DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
Автор Тема: Pink Floyd  (Прочетена 10651 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Viоlator
Кукла
*
Пол: Мъж
Публикации: 23

Профил
Отговори #15: 10 Май 2007

...хубаво е да видя тема за Pink Floyd в този сайт и форум. Основно тя ме провокира да се регна.  Усмивка

Преди около месец имах щастието да видя Роджър Уотърс, с което сбъднах една от най-голeмите си музикални мечти изобщо. Ето тук съм се пробвал да разкажа това, което усетих, гледайки концерта на Олмайти. Както и някой от нещата, които чувствам и мисля за музиката на Pink Floyd!

..., а сърцето на лятото още кърви!
Admirer
Екип
****
Публикации: 584

Профил
Отговори #16: 10 Май 2007

Завиждам ти, че си имал щастието да посетиш този концерт. Аз нямам смелостта да ги гледам поотделно...Все се надявам, че ще решат да направят още едно турне заедно, макар да знам, че е 99% сигурно, че няма да се случи. От друга страна като се замисля, по същия начин не вярвах, че ще успеят да ги съберат и за Live8, но пък това вече е факт!
С голям интерес гледах едно интервю с Боб Гелдоф, в което разказва как са протекли разговорите с Уотърс и Гилмор относно участието им /което се надявам да намеря и да дам линк/ и това ми дава някаква надежда, че може отново да размислят. Вече се престрашиха и направиха първата крачка да пеят отново заедно и им хареса...

You'll taste the pain
I know
You will harvest what you sow
Viоlator
Кукла
*
Пол: Мъж
Публикации: 23

Профил
Отговори #17: 10 Май 2007

...аз съм малко раздвоен, относно участието им на "Live 8".

От една страна - почти се разревах, когато видях Роджър и Дейвид рамо до рамо на сцената, пеейки ЗАЕДНО третия куплет на "Wish you were here", но от друга - не съм особено благоразположен към подобен род масови пърформънси. И мисля че легендарни групи, особено пък тези, които са на недостижимия музикален Олимп - като Пинк Флойд, нямат място там. Дори и при създалите се обстоятелства /събиране на легендата след дъъълго време раздяла, благородна кауза, цял свят гледа и прочие/...

Масовката сваля нивото на изявата. А умопомрачително високото ниво във всяко едно отношение, е едно от нещата, с които съм свикнал да ги свързвам. Още повече, те са група със специален статут и никаква реклама не им е нужда, любовта на феновете и интересът към тях са си непоклатима константа. При Depeche Mode, междувпрочем, също е така.
 
На "Live 8" се чуха микрофонии по време на "Comfortably Numb" /което е абсурдно за самостоятелен концерт на Флойд - тях ги има описани в учебниците по осветление и озвучаване/, общият звук не беше изобщо на добро ниво, отново спрямо това, което съм свикнал да чувам от техни самостоятелни живи изяви. Също и публиката - видя ми се статична и не особено заинтересована. И друго - четири песни са крайно недостатъчни, имайки предвид обемното им и дълбоко колкото Марсианската падина творчество.
Това е нормално за фестивали, ясно ми е, няма време за сериозни сетлисти, озвучаването се прави общо за всички и няма кой знае каква възможност за пренастройка според спецификата на отделните изпълнители, публиката е разнородна и не можеш да изискваш да се кефят на всичко, няма възможност за екстри и пълнокръвни мултимедии. Разбирам го това. И затова съм раздвоен. Хем ме трогна, хем смятам че не беше кой знае колко необходимо това участие. Защото то, така или иначе, си остана инцидентно и не успя да провокира по-нататъшни общи планове.
 
Че няма да се съберат - това е повече от ясно.
И основната причина, ако през годините след 83-та беше Роджър Уотърс, този път е Дейвид Гилмор. Кротнал се е вече, над нещата е. При изключително редките си изяви предпочита да свири акустично, в малки зали.

А и легендата около тях е толкова голяма, именно И заради тази, без време приключила приказка,...точно когато е била най-увлекателна и красива. Не че ще я развалят, ако на стари години решат да я доразкажат..., но е рисковано. А на тях пари не им трябват!  Намигване
Последна редакция: 10 Май 2007 от Viоlator

..., а сърцето на лятото още кърви!
Admirer
Екип
****
Публикации: 584

Профил
Отговори #18: 10 Май 2007

 
Цитат
А на тях пари не им трябват!
Това като че ли е основната причина, за да не се съберат отново заедно. Млъкнал
За раздвоението относно участието в Live 8 си прав, аз също не го одобрявам, предполагам, че поради изказаните от теб причини и Depeche Mode не взеха участие, а и всичко беше доста снобско и показно, но пък го гледах единствено заради Pink Floyd! Кой си е помислял, че ще може да ги види отново заедно. Според мен не си преценил правилно публиката, много от хората бяха отишли там именно заради тях, но пък и не можеш да искаш от английската разглезена публика кой знае какво.
В техническо отношение, са нямали много голям избор какво да направят и са се съобразявали с предоставеното им. А колкото до избора и броя на песните...предполагаше се, че ще бъдат тези песни, аз очаквах High Hopes или Another Brick In The Wall вместо Breathe, а за броя нямаше как да са повече, все пак не беше самостоятелен концерт.
Не знам дали това участие е било необходимо и само мога да съжалявам, че не доведе до продължаване на някакви техни общи планове, но за мен бе неописуемо удоволствие да ги видя отново заедно било то и за кратко.

You'll taste the pain
I know
You will harvest what you sow
Viоlator
Кукла
*
Пол: Мъж
Публикации: 23

Профил
Отговори #19: 10 Май 2007

А колкото до избора и броя на песните...предполагаше се, че ще бъдат тези песни, аз очаквах High Hopes или Another Brick In The Wall вместо Breathe,....

Aaa, напразно си се надявала за "High Hopes". Изключено е Родж да се съгласи да свири и пее песен от албум на Флойд, записан след неговото напускане. Великанското му его и гигантското му самочувствие нивгаш не биха му позволили да допусне подобен компромис.

Една от най-невралгичните точки при скандалите в миналото, винаги е била болната тема за "авторството". Родж много ги е потискал с това, че е обсебвал и концепциите, и композициите, за текстовете да не говорим - те 100% са негови след напускането на Сид. Не знам дали знаеш, но в "The Final Cut" Дейвид едвам-едвам се преборва за две солца. Дори и да свирят не е искал вече да им дава, освен че е "уволнил" Рик Райт. А в "The Wall" и "Animals" само по две парчета са в съавторство. Всичко друго е изцяло негово. Другите само свирят.
И досега Родж прави самостоятелните си концерти под надслов "Roger Waters - the creative genius of Pink Floyd". Изключително надуто и претенциозно звучи,...и ако беше някой друг - би ме подразнило, но той може да си го позволи. Наистина е великан!

В това отношение отново имаме сходство с Depeche, не мислиш ли!?

Креативен гений на заден план, пеещ само от време на време и сравнително малко познат на масовата аудитория.....и един перфектен жив инструмент отпред - характеризиращ очарователното лице на групата!
Последна редакция: 10 Май 2007 от Viоlator

..., а сърцето на лятото още кърви!
Admirer
Екип
****
Публикации: 584

Профил
Отговори #20: 11 Май 2007

Цитат
Aaa, напразно си се надявала за "High Hopes". Изключено е Родж да се съгласи да свири и пее песен от албум на Флойд, записан след неговото напускане. Великанското му его и гигантското му самочувствие нивгаш не биха му позволили да допусне подобен компромис.
Като говорех за очаквани песни нямах предвид какво ще решат и ще пеят те, а това което искам аз, което в случея беше High Hopes:), а колкото до
Another Brick In The Wall - тя си е най-комерсиалната песен на Флойд и беше някак естествено да я включат.
Иначе наистина има много сходства между Pink Floyd и Depeche Mode, но искрено се надявам да няма такива в последната част;), а и Мартин не е чак толкова голям диктатор като Роджър.
Не знам дали знаеш за едно почти пророческо изказване на Ник Мейсън през 1999г. относно евентуалното им обединяване: "А вие бихте ли се заели с организирането на екип от 200 души за новогодишната нощ? Всички видяха какво стана с чудесното обединение на Спайнъл Тап. Мога да си представя едно събиране най-много за някоя кауза от рода на Лайв Ейд." Прав е бил човека!
Не ми се иска да навлизам в подробности за тях самите извън групата, защото много лоши думи са казани, както между тях самите, така и към феновете им. Предпочитам да мисля за Флойд само като за гениални музиканти.

You'll taste the pain
I know
You will harvest what you sow
Viоlator
Кукла
*
Пол: Мъж
Публикации: 23

Профил
Отговори #21: 11 Май 2007

Като говорех за очаквани песни нямах предвид какво ще решат и ще пеят те, а това което искам аз, което в случея беше High Hopes:)

Ох, и аз много я обичам тази песен. Клипът и е произведение на изкуството. Направо си притежава кинематографична стойност. Но има едно акустично изпълнение на Дейвид, което ми бърка в душицата повече и от оригинала...и напоследък предпочитам да слушам именно него - поздрав!
За разлика от повечето devotees на Флойд, които са леко предубедени към двата албума без Роджър, аз ги обожавам. И смятам че са абсолютно на нивото на старите класически неща.

Цитат
Иначе наистина има много сходства между Pink Floyd и Depeche Mode

Трудно е да надскочиш музиката. По моему, Pink Floyd и Depeche Mode са единствените банди, които успяват да го направят. И само това, че първите прекрояват пластовете в подстиловете на рока петнадесет години по-рано, вслeдствие на което са абсолютни пионери и съзидатели, ги държи самотни на върха.
Но пък Depeche започват да покоряват върховете и да се възнасят над стиловите граници в доста по неблагоприятно за Велики Музикални Открития време.
В този ред на мисли, Depeche не са подобни на Флойд, защото първите са по-стари, сторили са го първи и са дали "ноу хау", те са им равни. Намигване

И двете банди са емоционална и музикантска сплав. Нещата не се случват само заради единия /Мартин, Роджър/ или само заради другия /Дейв Гаан, Дейв Гилмор/.
В случая с Флойд, те нямаше да са това, ако не се беше случил емоционалният и най-вече музикантският сблъсък на Родж с Дейвид Гилмор.
Саркастичното и мистично присъствие, водевилното, дори мюзикълно музициране,...алтернативността, мрачността, съчетани с неповторимия поетичен талант на Роджър......., срещу омайно-чистата рок естетика, фината мелодичност, нежност, меланхоличност и уникално елегантен стил на свирене на Дейвид. Именно в този сблъсък се родиха класическите албуми на Флойд..., не само заради едното или другото!
Последна редакция: 12 Май 2007 от Viоlator

..., а сърцето на лятото още кърви!
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #22: 13 Май 2007

Violator, аз съм положително настроен към участието на Пинк Флойд на Live 8- вярно е, че благородната идея на събитието си има своите недостатъци и двусмислия, но смятам, че беше подходящ момент групата да се събере и то в името на нещо съществено. А и доказаха, че не го правят за парите, след като се отказаха от допълнителните продажби - масово всички сборни албуми на участвалите на фестивала се изкачиха доста високо в чартовете. Не мисля, че нещо са загубили от това участие, а напротив - може дори да са направили впечатление на млади хора, които не са били преди това запознати с музиката им.

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

snqg
Джуниър
***
Пол: Жена
Публикации: 73

Профил WWW
Отговори #23: 13 Май 2007

Днес попаднах на следната новина: "Pink Floyd отдадоха почит на Сид Барет с концерт", което много ме изненада и побързах да отворя цялата статия.
Не съм добре запозната с отношенията между тях, но прав се оказа Violator, излезли са на една и съща сцена, последователно един след друг. Тъжно!
На нас ни остава само музиката [,което е повече от достатъчно].
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #24: 15 Септември 2008

Две години след смъртта на Сид Барет, още един от бившите членове на Pink Floyd вече не е сред нас. Пианистът и кийбордист Ричард Райт е починал днес след кратка борба с рака.

"High Hopes" никога не е звучала по-тъжно...
Последна редакция: 16 Септември 2008 от The Fein

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

playing_angel
Смутител
***
Пол: Жена
Публикации: 273

Профил
Отговори #25: 16 Септември 2008

Преди около половин час, ровейки се по навик в информационните агенции, попаднах на това:

Пианистът на Pink Floyd и един от основателите на групата Ричард Райт почина от рак днес, съобщи BBC.

Преди по-малко от два месеца музикантът навърши 65 години.

По думите на представител на семейство Райт боледуването на музиканта не е било продължително.

Роднините са помолили журналистите да уважат болката им и да се въздържат от искания за интервюта.

Райт е автор на музиката на албумите на Pink Floyd „Dark Side of the Moon"(1973 г.) и „Wish You Were Here"(1975 г.).

Той не участва във всички съвместни концерти на членовете на Pink Floyd, в това число и състоялото се през 2005 г. шоу "Live 8".

Ричард Райт издава два солови албума - „Wet Dream" (1978 г.) и „Broken China" (1996 г.), а освен това има издадени записи в съавторство с китариста на групата Дейвид Гилмор и с първия вокалист на Pink Floyd Сид Барет.


Почивай в мир, Ричард!

P.S. Благодаря на модераторите.Съжалявам за недоглеждането от моя страна!:)


* ly108_jpg_320_320_0_9223372036854775000_0_1_0.jpg (15.67 KB, 244x320 - видяно 368 пъти.)
Последна редакция: 16 Септември 2008 от playing_angel

'Heaven ain't far from where we are '
Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.