив / Sounds of the Universe / Re: Peace -: 19 Юни 2009
Класата си личи и от половин гледане, но на Depeche Mode не им отиват кой знае колко много дигиталните отливки, в които моделират видеоклиповете си в последните години. "Peace" не прави изключение. Твърде ми е цветен, а кристалната чистота на картината блести прекалено много в очите. Това не кореспондира особено с тягостната идея, която и без това е твърде пряко изразена.

Зацапано-зърнестата кино лента от миналото придаваше къде-къде по-мистериозен заряд на посланията. Липсва ми мътилката тук. И в посланията, и във визията.

Сериозно? Оплакваш се от подобреното качество на видеозаснемането през 2009?

На мен клипът ми харесва. И точно Дм елементите (тениската и билборда) ми харесват особено много, защото трябва да внимаваш, за да ги забележиш. Допада ми как небрежно са подхвърлени в минифилма, нещо като подпис на автора в дъното на картина или щампа на спонсор/производител върху някакъв продукт.
4  Depeche Mode / Групата / Re: Depeche Mode TV Guide -: 25 Май 2009
И все пак (извинявам се за дивото клише, но..) тези хора трябва да продължат да правят нещо за да оцеляват, колкото и да е тъжно, и ако имат възможност това да е нещото, което са правили цял живот, защо не?

Ок, но да го правят професионално. Не мисля, че в информационната ни епоха може да съществува достатъчно добро оправдание за такива ужасно груби грешки (каквито са цитирани в поста по-горе). Колко струва да направиш едно бързо опресняване на основните факти (като това кои са Марин, Дейв и Флеч и кой от тях с какво се занимава) в хилядите сайтове, в които може да се намери надеждна информация - нали затова публичните личности имат официални уеб пространства.
5  Архив / Sounds of the Universe / Re: НОВИНИ: [20 ФЕВРУАРИ 2009] Още подробности около "Sounds of the Universe" -: 22 Май 2009
Някой гледа ли румънския California Dreamin' на миналогодишния София Филм Фест? Тя играе главната роля в него. Страхотен филм.
6  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 20 Май 2009
Yoana, не мога да знам, каква е целта на филма, затова този момент ще го пропусна. Гледам един продукт и търся в него качествата, като изхождам от това, как са решили да ни го представят създателите му, т.е. за мен не е без значение, че той се развива в Индия, след като те са решили да се придържат към това или са избрали да екранизират точно тази книга.

Ами всичко тръгна от възраженията, че не е добър, защото индийците са недоволни от представянето на страната им - с което аз изобщо не съм съгласна, защото според мен това дали е добър или ен няма общо с това доколко "справедливо" е представена въпросната страна, която и да беше тя.

Цитат
Всъщност, не търся толкова и реалистичния елемент: за мен има факти, които обсъждам с хора, живеещи на място и приемам тяхното мнение относно, как е работено с образа за родината им зад граница.

Ето точно това според мен няма никакво значение. Какво ако реалната държава Индия е представена неточно? С какво това вреди на кинематографичните качества на филма? С аккво го прави по-малко добър филм? Те може да не са доволни от това, как е работено с образа на страната им. Това ен прави филма лош. Просто аз не виждам връзката, това е.

Цитат
Ако ме интересува повече местното стигат ми всичките безброй боливудски продукции.

А точно пък боливудското кино няма нищо общо с индийската реалност. Обаче това само по себе си не ги прави лоши филми.

Цитат
Напротив, много по-интересни са ми отношенията на "другите" и Индия, как я виждат и по какъв начин представят това на широката публика.

Ок, обясни ми защо смяташ, че сред целите на филма е да представи Индия на широката публика, и при това да го прави задоволително или реалистично.

Действието се развива в Индия, но тази Индия е Индия на този филм и на тази история - тя много очевидно е условна и тя се подчинява на сюжета, а не обратно. Това не е истинската, извънфилмова, реална държава Индия, намираща се в Азия. Наистина не разбирам настояването за правдиво представяне на страната във игрален филм с измислен сюжет, измислени герои изобщо измислена реалност. Откъде накъде? Ето това искам да знам.
7  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 20 Май 2009
Yoana, аз говоря за неговите "кинематографични" достойнства.
Не съм чела книгата, въз основа, на която е правен, не съм живяла в Индия, така че не мога да дам оценка за това. Например, неговият "Оскар" за Best Achievement in Editing за мен е несъпоставим със същия за The Constant Gardener, където вече виждаме новото и различното в тази важна важна част от правенето на един филм.
Дори и да имам познати индийци, чието мнение уважавам, не бих могла да съдя, дали и как "Беднякът милионер" отразява реалната картина в страната им. От друга страна обаче, разчитам повече на тяхното мнение, не защото може да бъде прието за субективно, а защото, което и да било друго становище на човек извън тази среда за мен е непълно (оттам също идва елементът с риск от необективност: каква гледна точка избира този, който анализира общност, в която не е израснал и т.н.).

Аз съм живяла в Индия (макар и само 8 месеца) и мнението ми "Мумбай е такъв" се основава на лични впечатления. (Странно съвпадение, но тъкмо там гледах The Constant Gardener!) Естествено това не ме прави кой знае колко обективна, но не в това беше въпросът, а в това, че няма значение дали филмът рисува реалистична картина на Индия, защото не е това целта му. Той може да бъде страхотен филм или пълен провал независимо от това колко пълно или непълно е представил Индия, защото заявява да разкаже една до голяма степен универсална история, за която Идния е просто setting, а не заявява да информира зрителя относно реалната страна Индия. Това се опитвам да кажа, но не успявам, не умея да изразявам мислите си кратко и ясно за съжаление.

Цитат
Е, да, но това не го прави по-различен от толкова други.
Всъщност, различното идва вече от този, който го гледа.

Не, аз и не съм казвала, че е различен. За мен лично няма нужда едни филм да е особен, за да ми хареса.

Цитат
Вероятно има и хора (небоящи се да бъдат взети за следващи комерсиалното Намигване ), на които е предал търсените послания и които са видяли в него нещо, което им е допаднало.

Да, като мен например.

Цитат
Това, което твърдях и твърдя аз, е че (разбира се, според мен) нито е по-стойностен, нито е по-различен от филми, които вече сме гледали, а се предполага, че "Оскар" се дава за особени постижения и принос във филмовото изкуство.

Съгласна съм с това. Но Оскар според мен не е кой знае какъв критерий, на мен ми се струва, че го дават по емоционални, а не професионални съображения, и колкото повече патос има в един филм, толкова повече оскари привлича; особено ако пресъздава известно историческо събитие или личност по грандиозно-тържествен начин с много драма, тежка митологизация на реални лица и събития, загрозяване на актьори, известни предимно с красотата си, и смешни измислени акценти.

"Беднякът милионер" може да не е нещо невероятно, новаторско или революционно, но според мен е много добър филм, стегнат, последователен, с вълнуваща съжетна линия и чудно хубава кулминация, въпреки предвидимостта й. Изпозлването на популярния в алнглоезичната индийска л-ра магически реализъм и умело употребените боливудски елементи също са в негов плюс. За мен е въздействащ и позитивен и това ми стига, за да го определя, според собствените си виждания, като добър.
8  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 20 Май 2009
И защо да не казва нищо за качествата на филма?!
Обяснила съм защо, според мен, не е критерий за качествата на филма, във втория абзац на поста си.

Цитат
Може би неиндийци, по презумопция не-националисти, по твоята логика тогава, могат само да бъдат доволни от крайния резултат.

Никъде не съм казвала такова нещо. Хората могат да бъдат доволни или недоволни според собствения си вкус, но да отричаш (или да хвалиш - все едно) филм като този от националистични подбуди едва ли представлява най-обективната гледна точка към него.

Цитат
И кой, ако не-индиец, може да каже най-добре, какъв образ за държавата му дава целият филмов резултат?!

Но филмът не е образователен филм за Индия. Според мен е чудесен филм независимо от реалистичността на картината на Индия, която представя. Просто е добър филм с вълнуваща история и свежо представено послание за вяра и оптимизъм. Индия, гетата, Мумбай, са инструменти в тази история, но не и предмет на основната идея на филма.

Цитат
На мен този момент с "общочовешките" послания във филма ми убягва. Ако създателите му държаха да създадат продукт, абсолютно изолиран от географския топик, в който се развива, нямаше да настояват да акцентират на типично индийски елементи и щеше да им е безразлично, в коя държава да поставят действието.


Филмът е създаден по книга. Книгата се развива в Индия. Логично е филмът да запази мястото на развитие на сюжета.

А и филмът не акцентира особено върху нищо. Огромният контраст с това, което ние познаваме, е във филма, защото е реален. Мумбай наистина изглежда така, хората наистина живеят така. На много места е дори по-зле. Не виждам как може да се направи филм, развиващ се в Индия, без да има "типично идийски елементи". Моята идея е, че в случая филма взима за място на действието Мумбай и естествено показва лика на Мумбай. Но по никакъв начин е заявява, пряко или непряко, че ще представя реалистична/честна/справедлива/балансирана картина на Индия. Очакването за това е в зрителя (у индийците - защото знаят, че по това ще бъде съдена страната им; а у чужденците - защото приемат, че филм, развиващ се в непозната за тях страна, непременно има и някаква информативна страна) - самият филм по никакъв начин не е длъжен да бъде информационен бюлетин. Той използва Индия дотолкова, доколкото тя служи на сюжета му.

Цитат
Напълно встрани, разбира се, от дискусията за "националните" характеристики, "Беднякът милионер" е изключително слаб в кинематографично отношение филм. Което, всъщност, е по-важното в случая (все пак, наградата му не е за чуждоезичен филм, за да обръщаме внимание на това, как е представена Индия).

Това вече е въпрос на лично възприятие и аз няма как да споря с това (нито пък се опитвам).

Но аз подозирам, че има доста хора, които не го харесват тъкмо защото е много харесван. Страх от комерсиалното, много често срещано състояние.
9  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 19 Май 2009
Подкрепям мнението ти. Мои познати, индийци, са силно възмутени от начина на представяне на страната.
Филм, изпълнен с клишета (без дори да говоря за актьорската игра).
Естествено, че са възмутени, индийците са бесни националисти и не дават лоша дума да се издума за страната им. Това не казва абсолютно нищо за качествата на филма.

Вярно е, че не представя Индия нито пълно, нито реалистично, нито по някакъв особен начин, но не това е идеята на филма, нито пък филмът е заявявал подобни претенции. Не виждам защо се очаква филмът да поема такава отговорност по отношение на страната, в която се развива. Ако някой го интересува каква е Индия, предполагам ще си вземе научнопопулярен филм, чиято задача е тъкмо такава, а не игрален, който просто разказва история. И не е длъжен едновременнно с това да прави реверанси към държавата, в която се развива действието.
10  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 19 Май 2009
На мен "Четецът" много ми хареса. Но ми напомни доста на "Животът на другите", който аз лично намирам за по-добър като цяло. Общата им тема - за "добрия човек" и изкуплението - е представена по различни начини, но еднакво въздействащо според мен, и много се радвам, че има тенденция за изследване на човешката страна на "чудовищата" от близкото минало (от нацисткия и социалистическия режим съответно). Затова финала на "Четецът" - преди сцената с гроба, в Ню Йорк - според мен беше много силен, защото постави наравно една до друга двете страни без да дава присъда.
11  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 19 Май 2009
йоана,
мисля, че причината за всичките тези оскари - до голяма степен се дължи и на направения избор за сцена на събитията...мое мнение. ne смятам, че ако действието се развиваше в бронкс примерно, с проблеми подобаващи на тамошната среда, филма щеше да е и на 1 стотна толкова успешен.

О да, не бих се учудила никак, ако е така. 60 години по-късно западняците гледат ан бившите колонии по същия начин - снизходително и с някаква смешна романтична настройка. Но аз лично ен смятам оскарите за кой знае какъв критерий за добро кино (справка: Титаник), така че не държа филм с 8 оскара да е невиждан и нечуван досега. Според мен е много добър, а оскарите нямат много общо с това.
12  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 19 Май 2009
забележките са ми всичките, които описа пл#с още една дозина.
така както аз разбрах идеята на филма е да покаже реалността на живота в мумбай и индия

Откъде си разбрал това? Аз не видях такова уточнение никъде, нито пък самият филм заяви подобни претенции, затова предполагам, че това е по-скоро твое лично очакване от филм, развиващ се в Индия, отколкото обектива характеристика на конкретния филм.

Цитат
- като историите на отговорите, които момчето знаеше служеха точно за това да покажат беднотията, насилието, безкруполността, мизерията и т.н. - истинската индия както се казва.

Според мен историите целяха предимно да разкажат историята на главните герои във фрагменти, а не картина на Индия. Но дари да е иначе, "slum" неслучайно присъства в заглавието - картината е на the Mumbai slums, не на "инстинската Индия".

Цитат
аз не намерих нито една от историите за интересни, по-скоро супер скалъпени и нереалистични(което явно е подход), на моменти с претенции за хумор в тях. диалозите отново скучни.

л#бовната история пък също ми беше супер скучна, изобщо на някой пукаше ли му за нея. актьорската игра също не ме впечатли, а главния актьор по никакъв начин  не беше адекватен продукт на всичко, което показваха в този филм.

Няма какво да възразя тук, това е въпрос на вкус и предпочитания.

Любовната история има стилизирани отпратки към боливудското кино, но човек трябва да е запознат с него, за да ги намери/оцени.

Цитат
във филма като цяло нямаше нищо положително за индия - ама абсол#тно нищо.

А трябваше ли да има? По каква логика?

Цитат
хем не беше показана грозната страна на държавата със силата, с която може да бъде показана, както например в филма Градът на Бога(който също не харесах - но там поне атмосферата на гетото беше много по-образна и осезателна и брутална), хем когато искаш да покажеш как пулса на един град/държава предполагам, че за целия филм трябваше да има поне нещо положително.

Изглежда сме разбрали филма по различни начини. Според мен идеята му беше да разкаже история (за любов, сила, постоянство, израстване, вяра, запазена невеинност, оптимизъм), а Индия и гетата на Мумбай бяха the setting, а не участници. За мен филмът се развива в Индия, но не е ЗА Индия.

Цитат
аз съм имал доста контакти с индийци и едно от нещата, които съм усетил е тяхната гордост и национализъм. културата им е достатъчно различна, както и възприятията, а нищо от това не намерих във филма. предполагам индийците са силно засегнати от този филм.

Така е, повечето негодуват. Но според мен нямат особени основания, защото филмът никъде не зявявал претенции за автентичност или дори намерение да рисува картина - реалистична или не, дорба или лоша - на Индия. Просто книгата се развива там, филмът също, това е.

Цитат
това не е сериозно - и водещият и той реши да посети и той заведението. злобата на водещият беше също нелогична, както и поведението му в ефир неоправдано гадно.

Той отиде специално, за да заблуди участника, не за да се облекчи. Какво нелогично има в злобата му? Това е още един щрих в контраста между семплата откритост и оптимизъм на "обикновеното момче", окрилено от любовта си, и богаташката поквара, който е една от основните линии във филма.
13  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 19 Май 2009
Съгласна съм, всъщност Джони Деп е един от любимите ми актьори. Постът ми не беше точно критика към него (защото какво и как играе далеч не зависи единствено от него), а по-скоро наблюдение.
14  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 19 Май 2009
и аз гледах милионера - не мога да повярвам, че толкова слаб филм може да обере толкова много оскари. абсолютно нищо не ми хареса във филма, може би единственото приемливо нещо беше играта на малките деца, останалото беше трагедия - плосък сценарий, историите на отговорите скучни и тъпи. индия - не научих нищо за нея от филма. сякаш всичко беше скалъпено в този филм, даже си поиграх да чета възторжените ревюта на критиката и се зачудих дали аз не съм идиот...

на предпоследният въпрос момчето се озова в тоалетната след като вече му беше зададен въпроса и там дойде и водещият = Идиот Идиот Идиот

 

Какви в крайна сметка са ти възраженията, че не е реалистичен, че не е образователен или че не е достатъчно интересен? Реалистичен няма как да е, след като е доста очевидно, че филмът се заиграва с магическия реализъм - много любим жанр на англоезичните индийски писатели, какъвто е авторът на книгата, послужила за основа на филма. Да се очаква да е информативен също е малко нелогично, при положение, че става дума за игрален филм с измислена история. Очакваш ли филмите на Трюфо да те информират относно Франция или тези на Нийл Джордан да образоват зрителя относно Ирландия? А и филмът никъде и с нищо не прави заявка нито за реалистичност като цяло, нито за такава по отношение на реалната държава Индия.

Колкото до това дали е интересен, това е въпрос на вкус и филмови предпочитания. За мен е доста въздействащ.

А за отиването в тоалетната, рекламите по индийските телевизии траят поне два пъти по-дълго от нашите, така че имало е време, дори ако много държим да е реалистично.

Re: Джони Деп: на мен ми прилича на смесица между Едуард с ръцете ножици, Суини Тод и Джак Спароу... струва ми се, че през последните 6-7 години Джони Деп играе един и същи персонаж в различни сценарии.
15  Архив / Sounds of the Universe / Re: Jezebel -: 14 Май 2009
и на мен ми харесва доста песента, ама то Martin с този глас не може слаба песен да направи ,,,, а някой знае ли коя е  Jezebel защото това което подозирам аз доста си противоречи с доскорошното ми мнение за насоката на голяма част от текстовете на depeS6

Библейска героиня, но това няма голямо значение, защото името се използва като нарицателно за това, на което ние викаме "лека жена". А според мен насоката на една определена част от текстовете им силно е подкрепена тъкмо от тази песен - злочестите проститутки сигурно са най-често срещания мотив в творчестовото им.
Страници: [1] 2 3 4
DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.