DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: [1] 2 3  Всички
  Печат  
Автор Тема: СЕКТА ли са феновете на Депеш Мод  (Прочетена 9115 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
13 Ноември 2006

    От страшно много време ми се върти в главата този странен въпрос.
Въпрос от тези, за които постоянно дочуваме и подмятаме, макар и  рядко и, нито смеем да заемем крайна позиция, нито смеем да отворим уста дори.
    Самите Депеш не един път са заявявали, че винаги са били неизменно учудвани как всеки път техните почитатели разграбвали всичко от щандовете от раз, след което всичко спадало. Как са били неприятно дори изненадани от масови неконтролируеми прояви на свои "луди фенове" - от Азия до Южна Америка. Плашели са се от Източна Европа.
     Пресата често заклеймява с думата "фанатици". И то във времена, когато на никой не му е ясно точно значението на думата.
    Хора, срещали или близки на ДМхевипочитатели, неведнъж са заклеймявали държането, имиджа, страстта с думата СЕКТА. "като секта някаква", "граничи със сектантство"
    Аз не мога да заема становище по въпроса съществува ли наистина този момент или не, дори за себе си.
    Наскоро прочетох и тук мнение как например момента на махането с ръце на, преносно и явно буквалнокултовото NLMDA е откровено "сектантско". Имало е и реплики  в чата и на живо: "като секта някаква" с доза страх.
   Виждам и откровено неадекватни теми във форума, граничещи с подобен род чувство в заглавията си дори.
    Не на последно място, виждал съм много пъти как на ДМпартита (че и не само) присъединили се непознати(,) фенове, (повечето) тукашни потребители, дори аз включително, сме се "скупчвали", изолирайки се на моменти от всичко друго. - нещо като затваряне. Много трудно приемане или принципно неприемане на нови индивиди в своего рода тесен кръг. И то гледам в по-мащабен план. Не само тук на това място, не само виртуално, не само у нас, не само в Източна Европа.
    Докато мисля и претеглям, обръщам внимание на някои моменти като например оригиналното значение на думата "секта". То е "отделени". В смисъл отделение, самостойна част. Нищо повече от "нещо по-различно от останалото. Т.е. белега е разлика с останалото/останалите. С годините и събитията се появяват много значения. Може да бъде и крило в по-голяма единица. Най-често се свързва с групи от фанатизирани религиозни поклонници от най-различни видове  и краища на света.
    Общото между тях май, е освен обща вяра и символи, също и наличието на лидери и божества. Нещо като ръководители на мистерии в ритуали. Те са над останалите членове чрез ярко разделение като отношенията са строго подчинени.
    Тук откривам и една разлика в паралела с членовете на Депеш Мод. Членовете на групата, както и самите те са заявявали са в особен вид духовна връзка с феновете си, като в никакъв случай не се слагат над тях. Не се имат за нещо повече. Даже търсят у почитателите си източник на идеи за музиката си. Често границите се размиват.
   И така се чудя какво е то сектанство,
има ли го
и ако да, нужно ли е, или, не - порочно е,
За добро ли е , или не,
еднозначно ли е,   
дали и къде следва да се постави границата ако въобще е възможно?Объркан
    Отговори на всички тези въпроси, които ме терзаеха, нямам.
Ще се стремя да намеря такива и занапред,
наблюдавайки, изслушвайки и преценявайки.   Объркан
   
     

for all the right reasons
for all the right reasons
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #1: 13 Ноември 2006

Това може би обяснява защо заедно с няколко истински чистокръвни фена на ДМ се качихме снощи на покрива на катедралата във Варна и започнахме да викаме "He's your personal jesus, reach out and touch the fein!" докато рецитирах "Голата истина" в стихотворна форма.

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

loosemyself
Странен Любовник
***
Пол: Жена
Публикации: 461

Профил
Отговори #2: 13 Ноември 2006

И аз съм се замисляла по въпроса и честно казано, да, според мен има такова изолиране на "новите индивиди", което обаче е напълно излишно и по мое мнение поражда някакъв странен тип агресия. По-нататък, за фанатизма също съм съгласна, но това зависи от отделния човек и това как той възприема музиката-като нещо жизнено важно или като разтоварване и забавление, помощно средство. Аз лично не съм фанатизирана, но и нямам нищо против хората, които са на тази вълна щом те така разбират нещата, единственото, което пречи в случая, е въпросното затваряне в групички, фенството би трябвало да обединява, не да разделя.

[:There's a devil lying by my side:]
Ivan-Runich
Новороден
****
Пол: Мъж
Публикации: 7

Профил
Отговори #3: 14 Ноември 2006

Много интересна тема.Общо приетия въпрос:Какъв вид на музика слушаш? Отговор:Метъл,хард рок, фолк,алтернативна ..... и прочее, не отговаря на нас депешарите.Защо? Едноставно аз казвам Депеш Мод.Всички други групи които слушам са второстепенни.За мен лично съществува голяма разлика по-между ДМ и всички останали.За това да не се смята субективно, напълно почитавам ако някои отговори:Пинк Флойд(най-често по-възрасните генерации), Бетовен,Металика,Нирвана,и не много други.Тези велики уникални музикални художници карат човека да навлезе дълбоко в същността на техните произведения като с времето се окаже Музиката-това е Депеш Мод, Пинк Флойд и.т.н
Много са малко тези групи които могат да окажат такова влияние на човек.Аз ще попитам така:Що за музика създават ДМ?
И нека някои ми отговори дали е синти поп, само поп, алтернатива, готик, електроника,рок и така нататък.
За мен в техната музика съществуват елементи от всичко което е по-горе наведено,а в бъдеще и не знам с какво още могат да не изненадат.
Затова Бритни Спиарс с сингъла Хит ми бейби уан мор тайм, продаде и 10 милионен тираж,но това в първия месец, и никога по-вече този сингъл няма да се продава, а какво става с повторното издаване на Спик енд Спел.Все още се търси и продава, и така ще остане за в бъдеще.
Той които ходи на концерт на Камелия или Анелия нищо не е странно да ходи и на концерт на Мадона или Дженифър Лопез,а в по-ново време и на ЮТУ,а изобщо не съм сигурен колко те ще се стреснат от един концерт на Металика и Крафтуерк,а да не говоря за ДМ и Пинк Флойд.
Това са нещата които правят великите групи да бъдат почитавани от една категория от хора която ги възприема като нещо култово и това за мен изобщо не е нещо негативно.Човекът по природа е склон към култ ,няма значение дали това е личност от политиката, спорта, музиката,кинематография и.т.н.И всичко това е много далеч от сектантството като философия, а аз ДМ изживявам като една хубава част от моя живот която денят ми го прави по-хубав, едноставно всичко около тях ме кара да се чувствам приятно.

All seems so stupid and make me wants to give up, but why shout i give up when all seems so stupid.
personal_Dessy
Ултрас
****
Пол: Жена
Публикации: 674

Профил
Отговори #4: 14 Ноември 2006

Ако под секта се разбира течение вън от ортодоксалното, кое в случая е правилното, на което ние се явяваме отделен клон?! Усмивка

BlackCelebration
Възбуден
**
Пол: Мъж
Публикации: 139

Профил
Отговори #5: 17 Ноември 2006

Ако Депеш са религия, значи тя си има свойте догми, тоест мейнстрийм от фенове с най-общата и най-възприета концепция за тази религия. Тогава обаче по най-натурален път се пръква фен (два,хиляда,милион), който си казва "Аз пък не съм съгласен с масовата линия от фенове... и ще си разбирам музиката на ДМ както аз си знам"...и естествено намира съмишленици...And then..
се ражда сектата...сектите по-скоро. Това създава и изкуствените конфликти между феновете на Депеш, без реална база за тях. Някой харесвал синт времената на Депеш и те били "истинските" за групата...друг предпочита пост-violator ерата и китарните нюански в песните и за него мелодиите от Speak and Spell до Black Celebration били инфантилни...и бла бла.. колкото щеш разбирания за религията, наречена Депеш Мод.
Това се случва и във форума...за съжаление. Предполагам. че е човешка черта да се създават бунтове и да се налагат идеи, но това все пак е група...наши идоли - Да, наши богове - Да! Но когато някой направи Великата Схизма в ДМ вариант, ама не заради неквасен хляб, а заради преквасени възприятия относно музката им... тогава религията губи смисъл...масово...лично никога, поне се надявам, за хората тук съм сигурен.

Предполагам, че сме секта...
Поне почитаме нещо красиво.
Reach out...

We have lingered in the chambers of the sea
By sea-girls wreathed with seaweed red and brown
Till human voices wake us, and we drown.
Rush_for_DM
Агент
****
Пол: Жена
Публикации: 118

Профил
Отговори #6: 21 Ноември 2006

Според мен ДМ са филосфия.Сектата има за цел извличане на материални изгоди посредством пропагандиране на псевдодуховенство, и в голяма степен на извратени идеи,некореспондиращи със здравия разум.
Определено Депеш те извисяват в облаците и те карат да мислиш в един по-екзистенциален план.До голяма степен определят мирогледа ти и насочват към една цел и идея.

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
lover
Агент
****
Пол: Жена
Публикации: 120

Профил WWW
Отговори #7: 21 Ноември 2006

Хубава тема, Викторе! Наистина...  Готин
Аз също съм си задавала същия този въпрос много пъти... И продължавам да си го задавам впрочем...
Изчетох внимателно /както винаги  Намигване/ всичко написано дотук по темата, и всички ми се струват прави... Т.е. и аз мисля същото като тях /и като теб/...
Определено за мен ДМ са религия вече.... /станаха с времето.../Но са и философия същевременно.... И Музика... Прекрасна, божествена, красива... Каквато малцина на този свят успяват да създат- НЕПРЕХОДНА.
И мен ме плаши понякога степента до която съзнанието ми и музикарните ми вкусове са отдадени вече на тази група... Плаши ме понякога начина по който ги обичам!...
Но нищо не мога да направя... Просто ще продължавам да потъвам в тацзи любов, към ТАЗИ музика и да боготворя хората, които я създават, защото в крайна сметка е "донесла" някаква светлина в душата ми, защото ме е направила с времето по-добър и по-красив /вътрешно/ човек, и по-светъл и вярващ дори може би... Вляла е ЖИВОТ във вените ми тази музика... Тези гениални, божествени песни...............

Е, как ти звуча?!...
Май вече няма нужда да ти отговорям на въпроса какво смятам за нас феновете на Депеш....

Аз- както и много други хора по цял свят- съм ФАНАТИК на тази тема... Определено!  Намигване Ангелче

http://blackandblue.free.bg
WHEN YOU'RE BORN A LOVER, YOU'RE BORN TO SUFFER...
dearrose
Висш Любовник
*
Пол: Жена
Публикации: 1246

Профил WWW
Отговори #8: 21 Ноември 2006

Според мен ДМ са филосфия.Сектата има за цел извличане на материални изгоди посредством пропагандиране на псевдодуховенство, и в голяма степен на извратени идеи,некореспондиращи със здравия разум.

Съгласна съм с това изказване. Одобрение В повечето случаи думата "секта" има негативно значение, използва се най-често в смисъл на опасна религиозна секта или култ. Именно поради споменатите по-горе користни цели на ръководителите на сектите, използващи за постигането им внушение и едва ли не хипноза, при което последователите им се явяват невинни жертви ("марионетки" в ръцете на лидерите) думата секта е придобила това негативно значение. Тъжен
По-скоро бих определила феновете на DM като неформална група или пък група по интереси, в която съществува свобода на избор Ангелче. Всеки решава сам за себе си как точно да изразява фенството си, няма го елементът на принуда, внушение или фанатизъм, задължителен за сектите. Може да се каже, че в някой страни проявите на феновете наистина граничат с фанатизъм, особено в по-ранните периоди на групата, но не мисля, че тук може да се вложи негативен смисъл. Пълната отдаденост на феновете би могла да има единствено положителни резултати. Не съм чувала за фенове на DM, демонстриращи принадлежността си с агресия Объркан, както се е случвало с фенове на някои други групи.
Но пък наистина всяка общност си има своите признаци, по които се отличава и дори отделя от околния свят и ние не правим изключение. Неизбежно е и формирането на микро групички според лични симпатии в огромната маса DM фенове, както и във всяка друга област от живота. Това е нещо нормално, колкото и да ни е неприятно... Тъжен
Последна редакция: 21 Ноември 2006 от dearrose

Make me think that at the end of the day
Some Great Reward will be coming my way...
MAO BOY
Висш Любовник
****
Публикации: 1576

Профил
Отговори #9: 21 Ноември 2006

феновете на дм не са секта, нито пък музиката на дм е философия.
 когато нещо ти харесва ти просто го правиш, запалянковците на спортни отбори също пътуват на другия край на света за да гледат любимците си и то го правят доста по-често. тук просто става дума за любими неща и толкова. сектата е свързана с религият, така че и дума не може да става да сравняваме една група със секта,

Цитат
Депеш те извисяват в облаците и те карат да мислиш в един по-екзистенциален план.До голяма степен определят мирогледа ти и насочват към една цел и идея.

обясни към каква цел и идея те насочват?
Последна редакция: 21 Ноември 2006 от MAO BOY

Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
lover
Агент
****
Пол: Жена
Публикации: 120

Профил WWW
Отговори #10: 22 Ноември 2006

MAO, MAO, как можа така категорично да се изкажеш по темата?!?...
Разбирам какво имаш предвид /не е трудно за разбиране/, но все пак можеш да сравняваш само ДО ИЗВЕСТНА СТЕПЕН феновете на дадена музика /сиреч меломаните/ със запалянковците, луди на тема футбол! Да, и двата вида сме ФЕНОВЕ, но дотам приликата ни свършва... Несравними са нещата, защото -смея да твърдя отново- Музиката на ДМ е философия... Най-малкото... А за мен и още хора разни е и ще си остане и религия........................................ Очиврът
Последна редакция: 22 Ноември 2006 от lover

http://blackandblue.free.bg
WHEN YOU'RE BORN A LOVER, YOU'RE BORN TO SUFFER...
RizaaR
Странен Любовник
*
Пол: Мъж
Публикации: 417

Профил WWW
Отговори #11: 22 Ноември 2006

Aз не мислех да се включвам с мнение по темата, но понеже се заговори за философия, религия и пр., та ще кажа и аз няколко думи.
Въпросът поставен от victor, е малко високопарно формулиран, и моите впечатления от не многото(които аз познавам, иначе са легион Усмивка)хора, които слушат ДМ, не ми дават основание по какъвто и да е начин да ги асоциирам с понятието ''секта''.Предполагам че идеята на victor e да подчертае някои особености в поведението,темперамента и пр. сред масата фенове на ДМ, като направи връзка с такива на хора замесени в секти.Не знам доколко едно такова сравнение е удачно, но поставяне под общ знаменател със сигурност би било неудачно.Възприемането на музиката на ДМ като философия, религия, божествено откровение и какво ли още не, е въпрос на лични възприятия, емоции и размисли, и в това предполагам няма нищо лошо дотолкова, доколкото една такава позиция не се натяква като меродавна и не се тръби и преекспонира в отношенията с други фенове(не намеквам, че някой тук го прави  Усмивка).
Лично за мен музиката на ДМ е нещо, което ми харесва, зарежда с приятни емоции(не винаги положителни), изпълва с усещания и асоциации, които аз бих имал желанието не да затварям в себе си или в рамките на някакъв ограничен кръг от хора, а напротив да споделям и разгласявам, при положение ,че срещу себе си да имам разбиращо, откликващо човешко същество...Уви, не всеки ден се срещат такива хора.

o                
 Y  +Devil inside, seeking for light+
Bubeto
Кукла
***
Пол: Жена
Публикации: 32

Профил
Отговори #12: 25 Ноември 2006

Аз също реших да взема отношение по темата. Както за много от вас и за мен ДМ не са секта, защото не смятам ,че са ми промили мозъка с някакви чужди убеждения и не живея в някаква заблуда. След като ме "запознаха" с музиката на Дм, аз я оцених и от тук насетне си изградих мое мнение и възприятие( защото мсиля,че всеки човек възприема нещата по свой собствен начин, дори когато някои от представите ни се припокриват). Да, в голяма степен определям влечението си като мания, но това ми носи само положителни емоции и докато е така не виждам нищо лошо:)
 А и съм напълно съгласна с RizaaR, че не трябва да се затваряме в някакви рамки на ограничен кръг от хора. С голямо удоволсвие забелязвам, че броова  на феновете (пък било то и нови) на ДМ се увеличава. Това означава, че все повече хора си отварят очите за стойностната музика. Понякога ми се иска да изкрещя на целия свят, че слушам ДМ и да знам, че хората ще ме подкрепят, защото това чувство им е познато!

Seen the tears in my eyes,Heard my truth turn to lies, Seen the tears in my eyes,  I'm not proud of what I do, When I come up, When I rush, I rush for you....
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #13: 25 Ноември 2006

смея да твърдя отново- Музиката на ДМ е философия... Най-малкото...

Бих го нарекъл по-скоро "поглед" към живота, но да се каже философия е сякаш пресилено - както ще е пресилено да наречем Мартин поет, а ако наречем Дейв поет Буковски ще се обърне в гроба. Но ако е философия - на какво точно учи тя? Обикновено тя има някаква нравоучителна цел, но не мисля, че ДМ някога са имали подобни претенции.


Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

silver wings
Опасен
****
Пол: Жена
Публикации: 232

Профил
Отговори #14: 26 Ноември 2006

Секта? Шок ОбърканВинаги съм цмятала,че сектантите са група фанатични самоубийци с промити мозъци!А аз обичам живота!И искам да изживявям всичко истински!Както и вие-сигурна съм!Така че секта е доста неуместно определение!Относно дали са религия:Имаше моменти в които и аз смятах,че ДМ са религия,защото не можех да си обясня тази огромна всеотдайност към тях.От тогава изтече много вода и сега си обяснявам нещата по друг начин.Просто сме хора с богата душевност.По чувствителни сме,а те(DEPECHE MODE)ни дават отговор на чувствата!ДА,те не са целяли това,но според мен именно това са постигнали с многобройните си отдадени фенове.За това и всеки от нас слуша определена песен в определено емоционално състояние. Незнам дали съм права,но аз така чувствам нещата!                                                                                                                                                                                      

Let me show you the world in my eyes...
Страници: [1] 2 3  Всички
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.