Интересна е мъглата обвила миналото на една от доста често слушаните от мен групи –
Stakka Bo. В основата на създаването и е шведския режисьор
Johan Renck. Самият Ренк е интересна птица, човек с много таланти – рисува, занимава се с фотография, участва в театрални постановки и разбира се е познат на широката публика с групата си.
Първият хит е
Here We Go издаден през 1993 година (още си спомням колко го въртяха по MTV тогава). Вместо да последва съдбата на повечето One Hit Wonders, групата на Йохан продължава с издаването на успешния албум
Supermarket. Вторият албум на групата също получава вниманието на публиката с едноименния хит-сингъл
The Great Blondino. По правило при Stakka Bo синглите не са сред най-любимите ми песни, но пък за сметка на това сред останалите има чудесни попадения. Най-любим ми е третия албум, в който танцувалното звучене е заменено с по-балансирана мелодия и леко провлачени вокали.
Jr. е издаден цели 6 години след The Great Blondino. За съжаление така и не получава голяма популярност, което вероятно е причина да няма нови албуми от Stakka Bo. За сметка на това Johan Renck продължава с режисурата на музикални клипове за много познати групи:
New Order – Krafty, Crystal
Robbie Williams – Trippin’
The Libertines – What Became of The Likeli Lads?
The Knife – Pass This On
Suede – She’s In Fashion
Kylie Minogue – Love at First Sight
Madonna – Hang Up, Nothing Really MattersВ момента Ренк работи по първият си пълнометражен филм. Работното заглавие е
Downloading Nancy, а в главните роли ще участват Холи Хънтър и Уилиам Хърт. Интересното е, че в интервю относно бъдещите си планове в средата на миналата година, той споменава работата си по нов албум, който да види бял свят през 2007-ма. Това би било чудесна новина, любопитен ще съм каква ще е новата посока, в която ще поеме...след като последните видео-клипове, които режисира са за групи по мой вкус.
За финал една негова фраза, която много ми допада...на въпроса какво мрази най-много в работата си, Йохан отговаря:
“Working for people that don't understand that they don't understand.”За протокола ето и дискографията на Stakka Bo:
1993 - Supermarket
1995 - The Great Blondino
2001 - Jr.ТУК можете да видите с Quicktime, по-полулярните клипове режисирани от Йохан Ренк, рекламни и други материали.