DM.org

Музика => Групи => Темата е започната от: Aleksandrovster в 05 Януари 2007Титла: Enigma
Публикувано от: Aleksandrovster в 05 Януари 2007
Ax... Enigma! Не намерих тема посветена на една от най- любимите ми "групи", та реших да направя.
Какво мислите за музикалния феномен Enigma. Можеби знаете, че на 25-ти септември 2006 година излезе шестият студиен албум "A Posteriori"(мисля, че беше на латински и означава "А след това?"). Някой твърдят, че това е най- добрата работа на Майкъл Крету  след "Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!" (1996), а според мен не е нищо осбено. Първото впечатление, което ми направи албума беше за някаква "клубна пародия" на Enigma. В последствие се отчупих малко от това, но албума наистина няма нищо общо с правеното досега, звучи ми правено с цел да спечели клубната аудиторията. Темпото е много по бързо от това, с което сме свикнали, бих казал дори повтарящи се семпли и въобще много сходни мотиви. Няма ги и прекрасните вокали на Сандра и Майкъл, и най- важното липсва големия емоционален заряд, който първите 4 албума носят. Самият Крету е казвал, че неговата цел не е да прави просто музика, а музика, чрез която да влияе върхи чувствата и емоциите на слушателя.

Какво мислите вие за новия албум(а и за по старите), оправдава ли очакванията ви? ???


А искам да попитам от къде идват тези явно хорови изпълнения в "Gravity of Love", "Modern Crusaders"/"Camera Obscura"? (песни от албума "The Screen Behind The Mirror") пуснете ги и ще разберете какво точно имам предвид. ;)


Титла: Re: Enigma
Публикувано от: mody в 06 Януари 2007
И аз много ги харесвам,добре че си се сетил да направиш тема. O0
Не съм наясно с историята им,но любимата ми песен е Sadeness.И в нея също се чуват хорови изпълнения,май? ???
Доста различна група.Дори моя съученичка беше споменала,че й звучи сектантски.И не е далеч от истината.
Лично аз обичам да си ги пускам,когато ми е напрегнато.Действа ми успокояващо тази музика.


Титла: Re: Enigma
Публикувано от: dearrose в 06 Януари 2007
Какво мислите вие за новия албум(а и за по старите), оправдава ли очакванията ви? ???
А искам да попитам от къде идват тези явно хорови изпълнения в "Gravity of Love", "Modern Crusaders"/"Camera Obscura"? (песни от албума "The Screen Behind The Mirror") пуснете ги и ще разберете какво точно имам предвид. ;)

Музиката на Enigma (или може би е по-правилно да кажа, на гения Michael Cretu) и до ден днешен е сред най-любимите ми. Слушам я най-често ако искам да релаксирам или да се разведря след тежък ден :angel:.
Въпросните "хорови изпълнения" са грегориански песнопения и според мен именно те придават това мистично звучене и дълбочина в музиката на Enigma ::). В доста от песните също така са включени и индиански ритуални песни и заклинания.
Не трябва да пренебрегваме и странните фрази, изричани в песните, върху чието значение и скрити послания е интересно да се помисли.
Клиповете и дизайна на обложките и синглите на Enigma са сред най- оригиналните на фона на съвременните изпълнители и също така подчертават мистичния дух покрай този проект O0.

Като най-любими песни на Enigma ще спомена: Beyond the Invisible, T.N.T. for the Brain, The Child in Us, The Rivers of Belief, Mea Culpa, Callas Went Away, The Dream of the Dolphin, Age of Loneliness (Carly's Song), Out From The Deep...
Като че ли от The Screen Behind The Mirror нататък доста се разочаровах от проекта и макар че имам и новия A Posteriori, за съжаление в него изобщо не мога да открия дори и малка близост с дълбочината и оригиналността на първите албуми :(.
Титла: Re: Enigma
Публикувано от: Aleksandrovster в 06 Януари 2007
dearrose, можеш ли да ми кажеш къде мога да намеря тези песнопеня, или име на албум, в който са включени?

Имам предвид точно тези изпълненя от "Gravity of Love" и "Modern Crusaders", които са много силни и много различни от тези в Sadeness, например. Можеби си ги чувала и като саунтрак на някой и др., аз съм(не помня точно къде).

Съгласен съм с това, че последните 2 албума обезличават Enigma. :(


Титла: Re: Enigma
Публикувано от: construction man в 24 Август 2007


    Най-после намерих нещо за една от най-любимите ми групи.За мен те са едно уникално явление , което ме дарява с много радост и спокойствие , с много енергия и нов поглед на живота!Просто не мога да не спомена , че на  едно 90% от вечерите си след труден ден ги прекарвам в слушането на ENIGMA!!!
    И аз ще се съглася с това , че последните два албума изобщо не са това , което очаквах!Доста ме разочароваха , но въпреки това и двата албума ги имам.
    Определено наличието на различни етно мотиви от различни култури , както dearrose изброява : индиански заклинания , грегориански песнопения , фрази на латински и т.н. , прави музиката на  ENIGMA доста загадъчна и магнетична.Определено текстовете са доста силни и те карат доста да се поразмислиш , има голяма доза философия и екзистенциализъм в тях.
   Като любими песни ще спомена Mea Culpa , T.N.T , The Rivers of Belief , Out From The Deep , Beyond the Invisible , A Principle of Lust , The Child in Us , .....
   Не мога да не пропусна и факта , че ENIGMA наистина имат една много различна и наистина оригинална визия и както dearrose kазва  подчертава мистичния дух.
  Благодаря  :) O0 на Aleksandrovster  за невероятната тема и на dearrose за  супер добрия коментар и анализ O0 O0!!Намерих верни фенове на  ENIGMA :)!!!


Титла: Re: Enigma
Публикувано от: desito_dm_1985 в 05 Декември 2008
   

       ENIGMA - една велика група , която вълнува сърцето ми много!Aleksandrovster поздравявам те за това , че си пуснал тема за ENIGMA!Определено това е една група , която прави наистина качествена и различна музика.Групата има ясно очертан музикален образ и не може да бъде сбъркана.Парчета като  The Rivers of Belief и Mea Culpa  са  едни от любимите ми , а A Principle of Lust  е парче , което затрогва момичешката ми душа.Определено не съм доволна от последните им проекти , но не бих отказала да ги видя на живо.


Титла: Re: Enigma
Публикувано от: маргото в 05 Декември 2008
Хм, това е една група, която просто не понасям, съжалявам че развалям патоса на феновете...Най-много ме дразнят точно песните с участитето на грегорианския хор и оттам загубих желание да слушам каквото и да било повече...


DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.