DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: [1]
  Печат  
Автор Тема: История  (Прочетена 7493 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
02 Ноември 2006

     Тъй като историята ми е хоби, дълго време мислех да пусна и една такава тема, където всеки желаещ да напише свое мнение по някакъв започнат от него или друг, момент от човешката история. Ограничение в годините или за България няма. Само не трябва да се стига до намесване на политически спорове от най-новата съвремие.
     Възможно е да се зароди някаква дискусия, но идеята е просто да се хвърля светлина върху разни събития, дори да са съмнителни даже.
    Например знаете ли, че Крали Марко за разлика от Влад Цепеш-Дракул, се е сражавал на страната на Османците малко преди завладяването на Балканския полуостров от Баязид Илдъръм-Светкавицата.
   Този пък, след светкавично превземане на престола насред бойното поле, когато баща му загива в битката при Косови поля, и обръщане хода на битката, завършва земния си път пленен от разбунтували се претенденти 15-тина години по-късно, поставен в клетка, в която го замервали и плюели из цяла Азия, както е обичая.

  Интересно би ми било да чуя нещо за историята на по-далечни страни като Индия или някакви далечни острови да речем. Особено ако някой е почерпил сведения от самото място.
   Може и да не е строго история. Може да е нещо за вярвания, легенди или нещо друго, свързано с културата.
Последна редакция: 03 Ноември 2006 от victor.

for all the right reasons
for all the right reasons
cerwin
Възбуден
****
Пол: Мъж
Публикации: 152

Профил
Отговори #1: 03 Ноември 2006

викич знаеше че историята ми е страст..по-специално археологията.верно ще е интересно да зародим един "спор".но така на свободни съчинения трудно става.по-добре да се даде някаква тема за дискусия...за да имаме основа .сега ако почна да говора за трако-римските или начини на водена на битки или за нузмизматика..ще си умра на тоя компютър Усмивка

Ego sum flagellum dei
Videlina
Странен Любовник
****
Пол: Жена
Публикации: 477

Профил
Отговори #2: 03 Ноември 2006

Като стана въпрос за Крали Марко, то аз знам че е бил толкова силен и голям, че можел да стъпе  с единият си крак на Стара планина, а с другият на Средна гора. Намерих обаче една статия с прикачена снимка и хич не ми зглежда толкова силен.
http://www.standartnews.com/archive/2006/01/30/history/s4691_2.htm
А понеже историята за която искаш да дискутираме, то тя е всеизвестна почти на всички. На мен ми е по интересно да науча за митовете и легендите. Има много красиви истории които са разказвани хилядолетия наред. Ето една която знам за Калофер, но я намерих в нет-а по стилизирана:
"Най-красивата легенда, която и днес калоферци с любов разказват е свързана с основателят на града в началото на ХVI век, прочутият Калифер войвода. Много години той и неговата славна дружина били страшилище за поробителите и истински закрилници за местното население под Юмрук чал. След като сключил примирие с другите хайдушки войводи, султан Селим I сключил мир и с Калифер войвода. Предложил му право да избере място за заселване и султански привилегии за бъдещото дервенджийско село край Стражата.
Много време търсил Калифер войвода подходящо място и най-накрая се спрял на гъстите гори край река Тунджа, в полите на планината и недалеч от богатите земи на Тракия. Изсекли горите хайдутите, построили къщи, решили да се задомят като откраднат красиви и работливи моми от Сопот.
В турските документи градът е споменаван през 1576 година под името Калуфер дербент.
Легендите разказват за прочутото дервенджийско село, което турците наричали Улзунолук (Дългото корито). През годините на Възраждането, благодарение на работливите калоферци в града се развили занаятчийството и търговията, скотовъдството и земеделието, а градът се прочул в Турската империя като Алтън Калофер (Златен Калофер) – с гайтани и шаяци, китеници и дантели, с ковани изделия и майстори резбари, розово масло и коприна, с красиви и богато уредени калоферски къщи, с черкви и манастири, училища, учители и ученици."
Последна редакция: 03 Ноември 2006 от Videlina

Angels of the Universe
cerwin
Възбуден
****
Пол: Мъж
Публикации: 152

Профил
Отговори #3: 03 Ноември 2006

хмм хайдути..от тук ме наляга мисалта за вълчан войвода и поп мартин.между другото..знаем няколко големи историй за тях двамата(поне тези които се интересуват от подвизите им) но те са доста.."комерсализирани" и украсени.иска ми се да чуя някоя типично селска история за тях.ако някой от вас е чул по техния край да се разказва за делата им,неща които не са извесни некаде сподели.искарено ще ми е интересно да прочета някоя и друга случка.

Ego sum flagellum dei
Videlina
Странен Любовник
****
Пол: Жена
Публикации: 477

Профил
Отговори #4: 03 Ноември 2006

Вълчан войвода умира в Браила, където отива да живее с най-близкия си другар и съратник поп Мартин... Поне така пише в Уикипедия където има цяла статия за дейноста му;)

Angels of the Universe
cerwin
Възбуден
****
Пол: Мъж
Публикации: 152

Профил
Отговори #5: 03 Ноември 2006

така е ,но аз търся историй ,които не са толкова популярни..защото има цели книги издадени за тях.имам  в предвид както почти всяко село си има история за крали марко,така и някоя мало известна случка за вълчан и мартин.

Ego sum flagellum dei
dearrose
Висш Любовник
*
Пол: Жена
Публикации: 1246

Профил WWW
Отговори #6: 04 Ноември 2006

Имам много любими исторически периоди, но особено ми е било интересно да чета и гледам филми за Средновековието - времето на рицарските походи, готическите замъци, Данте, често споменаваният  покрай клиповете на DM холандски художник Йеронимус Бош Намигване, крал Артур, чумните епидемии, Светата Инквизиция срещу еретични вярвания и лов на вещици… Зъл

Сред най-интересните са историите за рицарите тамплиери и Масонската ложа. Тамплиери ("рицари на Храма") е названието на един от християнските военни ордени, възникнали в следствие на Първия кръстоносен поход. Точните обстоятелства на създаването на ордена са неизвестни. Средновековните френски грамоти ползват разнородни системи на датиране, затова се предполага, че орденът е възникнал в периода между 1118 и 1121 година. Най-вероятно е създаден от от бургундския рицар Хюго Пайен и 7 други френски рицари. Целите на новосъздадения орден били поддържането на новото кралство Ерусалим, срещу враждебните мюсюлмански съседи, както и безопасността на християнските поклонници, посещаващи Светите места. Кралят на Йерусалим Балдуин Първи дал на рицарите помещение, намиращо се под неговия дворец, според легендите построен на мястото на древноюдейския храм на Соломон. Рицарите се обединили в орден под името "Бедните рицари на Исус от Соломоновия храм (по други източници "Бедните братя от Ерусалимския храм"). Въпреки това орденът е познат повече под другото си име - рицари тамплиери или храмовници, произхождащо от първоначалната им резиденция в Храма (Temple). В течение на времето Орденът на тамплиерите се превръща не само в мощна икономическа, но и политическа структура, оказваща значително влияние над коронованите глави в средновековна Европа. С течение на времето, орденът придобива мощ в Европа. Съзирайки заплаха в тяхно лице, папа Климент V убедил френския крал Филип IV Хубави през 1307 г. да издаде заповед за арест, обвинявайки рицарите тамплиери в содомия, ерес и престъпни дела. На 13 октомври същата година, Жак дьо Моле, Великият Магистър на ордена, бива арестуван заедно със 140 рицари. Подложени на изтезания, те направили признания за ерес, содомия, човекоядство и множество други престъпления. Над 100 от тях били изгорени на клада, а още 51 последвали съдбата им през 1311 г.
За Ордена на тамплиерите има изписано значително количество литература поради факта, че цялата му история и дейност са обвити в тайственост и легенди. "Фактите" около тамплиерите са често резултат на легенди и мистификации. През 1982 г в Англия е издадена книгата "Светата кръв и свещеният граал”. В нея се подкрепя идеята, че в действителност Орденът на тамплиерите действа още от 1114 г. и е бил въоръжено подразделение на Ордена на Сион. Според авторите двата ордена се отделят през 1188 г. и в книгата се среща идеята, че може би Ордена на Сион по-късно е подкрепял и одобрявал действията на Филип Хубави срещу тамплиерите.

Ето един сайт, където може да си направите виртуални разходки из средновековни замъци. Одобрение

Kingdom Of Heaven
Последна редакция: 10 Ноември 2006 от dearrose

Make me think that at the end of the day
Some Great Reward will be coming my way...
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #7: 07 Ноември 2006

   Мен са ми интересни най-различни периоди и страни, но най-интересни са ми били големите личности - така обичани и отричани.
   Ще се спра засега на една голяма личност от нашата история, за която е написана книга и сниман филм.
Капитан Петко Войвода

Дълги години тази силна фигура действа революционно в южните Родопи.
Събира верна дружина и е много обичан от хората в родния му край, които все му помагат да избегне множеството капани, докато той живее отделен от жена и родители. Идтезават баща му, затварят го, опитват се да го отровят, жена му се самоубива като през цялото време води неравна борба. И все излиза победител. Прекарва изгнание в Гърция, където завършва военната академия в Атина. След това се сражава в редиците на Гарибалди-бащата на съвременна Италия. Връща се с титла капитан във все още поробена България.
 После когато идват руснаците на него тайно е поверена задачата да спре подготвян тайно мюсюлмански бунт във времето между СанСТефанския договор и Берлинския конгрес. Справя се.
   Впоследствие се оказва, че територията около родното му място не попада в рамките на България.

  През 1880 година се завръща в родината, акостирайки в Бургас.
Там обаче, бидейки на територия на Източна Румелия, се оказва че има заповед за залавянето му и екстрадирането му в Турция. Въпреки това го пускат да се качи на кораб за Варна вместо да го арестуват.
   Заживява във Варна. Става адвокат. Харесва му поприще, на което е в състояние да защитава онеправданите - нещо което е правил цял живот. Често помага и на турски жители, защитававйки ги от безпредметни нападки и издевателства. Още като комита той никога не е правил разлика в етноса. Отново е почитан и уважаван човек...естествено и с врагове.
   Някои искат да го използват с политически цели. В София, когато отказва голям пост и членство в управляващата партия, бива арестуван начаса. Трябвало е да бъде екзекутиран дори. В собствената си държава... за която  е направил страшно много. Отново бива спасен от хора, които го помнят.
    Трайно се установява във Варна, където и се жени за доста по-млада девойка. Когато Фердинанд идва на тържествено посещение в града, скромния Капитан Петко Войвода, който е от малцината поздравени лично пред строя от монарха, отказва предложената му пожизнена пенсия за заслуги. По-късно ще живее в бедност. Дава прием-събиране на старите си четници, но идва само един.
  Когато отива да види Родопския край още веднъж е отново арестуван и обвинен несправедливо. Афишира противопоставянето си на екзекуцията на военния (от сръбско.българската война 1886-7 ) герой Коста Паница. Хвърлен е в затвора-крепост ИЧ-кале, където много дълго време е изтезаван. ТОВА Е В БЪЛГАРИЯ. Едно момче от по-младите стражари-човек, който дори не го познава му помага малко-отмалко да се възстанови от този най-тежък удар.
   След време под натикска на общественноста е пуснат. Принудително е заселен в Трявна, където трябва всяка вечер да се обажда в участъка.
Посещава редовно турско кафене, където е наистина уважаван от всички посетители, и българи и турци, а въпреки протестите му съдържателят-турчин му опрощава вересиите.
   Когато протестира отново срещу властта, издигайки черно знаме и надпис"Те погребаха България" бива застрелян от опонентите си. Млъкнал
   

for all the right reasons
for all the right reasons
RizaaR
Странен Любовник
*
Пол: Мъж
Публикации: 417

Профил WWW
Отговори #8: 09 Ноември 2006

       Този пък, след светкавично превземане на престола насред бойното поле, когато баща му загива в битката при Косови поля, и обръщане хода на битката, завършва земния си път пленен от разбунтували се претенденти 15-тина години по-късно, поставен в клетка, в която го замервали и плюели из цяла Азия, както е обичая.

Всъщност Баязид I умира в плен в столицата на монголите Самарканд, където е откаран в клетка, след битката край Анкара през 1402, а синовете му стават васали.Това е една от най-грандиозните битки в историята, в която армията на Баязид е около 200 хил. души, а тази на на Тамерлан( Тимур), ханът на монголите, надхвърля 300 хил Шок. Не мога да си представя как се е командвала такава армия по време на битка, нито как е поддържана логистично по време на поход Шок След тоталният разгром на отоманците е имало сгоден случай за балканските, наскоро покорени народи, да органзират и осъществят освобождението си.Шанс, който уви, не е използван и какъвто Османската империя няма да допусне столетия наред след това... Млъкнал

o                
 Y  +Devil inside, seeking for light+
dearrose
Висш Любовник
*
Пол: Жена
Публикации: 1246

Профил WWW
Отговори #9: 10 Ноември 2006

Информация за масонството, която събрах от няколко източника:

Началото на масонството трябва да търсим още в Древен Египет, където 6 хил. години пр. Хр. фараоните са били великите майстори-масони. Там се появява и определението “свободно зидарство”, най-вероятно поради строителството на пирамидите. Има хипотеза, че основателите на САЩ са били масони, за което свидетелстват масонските символи, изобразени върху доларите (може би някои от вас са се чудили защо там има изрисувана египетска пирамида). Една от хипотезите за произхода на масонското движение е, че те съхраняват тайното учение на тамплиерите. Масонството получава значително влияние и от Розенкройцерството на 17 век и  чрез него, от Алхимията, Кабалата и Херметизма.
Най-важното за масоните не е целта, а пътят, самият стремеж към нейното постигане. Мястото ,където се създава ложата се нарича “изток”, мястото, което по право посреща слънцето и в най-висока степен подхожда за духовен живот. Масонът е човек с добри нрави, той не приема политическото държавно управление, за него на първо място са доверието и мира за всички хора. Вън от ложата човек трябва да е предпазлив, всички извън тяхната организация те наричат “профанско общество”.
В повечето масонски ритуали за инициация, на определен етап на церемонията кандидатът бива поставен на определено място в ложата и тогава му се обяснява, че той представлява крайъгълния камък на духовния Храм. Камъкът има много дълбоки символични връзки. “Lapis” или “Философският камък” е един от фундаменталните символи на алхимията, включващ както различните стадии на алхимическа работа, така и крайния продукт на преобразуването (трансмутацията). Последователните етапи на церемонията представляват едно символично преобразуване на кандидата, който е успешно пречистен от земята ( “Стаята за размисъл”), въздух, вода и огън, четирите “елемента” на древната философия, които кандидатът преживява докато е воден през “символичните пътувания”. Докато, кандидатът размишлява сам в Стаята за размисъл преди да бъде представен в ложата, един от символите, които вижда кандидата е една легенда на стената: V.I.T.R.I.O.L. Това са инициалите на латинската сентенция: Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Ocultum Lapidem ( Посети вътрешността на Земята и Пречиствайки се (т.е. очиствайки се), ти ще откриеш Скрития камък). Зигзагообразните движения в стаята, вързаните очи, примката на шията и накрая символичното поставяне на кандидата в ковчег подсказват трудния и осеян с изненади и опасности път, който ще има да извърви бъдещият масон. Клетвата е доказателство, че бъдещият масон се е обрекъл на каузата: “Кълна се в името на всемирния строител на всички светове, че никога и никому не ще открия тайната на масонския орден, изразена с думи, идеи и символи, и се задължавам да пазя абсолютно мълчание.” След това ученикът-брат бива въвеждан в “работилницата”, препасан с престилка, както и всички други атрибути на нов масон. Тук той се запознава само с някои от по-старите масони. Всичко останало за новопосветения е непроницаема тайна, част от която ще се разкрива пред него при всяко посвещение в по-горна степен.
Най-ранните данни за изграждането на символите на масонството датират още от времето на строителството на египетските пирамиди и окончателно се утвърждават, когато се изгражда Соломоновият храм в Ерусалим. Те са пергел, чук, Соломоновият печат и шестолъчната звезда на Давид. Символите трябва да се разглеждат и като силно изразен вариант за възмездие спрямо непослушните братя-масони. Много от тях биват убивани с чук или промушвани с пергел.
Първата масонска ложа в България е създадена в Русе през 1879 г. под името “Балканска звезда” . Измежду членовете й са Раковски, княз Батенберг, Захари Стоянов, Никола Обретенов. Фердинанд, Богдан Филов, Кимон Георгиев… Характерно за българските масони е тяхното активно участие в политическия живот на страната.След 1944 г. тоталитарният режим обявява свободното зидарство за национална опасност, чужда на социализма и марксизма. Лично Г. Димитров определя масонските ложи като “ противонародни гнезда”, които незабавно трябва да се ликвидират.

National Treasure
Последна редакция: 10 Ноември 2006 от dearrose

Make me think that at the end of the day
Some Great Reward will be coming my way...
RizaaR
Странен Любовник
*
Пол: Мъж
Публикации: 417

Профил WWW
Отговори #10: 13 Ноември 2006

Чудя се дали не е по-удачно да се води все пак някаква дискусия върху дадени исторически събития, отколкото всеки да нахвърля сухи факти от всевъзможни периоди или личности...Някак се получава доста хаотично и се губи връзката между постовете и темата рискува да се превърне в нещо като ''В плеъра на дм.орг''-не че имам нещо против тази тема де  Усмивка
Може би било удачно ако някой реши да постне нещо, все пак преди това да направи коментар по предишният пост и след това по свое усмотрение да тласне дискусията в друг исторически период.
Или пък може да си организираме нещо като history-version на играта ''Отгатни песента''-та значи задава се историческа загадка с определени насочващи факти, а този който познае освен че обосновава отговора си би следвало да ни даде най-основните сведения около даденото събитие или личност предмет на загадката.
Така ще си спретнем едно любознателно пътуване в историята, в което всеки може да вземе дейно участие.
Разбира се, тъй като темата е на victor, ако идеята му допада, оставям в негови ръце да я 'ремонтира' така както намери за добре и при желание да стартира играта  Усмивка

o                
 Y  +Devil inside, seeking for light+
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #11: 13 Ноември 2006

    Съгласен. Аз всъщност като задавам насоки с интерес следя развитието нататък. За твоя пост мога да кажа, че е добър - не знаех за броя на сражаващите се под стените на Анкара. Между другото не е съвсем ясно за историците, кога е била битката точно - има три варианта. 1402, 1404, 1406 година ако не се лъжа.  Баязид Илдъръм е бил силна и варварска личност, сурови правила. Първото нещо, което направил като взел властта насред бойното поле между другото било да убие на часа всички свои преки роднини на място. Тези след него са самопровъзгласили се на практика.Така и умрял - па варварски в клетката в Самарканд.

   А сега за Нелсън с имиджи даже. Оставам евентуална тази и други дискусии на останалите.

for all the right reasons
for all the right reasons
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #12: 13 Ноември 2006

Този легендарен човек е един от петимата англичани, погребани в катедралата  Сейнт Пол в Лондон, наред с Чърчил, Уелингтън и т.н.
    Само той от тях е умрял още на 47 години. Въпреки, че умира адмирал, дук, висконт и барон  не се е родил аристократ през 1758.
    Постъпва като обикновен моряк във флота на 12 години. Куриозното е , че се оказва, че има морска болест. Справя се.
 На 19 е лейтанант, командирован в Западните Индии. участва в операцци във войната за американската независимост. На 21 години вече командва пленена френска фрегата.
     1780 г. - само капитан се налага като лидер на настъпление в операция по превземане на испански форт по устието на река в Никарагуа. Пада покосен от малария, както и повечето войници, но успява да превземе крепостта.
     1784 - Командващ собствена фрегата в Антилите, бива задържан и съден в продължение на 8 месеца преди да бъде помилван.
     1794- командващ вече 64-оръдийния кораб Агамемнон се сражава в Средиземноморе срещу французите в обсадата на Корсика, където бива ранен от оръдеен шрапнел в дясното око, с което ослепява завинаги.
     1797- В битката при Сейнт Винсент под командването на адмирал Джарвис, 15 английски кораба срещу 24 испански,, когато последния заповядва преподреждане  и последващо преследване на измъкващата се половина от измъкващите се вражески кораби, Нелсън не се съобразява със заповедта, преценявайки правилно, че ще е по-ефективно ако се обърне на момента със своя кораб самостоятелно обратно, към минаващите досами него испанци и да атакува директно. Прави го, предвождайки лично превземането на абордаж испанска фрегата, от която впоследствие атакува отново на абордаж и успешно още един, по-голям кораб.
     Освен, че адмирала го прави от комодор "запасен адмирал",му се дава и титлата барон-най-високата възможна за командир, който не е от знатно потекло, а пък проявената тактика с използването на вражески пленен кораб остава под името "Нелсънова" завинаги в учебния план на морската академия.
    В битката при Тенерифе същата година губи дясната си ръка.
    1798- разбива френската флота на окупиралия Египет Наполеон, оставяйки само два кораба да се измъкнат - нечувано успешна кампания, която го прави вицеадмирал.
   

Прикаченият файл е изтрит при прочистване.


* a.jpg (39.32 KB, 417x535 - видяно 418 пъти.)

* aa Young_Nelson.jpg (29.01 KB, 380x401 - видяно 439 пъти.)

* a _Surrender_of_the_San_Josef.jpg (43.99 KB, 420x315 - видяно 446 пъти.)

* aaa-Battle_of_Aboukir_Bay-nille.png (189.2 KB, 415x599 - видяно 432 пъти.)

for all the right reasons
for all the right reasons
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #13: 13 Ноември 2006

1801- под командването на адмирал Паркър провежда стратегическата атака над Копенхаген, столицата на Дания и Норвегия , с цел прекъсване на евентуално обединение на датчани, норвежци, шведи и руснаци + Наполеон срещу Британия. Докато командващия адмирал с голяма част от корабите стои извън обсега на битката и дава сигнал за оттегляне под заплаха от евентуално унищожаване на влязлата в сражение част от флота от страна на силните сухоземни артилерийски датски части по бреговете, Нелсън изрича на свой капитан думите: "Знаеш, имам само едно око. Имам право да съм сляп понякога."...  и печели битката, давайки жертви 268 убити срещу над 1000 от отсрещната страна. За пореден път по-лесно е за историците вместо да преброят унищожените и заловени от него вражески кораби, да преброят измъкналите се. Най-интересното е ,че след като е притиснал самата толица, най-трудно е било да се измъкне обратно в открито море покрай добре укрепената крепост в канала, откъдето датския принц наблюдава лично битката. Нелсън праща писмо, чийто авангарден текст (тогава рядко се е споменавало жертването на заловените пленници-неофицери) придружен със спрона с оглед възмогоното и осъществяване, заплаха, лично до принца. В резултат датчаните най-после сядат на масата на преговорите. На самите преговори един от датчаните, подшушва на свой колега на френски, мислейки си, че ще остане неразбран, нещо от рода, че с никакъв сериозен аргумент не разполагат англичаните, на което Нелсън отвръща начаса, че още тозчас Копенхаген може да си отиде... датчаните подписват.
    1803 - Нелсън става бял вицеадмирал - петия най-висок чин в британския флот едва на 45 години и получава командването на 104-оръдийния Виктъри, присъединявайки се към обсадата на Тулон. В продължение на две години кракът му не стъпва на суша. Разболява се.

Прикаченият файл е изтрит при прочистване.


* aaaa BattleOfCopenhagen.jpg (61.37 KB, 620x438 - видяно 409 пъти.)
Последна редакция: 14 Ноември 2006 от U-victor

for all the right reasons
for all the right reasons
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #14: 14 Ноември 2006

Когато през септември 1805 непобедения никога в Европа дотогава Наполеон създава обединен френско-испански флот с цел нахлуване в Англия. Нелсън е извикан по спешност като главнокомандващ на флот от 27 бойни кораба и четири фрегати срещу френско-испанския обединен флот от над 40 кораба пълни със много от известните френски гренадири под командването на Вилньов, към който в пристанището Кадис се очаквали още подкрепления. На 21 октомври край нос Гибралтар се провежда може би най-славната морска битка някога.
    Нелсън не губи време в изменение на своята, вече световно известна тактика и напада странично в два клина средата на вражеската линия от кораби с цел да ги разкъса. Сам лично предвожда от борда на своя "Виктъри" северната колона от кораби, а начело на южната е Колингууд на "Роял Соверейн". Всички са наясно, че колокото и бързо да стигнат в перпендикулярен ъгъл, до френско-испанските сили, през това време множество вражески кораби ще могат да ги обстрелват с цялата си огнева мощ от западната страна, докато те приближават фронтално с нос без да могат да стрелят. И двете страни знаят, че строяването на враговете в две линии вече е пратено завинаги от Нелсън в историята. Всичко или нищо. Прочут е Нелсъновия сигнал, който се вее на върха на кораба, на който е при влизане в битка:
"Англия очаква от всеки мъж ще изпълни дълга си."
    Нелсън прави лъжовна маневра и после рязко се обръща към избраната за атака точка, където се вклинява,обстрелвайки  френския флагман на Вилньов "Букантьор" на свой ред обграден сам между 4 големи вражески кораба за 40 минути. Докато французите се готвят за абордаж на Нелсъновия, той вече атакува следващия голям френски обстрелващ го кораб "Редутабл", оставяйки флагмана на дошлите вече следващи английски кораби от неговата колона.
    По същото време "Роял Соверейн" на Колингууд, изпреварил в бързината си останалите от втората колона бива обстрелван също от 4 кораба. Успява обаче да пресече през вражескта редица от кораби, озовавайки се до Испанския флагман "Санта Ана", който разрушава почти изцяло.
    На средата в разгара на битката многото  пехотни войски, струпани на борда на "Букантьор" решават да предприемат абордаж на "Виктъри" с Нелсън на борда. В този момент се случват две неща: 1. по-малкия английски кораб "Темерър" се озовава от другата страна на френския кораб и го обстрелва масивно, избивайки почти всички френски войски, готвещи се за абордаж, които в този момент
2. прострелват през рамото-белия дроб-гърба с куршум Адмирал Хорейшо Нелсън. Два-три часа по-късно той разбира, че печели битката на живота си...в момента преди да умре.

    Оттук насетне сте вие. Аз бях дотук...   Млъкнал
   


Прикаченият файл е изтрит при прочистване.


* aaaaaTrafalgar_1200hr.gif (18.29 KB, 420x396 - видяно 423 пъти.)

* aaaaaaa Bucentaure being fired upon by Temeraire , Redoutable.jpg (82.07 KB, 620x367 - видяно 419 пъти.)

* aaaaaaaa _nelson shot on the quarterdeck.jpg (133.69 KB, 620x410 - видяно 399 пъти.)

for all the right reasons
for all the right reasons
Страници: [1]
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.