Винаги съм съжалявал, че в днешно време музиката е повече бизнес, отколкото изкуство и че нещата лежат прекалено много на нагаждане към общия вкус, вместо търсене на собствен глас и собствени думи. Но днес,
10.10.07, музиката претърпя промяна, за която изцяло отговорност носят Radiohead, които обявиха, че ще пуснат новия си албум "In Rainbows" за свободен даунлоуд, а тези, които все пак искат да си го купят, могат да го направят на цена, които самите те имат възможността да определят. Албумът няма да бъде съпътстван с никаква реклама, нито предварителни копия до медии - всички ще могат да чуят новите песни на групата по едно и също време. Решението, което беше посрещнато с паника от компаниите и радост от феновете и не малко известни личности, влезе в сила днес, слагайки край на 4 годишната пауза на групата.
Преди да чуя и нота от "In Rainbows" имах няколко опасения. В повечето случаи, когато една група работи по албум прекалено дълго (в случея на Radiohead - над две години), резултатите често не са особено добри, тъй като обикновено първоначалната енергия се изгубва с времето. След първото слушане на новия проект, бях леко объркан - песните в него са толкова различни от всичко, което се прави днес, че не бях сигурен дали това, което чувам е най-доброто или най-лошото от тях. Но след всяко едно слушане красотата се разкриваше все повече и повече, а сега след като навлязох в света на "In Rainbows", първоначалната му особеност вече има изключителен чар. А си мислех, че след "White Chalk" на Пи Джей Харви вече няма да има какво да ме изненада за тази година...

Стъпката, която направиха Radiohead, предшествана от скандалното решение на Принс да разпространи новия си албум с вестника Daily Mail, ще бъде последвана от The Charlatans, които също ще пуснат новия си материал за свободно теглене, а междувременно Oasis и Jamiroquai, които са без лейбъли в момента, също обмислят подобна политика, по отношение на бъдещите си проекти.
Ако не харесвате Radiohead, дали заради музиката или защото Том Йорк не е мъжът на мечтите ви, не вярвам "In Rainbows" да ви промени мнението. Може би единствено светът, в който живеете.