DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: [1]
  Печат  
Автор Тема: НОВИНИ: [12 ФЕВРУАРИ 2008] Eксклузивно за DM.org: Интервю с КЛАС  (Прочетена 7332 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
12 Февруари 2008

"Българите спряха да слушат музика и отидоха да скачат като маймуни по митингите." (Бойко Петков)

"Човек, за да се запази, трябва да живее в света на фантазията."(Момчил Колев)

Клас започват историята си през 1986-та година и до разделянето на групата в средата на 90-те те издават албумите "Госпожа Емилия "(1992), "Слушай силно" (1993) и "Кино" (1994). В края на 2006-та Клас обявиха плановете си за събиране, но оттогава новините са оскъдни. В интервю за DM.org вокалистът Бойко Петков и Момчил Колев (клавири, екс-Дони и Момчил) разясниха част от бъдещите си планове и се върнаха към спомените си за активните години на групата:Какви бяха мотивите за събирането на Клас? Какво ви накара отново да повярвате в себе си и вашето място в "този нов объркан свят"?

Бойко Петков: Най-добре правим музика заедно.
Момчил Колев: Съпругата ми Ани ни събра с идеята да запишем нова песен и почти година по-късно реализирахме тази идея.

А каква беше причината да спрете да правите музика заедно?
 
Момчил Колев: Животът ни раздели, тъй като всеки от нас започна да има различно виждане за него.
Бойко Петков: Момчил напусна групата.

"Сини слънца" звучи много близо до това, което сме слушали досега. Ще има ли радикална промяна в бъдещите ви песни или ще заложите на това, което знаете, че правите най-добре?

Момчил Колев: Аз не мисля, че „Сини слънца” прилича на другите ни песни, освен по това, че са я правили същите хора
Бойко Петков: Аз предпочитам промяната.

По клубни партита хора, които са били родени по времето на "Госпожа Емилия" пеят вашите песни. Как си обяснявате, че вашата музика, създавана при безспорно трудни условия и която вече трудно се намира, е издържала така категорично теста на времето?

Бойко Петков: Идеите за песните са качествени и искрени.
Момчил Колев: Музиката е отражение на времето. Ако ние сме отразили правилно хубавото време, в което живеехме, то това се е пренесло и напред.

Клас, Нова Генерация, Ревю, Виолетов Генерал са все групи, които в годините на социалистическия режим и ранния преход са били и все още са символи на нестандартността и трудно извоюваната индивидуалност. Защо във време, в което човек може да направи всичко, включително да композира песен на компютъра, от който праща имейлите си, искрата и поривът към творческото и артистичното в българската музика ги няма?

Бойко Петков: Защото в България това не се цени.
Момчил Колев: На този въпрос аз не мога да си отговоря. Явно всичко е въпрос на време, личности и събития.

Какво е отношението ви към разпространяването на музиката по Интернет? Интересно е, че докато нелегалната обмяна на музика вероятно създава финансови загуби, тя сякаш е една от причините, поради които музиката на Клас достига до днешното поколение.

Бойко Петков: В България така и така няма музикален пазар. Добре, че има нет.
Момчил Колев: Музиката трябва да продължи да се разпространява. Знам, че навремето Клас са започнали кариерата си, разпространявайки песните си от ръка на ръка. Сега формата просто е друга. Както тогава, така и сега бизнес просто няма.

Ако трябва да погледнете ретроспективно на това, което сте преживели заедно, какво успяха и какво не успяха да направят Клас по време на своето съществуване?

Момчил Колев: Успяха да направят различна музика, която да достигне до сърцата на малка част от хората, които живеят с музиката. Но както виждам, музиката на Клас е оцеляла във времето.
Бойко Петков: Направиха хитове, но не се задържаха като действаща група.

Днес изслушах всичко, което имам от Клас и сякаш песни като "Госпожа Емилия", "Г-н Мастилков", "Тя напусна дома", "Големите" и "Гълтам дим" имат известен социален подтекст. Смятате ли, че нещата, за които подсказвате в тези песни са все още актуални и днес, толкова години по-късно?

Бойко Петков: Определено, за съжаление.
Момчил Колев: Аз не мога да отговоря, тъй като не съм писал текстовете на групата. За  мен един от най-силните текстове е на песента "Студен неон" и на песента "Последен танц". Мисля, че те са актуални и сега.

Опасно ли е, когато човек има проблем с различаването на реалност и фантазия?

Бойко Петков: Ако така се чувства добре, не.
Момчил Колев: Аз мисля, че човек, за да се запази, трябва да живее в света на фантазията ,като се старае да не пречи с това на околните.

С годините човек губи част от своя идеализъм и променя отношението си към света. Има ли конкретни песни и послания в тях, които не би ви се искало да бяхте записвали и отправяли, на които не гледате по същия начин както преди?

Момчил Колев: Не, няма!
Бойко Петков: О, не. Не се отказвам от нито една песен.

Кое e било най-трудното, пред което сте се изправяли като група?

Бойко Петков: Да останем заедно.
Момчил Колев: Преди да запишем албума "Слушай силно" групата почти се беше разпаднала. Благодарение на Бойко ние се задържахме и записахме този албум.

Защо избрахте "Клас" за име на групата?

Бойко Петков: Харесах как звучи думата.
Момчил Колев: Аз не съм присъствал на избора на името, но доколкото си спомням търсено е име, което да е кратко и да има няколко значения. И да звучи и на български, и на английски добре.

Какво бихте казали на хората, които не са ви забравили и тези, в чиито сърца тепърва навлизате?

Бойко Петков: Невероятни!!!
Момчил Колев: Да продължават да поддържат New Wave музиката, ако тя олицетворява начина им на живот и техния мироглед.


Отговори на въпросите от феновете:

Защо Клас записаха само едно ново парче, пуснаха го, раздразниха феновете, че нещо ще се случи и се покриха?

Бойко Петков: Иван е много зает с бизнеса си.
Момчил Колев: Всеки от нас върви по своя път и е трудно да синхронизираме пътищата си, за да продължим да правим заедно музика.

Доста от по-известните групи от близкото минало в това число и вие изчезнаха от музикалната сцена почти по едно и също време. Не мислите ли, че по този начин донякъде беше постлан червения килим за печално известния на всички ни "поп-фолк"?

Момчил Колев: Днес един приятел ми каза, че поп-фолкът е начин да правиш бизнес, а не изкуство. Сега е времето на бизнесмените.
Бойко Петков: Ами българите си го изпросиха: спряха да слушат музика и отидоха да скачат като маймуни по митингите.

Има ли някоя група от новото поколение, която да ви е направила добро впечатление и която според вас може да заинтригува и вашите фенове?

Бойко Петков: В България Gravity Co., но са малко еднообразни.
Момчил Колев: Остава.

Мартин Гор от Депеш Мод споделя в биографията на групата, че пише музиката към песните си в доста суров демо вид, само с акомпанимент на акустична китара, а после всички променят песента в студиото по време на записа...в тази връзка как се ражда една песен на Клас?

Бойко Петков: По същия начин.
Момчил Колев: При мен аранжиментът и звуците помагат на музиката що се отнася до Клас.

Да очакваме ли в скоро време групата да направи концерт, с който да зарадва старите и новите си фенове?

Бойко Петков: Има някои сериозни пречки, но аз искам.
Момчил Колев: По-скоро трябва да запишем още песни и чак тогава да направим концерт, ако стигнем до там.

Подкрепяте ли теорията, че най-добрите балади, онези които стават хит веднага след пускането им се раждат, когато "твореца" е в по - особено състояние на духа - "вдъхновен" от някого или просто нещастно влюбен? Има ли песен от творчеството ви, която е създадена по този начин?

Момчил Колев: Всяка една песен се ражда, когато човек е вдъхновен от нещо. Поводът може да е приятно общуване, влюбване, някой хубав филм или друга музика, от която човек е вдъхновен.
Бойко Петков: Песните се раждат по различен начин, а как стават хит никой не знае.

Разкажете някоя интересна случка, свързана с изява на живо, среща с фенове или момент от запис на някоя песен, която още помните с усмивка на лице?

Момчил Колев: Никога няма да забравя един концерт в Бургас, когато слънцето повреди електронната техника, с която беше оборудвана групата. Концертът беше пълен провал.
Бойко Петков: На един концерт във Варна бяхме забравили някои части за барабаните и се наложи да ги вържем със скоч.През целия концерт Веско ги крепеше с колена и когато се обърнех назад го виждах в някакви странни пози и с измъчена физиономия. Но концертът беше един от най-добрите.

Старите ми касетофони просто отказват да работят вече, а да не говорим за касетките с албумите на Клас. Можем ли да се надяваме на преиздаване в някакъв формат, който да е по-стабилен във времето?

Момчил Колев: На пазара в момента има "The Best" на групата във CD формат, издаден от Stars records. За съжаление не е разпространен добре.
Бойко Петков: Ще преиздадем всичко на дискове.

Носят се слухове, че наистина каталогът на Клас ще бъде преиздаден, искам да питам: Ще бъде ли включена някоя неиздавана досега песен?

Бойко Петков: Да, това е идеята.
Момчил Колев: Ако това бъде направено има стари парчета, които не са издавани, а са много стойностни.

Специалности благодарности на Лора Венциславова, без чиято помощ това интервю нямаше да бъде осъществено!

www.myspace.com/klasbg

Досега за DM.org интервюта са дали:

Client, Jamie Myerson, Георги Георгиев (Остава), Olivia Louvel, Steve Malins, Babylonia, Brian Griffin, Simon Gilbert (Suede, The Futon), Boris Benko (Silence), Assemblage 23, Joe Richardson (Recoil), Martyn Lenoble (Jane's Addiction, Porno For Pyros), Victor Indrizzo, Minerve, Karl Bartos (ex-Kraftwerk), Thomas Adam (De/Vision), Ричард Силвъртърн (Mesh), Клас...следва продължение....
Последна редакция: 18 Септември 2008 от kirilart

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

Kevy
Екип
****
Пол: Жена
Публикации: 1383

Профил WWW
Отговори #1: 12 Февруари 2008

Светльо, искам специално да те похваля за въпросите, които си задал - страхотни са... жалко, че на някои от тях отговорите са доста лаконични... и все пак се е получило доста приятно интервю... БЛАГОДАРЯ!
Клас са били и си остават любимата ми БГ група, радвам се, че все пак момчетата имат общи творчески планове и се надявам да ги осъществят въпреки пречките Усмивка

See what I see!
kirilart
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2405

Профил WWW
Отговори #2: 12 Февруари 2008

Е вече знаем поне, че ще преиздадат каталога си, писнало ми е да слушам само беста, с добро качество. Както и че ще включат някоя неиздавана песен...не е като анонс за нов албум и концерт, но все пак е нещо. Благодаря на Лора за помощта, както и на Момчил и Бойко за отделеното време и внимание, за да получим това интервю специално за сайта.

Най-забавният отговор за мен е:

Цитат
Бойко Петков: На един концерт във Варна бяхме забравили някои части за барабаните и се наложи да ги вържем със скоч.През целия концерт Веско ги крепеше с колена и когато се обърнех назад го виждах в някакви странни пози и с измъчена физиономия. Но концертът беше един от най-добрите.
Ухилен
SufferWell
Някой
*
Пол: Жена
Публикации: 10

Профил
Отговори #3: 12 Февруари 2008

Ехх, така ми се иска да се случва нещо около тези така любими за мен хора...мечти... Побъркан
yori
Посветен
***
Пол: Жена
Публикации: 363

Профил
Отговори #4: 14 Февруари 2008

Аз също искам да похваля Светльо за изключителното интервю! С всяко, ставаш все по-добър!  Доволен
Благодарна съм и на групата, че са отделили време, за отговорите и най-вече за тези на феновете! Усмивка
Искрено се надявам, скоро да има хубави новини, покрай Клас! Дано осъществят плановете си за нов албум и съпътстващо го турне, на което вярвам, голяма част от нас ще присъстват неизменно!  Одобрение
MAO BOY
Висш Любовник
****
Публикации: 1576

Профил
Отговори #5: 15 Февруари 2008

светльо, зашо не вземеш да направиш едно обширно интервю с нова генерация и стенли... на нг съм чел няколко интервюта и мисля, че твоето ще е по-интересно.

що се отнася до клас, честно да си кажа до мен стигна следното послание от интервюто, не им се занимава кой знае колко с музика, преиздава им се албума за да си го имат те, пък и феновете им в по луксозен формат, пък ако падне някой лев пак е кяр... изобщо не видях и грам искра в това интервю от тяхна страна, нито пък разбрах защо им е да записват още парчета за да направят 3-4 концерта...
Последна редакция: 15 Февруари 2008 от MAO BOY

Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
SufferWell
Някой
*
Пол: Жена
Публикации: 10

Профил
Отговори #6: 15 Февруари 2008

Искам да внеса яснота тук, за хора като теб, че "Клас" реално не съществуват от момента след излизането на "Слушай силно"-издаването на албума "Кино" с музикантите от група "Оказион", по моему беше опит на Бойко по-скоро да задържи нещо, което е било обречено на разпад и съвсем доскоро изобщо не идеше реч, че нещо би могло да ги сбере отново като приятели и групата, която бяха допреди Момчил да се оттегли да работи с  Дони след "Слушай силно". Нещата около тях се нижат адски бавно - преиздаването го "измолвам" с родилни мъки от месеци насам, за концерт и дума не може да става на тоя етап, при положение, че няма единство между всички от групата. Тук изобщо и по никакъв начин не става въпрос за "изпадането на някой лев" - достатъчно добре си печели всеки един от тях и без излишни ядове покрай преиздаване, което по-скоро би ги набутало, говорейки си тук за пари. И честно казано, никой не се беше засилил (и засега все още е така!) да преиздава албумите - това е нещо, което бе моя идея, подхвърлена при едно мое гостуване в Момчил, а оттам разговаряхме по-късно и с Бойко...Не искам някой да остава с впечатлението, че тук има и следа от меркантилност. Единствено бихме искали хората, които не са ги забравили и тези, които по-късно са чули за "Клас" да добият по-ясна представа за тях не само от пиратските mp3-ки с отвратително качество (незнам кой беше качил цялата дискография в "замунда.ком", но просто ще замълча по тоя въпрос деликатно - за отвратителното качество, нямам думи, но е похвално, че има търсене, щом има такова, ще има и предлагане, нали така?...) Аз имам удоволствието да ги слушам с кристално чист звук и наистина да сравня с това, което беше изпиратствано в нета :-) . Обаче, заради такива ТомаНеверници като теб, най-вероятно и нищо няма да се случи около група "Клас"...за да може усилията на хора, с напъни като моите да отиват на вятъра с коментари като твоя...Момчил беше ми казал през далечната 1992-ра - "Човек трябва да вярва в любимите си неща - иначе нищо няма смисъл". Странно е, че го помня и до днес... Никой нищо не иска да печели от теб! Най-малко пък "Клас". Слушай си пиратките (силно). И ако си ме прочел - благодаря ти за отделеното внимание. Дойдох с мир. Лека ти нощ!:-)

П.П. Аз по-скоро се чудя, кое те кара да си мислиш, че съществува група "Нова Генерация" след смъртта на Воев, за да им се взима интервю? :-)
Последна редакция: 15 Февруари 2008 от SufferWell
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #7: 15 Февруари 2008

светльо, зашо не вземеш да направиш едно обширно интервю с нова генерация и стенли... на нг съм чел няколко интервюта и мисля, че твоето ще е по интересно.

Обикновено взимам интервюта, когато има причина за това, а след концерта на Депеш Нова Генерация не са давали особени признаци за живот. В първия момент, когато обявят, че наистина работят по нещо, ще се опитам да се свържа с тях. Не съм от хората, които веднага зачеркват събирането им, заради смъртта на Воев, но една песен в лошо качество, завъртяна 1-2 пъти по радиото преди година и половина, не е достатъчно убедителна причина, че цялата работа си заслужава вниманието. За съжаление публични начини за връзка със Стенли няма на този етап, иначе със удоволствие бих говорил или разменил няколко имейла с него, той е от хората в България, които уважавам адски много.

В думите на Бойко и Момчил сякаш наистина няма искра, но я усетих при "Сини слънца", което ме кара да гледам оптимистично към това, което ще запишат в (близко?) бъдеще.

Момчил беше ми казал през далечната 1992-ра - "Човек трябва да вярва в любимите си неща - иначе нищо няма смисъл".

Много вярна мисъл.

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

MAO BOY
Висш Любовник
****
Публикации: 1576

Профил
Отговори #8: 15 Февруари 2008


кометарът ми беше изцяло на база прочетеното интервю, чиито отговори ми се видяха прекалено кратички...един вид 'блиц' интервю.

форумите са затова за да казваш/пишеш това, което си мислиш, а не на всичко да викаш 'браво'.

Още в началото на интервюто, където се споменава причината за събирането на 'клас', реагирах неодобрително. Впоследствие на един много интересен въпрос, за който поздравявам светльо ако той го е измислил, Бойко дава следния отговор:
" Защото в България това не се цени."
този отговор още повече ме озадачи... и впоследствие разбрах, че поради причини, част от които се споменават, други не, съществуването на клас като група е почти невъзможно, да не говорим за турне (между другото малко бг групи правят турнета, но защо не един концерт?). разбрахме, че е невъзможно на този етап, не разбрах защо?

после се зачена и липсата на музикален пазар, а не липсва ли и продукт??? спомена се новото парче "сини слънца" - къде мога да го чуя?как да има пазар като няма продукт, аз каквото съм харесал българско съм си го купувал на оригинален носител. защо винаги се дъвче тази тема, има нещо сбъркано в бг музиката, като сбърканото идва според мен от факта, че всеки гледа да се спасява както може и за съжаление май много групи финансират музиката си, не от самата нея, а поне аз вярвам, че за да твориш трябва да си се отдал изцяло на музиката, нали затова групите обикалят света - сменят студия, търсят определена обстановка, ооределени хора, с които да работят и т.н.

относно преиздаването на каталога, според мен няма нищо лошо да се радваш на плодовете на труда си и аз поне бих бил много радостен ако съм музикант и продажбите се отразяват благотворно на банковата ми сметка, не съм искал да напиша, че клас правят това с меркантилна цел, но и не вярвам ако им се случи да продадат толкова албуми, че това да се отрази малко по сериозно върху приходите им, те да са недоволни.

сега имам и един въпрос защото това ми е интересно, кой финансира преиздаването на техния каталог?...и още един: ако те сами финансират преиздаването на албумите си, защо не са го направили по рано?

Между другото и аз както предполагам доста други хора в този форум съм търсил тяхно си ди в музикалните магазини, за съжаление тогава без успех. не виждам защо ме набеди за пират, но явно на такъв приличам по написаното...странно е и че засягаме тази тема след като  всеки български меломан сваля мп2-ки като луд ,просто защото няма как да задоволи музикалния си глад разчитайки на парите, които изкарва, но както и да е.

и повярвай нямал съм изобщо за цел усилията ти да отиват на вятъра, нито пък да спирам творческия прогрес на група клас, пожелавам им плодотворна творческа работа и да преиздадат по-скоро каталога си за да може тези, които търсят наистина, да не се налага да свалят мп3-ки и най-важното да се радват на любимата си група, а клас са такава на не малко хора.

за Вярата, аз имам едно любимо стихотворение, хубава мисъл на момчил. аз знам че когато силно вярваш в нещо и го искаш, то често се случва.

п.с. за нова генерация, вярвам, че съществуват понеже ходих на техен концерт преди години в летния тетър. на който много се зарадвах и ако имат още концерти и на тях опак ще отида. тук не споменавам концерта на стадион локомотив, където появяването им беше за кратко.
Последна редакция: 15 Февруари 2008 от MAO BOY

Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
Recoil
Екип
****
Публикации: 1768

Профил WWW
Отговори #9: 17 Февруари 2008

Хех, каква интересна тема и как отново зачекнахме Нова Генерация. А те за какво се събраха ? За концерт на Depeche Mode Усмивка ?

Както и да е, искам да спомена, че подкрепям идеята за преиздаването на албумите. Също така пазара в момента предлага много варианти, в които загубите може да са по-малки при едно евентуално преиздаване. Хех, може пък да ги видим и като mp3-ки с високо качество. Също така при положение, че никой не търси облаги, винаги може да бъде създаден сайт, в който песните да се свалят безплатно и официално и чрез който човек може да си ги поръча на диск, ако уважава достатъчно групата. Вярвам, че при Клас ще има доста хора, които ще проявят подобно желание.

Друг е въпроса, че живота променя хората и че едва ли в момента Клас е с висок приоритет в ежедневието на членовете от групата. Ако им се налагаше да се издържат от Клас, (или поне подобно твърдение се опита да се прокара в темата до момента) тогава ми се струваше, че нещата щяха да са съвсем различни и групата щеше да има по-голям интерес да съществува.

Клас остава загадка за повечето от хората, които са ги чували. Трудно човек може да намери и информация за тях в днешно време. А предполагам всеки би искал да прочете повече за групата и историята и.
SufferWell
Някой
*
Пол: Жена
Публикации: 10

Профил
Отговори #10: 17 Февруари 2008

Ще предложа на Ник от "На Тъмно" да напишем мемоари  Ухилен
Admirer
Екип
****
Публикации: 584

Профил
Отговори #11: 18 Февруари 2008

Ще предложа на Ник от "На Тъмно" да напишем мемоари  Ухилен

Тази идея не е никак лоша.
Отговорите им са наистина доста кратички, но аз виждам, че поне те двамата имат желание нещо да се промени и да има раздвижване около групата. Може би ако направят един концерт ще се убедят, че има много техни фенове и че си заслужава усилието да бъдат отново група Клас.

You'll taste the pain
I know
You will harvest what you sow
Страници: [1]
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.