Малко информация за транспорта до Солун за хората, които ще посетят концерта. Пътуване с автобус не препоръчвам, защото първо, че излиза двойно и второ - не е толкова комфортно колкото с влака.
Нормално закупен билет за влака София-Солун-София излиза 50 лева + 3 лв. за запазено седящо място. На връщане от гарата в Солун също трябва да се плати 1,5 евро (3 лв.) за запазено място. Общо цената става 56 лв. в двете посоки.
Понеже има вариант ако билетът бъде закупен минимум 20 дни преди пътуване цената му да бъде 30 лв.(плюс още 6 лева за запазени места в двете посоки) препоръчвам на тези, които със сигурност са решили да ходят на концерта до два дни да си вземат билет в промоция, защото времето и изтича и после ще трябва да си вземат от билетите на нормална цена.
Иначе има още един вариант, с който може да се пътува по-евтино - от пътническо бюро "Рила" ми казаха, че може да се вземе групов билет например за 5 човека, който излиза 151 лв. общо като не важи условието да бъдат взети 20 дни по-рано, но всички трябва да пътуват по едно и също време.
Аз мисля днес или най-късно утре да отида да си взема билет, така че ако някой иска да отидем заедно нека ми пише ЛС, или пък който си вземе от друг град поне да съобщи номер на запазено място, за да може и другите да вземат за същото купе и да сме заедно. Носете си и документ за самоличност при закупуване на билета.
Тези промоции важат за дневните влакове. Сутрин часа на тръгване от София е 6.55, а следобед в 17.00. Съответно от Солун влакът тръгва сутрин в 6.30 и следобед в 17.48. Пътуването продължава 6 часа, като почти винаги има закъснение от по 50-60 минути заради нашите граничари, които сега се правят на интересни като събират паспортите на българските граждани за проверка, докато при гърците сега се минава без проблеми и по-бързо.
Ето го и сайта на международно пътническо бюро "Рила", от където можете да получите по- подробна информация:
http://www.bdz-rila.com/index.php?page=addrАко някой изяви желание да отседне преди или след концерта в хотел да ми пише ЛС, защото аз след концерта със сигурност ще остана с преспиване и мога да се заема с резервациите.
Относно цените в Солун, там общо взето е двойно по-скъпо, кафе може да пиете и за 2,5 евро както и за 4. Просто зависи къде. Гиросите (техните дюнери) са около 2 евро, а ако го предпочитате на порция, а не в питка тогава излиза около 6 евро порцията. Има много приятни ресторантчета, където може да се обядва, но там естествено един обяд на човек ще излезе около 10-15 евро.