DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
  Публикации
Страници: [1] 2 3 ... 44
1  Други / Извън Темата / Re: История -: 14 Ноември 2006
Когато през септември 1805 непобедения никога в Европа дотогава Наполеон създава обединен френско-испански флот с цел нахлуване в Англия. Нелсън е извикан по спешност като главнокомандващ на флот от 27 бойни кораба и четири фрегати срещу френско-испанския обединен флот от над 40 кораба пълни със много от известните френски гренадири под командването на Вилньов, към който в пристанището Кадис се очаквали още подкрепления. На 21 октомври край нос Гибралтар се провежда може би най-славната морска битка някога.
    Нелсън не губи време в изменение на своята, вече световно известна тактика и напада странично в два клина средата на вражеската линия от кораби с цел да ги разкъса. Сам лично предвожда от борда на своя "Виктъри" северната колона от кораби, а начело на южната е Колингууд на "Роял Соверейн". Всички са наясно, че колокото и бързо да стигнат в перпендикулярен ъгъл, до френско-испанските сили, през това време множество вражески кораби ще могат да ги обстрелват с цялата си огнева мощ от западната страна, докато те приближават фронтално с нос без да могат да стрелят. И двете страни знаят, че строяването на враговете в две линии вече е пратено завинаги от Нелсън в историята. Всичко или нищо. Прочут е Нелсъновия сигнал, който се вее на върха на кораба, на който е при влизане в битка:
"Англия очаква от всеки мъж ще изпълни дълга си."
    Нелсън прави лъжовна маневра и после рязко се обръща към избраната за атака точка, където се вклинява,обстрелвайки  френския флагман на Вилньов "Букантьор" на свой ред обграден сам между 4 големи вражески кораба за 40 минути. Докато французите се готвят за абордаж на Нелсъновия, той вече атакува следващия голям френски обстрелващ го кораб "Редутабл", оставяйки флагмана на дошлите вече следващи английски кораби от неговата колона.
    По същото време "Роял Соверейн" на Колингууд, изпреварил в бързината си останалите от втората колона бива обстрелван също от 4 кораба. Успява обаче да пресече през вражескта редица от кораби, озовавайки се до Испанския флагман "Санта Ана", който разрушава почти изцяло.
    На средата в разгара на битката многото  пехотни войски, струпани на борда на "Букантьор" решават да предприемат абордаж на "Виктъри" с Нелсън на борда. В този момент се случват две неща: 1. по-малкия английски кораб "Темерър" се озовава от другата страна на френския кораб и го обстрелва масивно, избивайки почти всички френски войски, готвещи се за абордаж, които в този момент
2. прострелват през рамото-белия дроб-гърба с куршум Адмирал Хорейшо Нелсън. Два-три часа по-късно той разбира, че печели битката на живота си...в момента преди да умре.

    Оттук насетне сте вие. Аз бях дотук...   Млъкнал
   


Прикаченият файл е изтрит при прочистване.
2  Други / DM.org / Re: Карма -: 13 Ноември 2006
   
Цитат

 Радостен е факта, че вече немалко време след концерта наплива на нови потребители не намалява.
Интересно би било също и повечето по-нови потребители да се запознаят с карма-та. Сиреч какво аджаба значат тези зелено и червено квадратчета под аватара на всеки потребител. Казвам го не като задължение някакво, а просто се сещам за това, че повдигането и качването на кармата, подробно разискано в съответната тема, е функция, която реално се използва предимно от по-стари членове във форума, даващо определен вид цялостна насока на резултатите. Пояснявам, говоря за запознаване с функцията просто.
 Да не си помисли някой, че целя облагодетелстване...то и без това по принцип карма се дава се дава при постове
3  Други / Извън Темата / Нелсън 2 -: 13 Ноември 2006
1801- под командването на адмирал Паркър провежда стратегическата атака над Копенхаген, столицата на Дания и Норвегия , с цел прекъсване на евентуално обединение на датчани, норвежци, шведи и руснаци + Наполеон срещу Британия. Докато командващия адмирал с голяма част от корабите стои извън обсега на битката и дава сигнал за оттегляне под заплаха от евентуално унищожаване на влязлата в сражение част от флота от страна на силните сухоземни артилерийски датски части по бреговете, Нелсън изрича на свой капитан думите: "Знаеш, имам само едно око. Имам право да съм сляп понякога."...  и печели битката, давайки жертви 268 убити срещу над 1000 от отсрещната страна. За пореден път по-лесно е за историците вместо да преброят унищожените и заловени от него вражески кораби, да преброят измъкналите се. Най-интересното е ,че след като е притиснал самата толица, най-трудно е било да се измъкне обратно в открито море покрай добре укрепената крепост в канала, откъдето датския принц наблюдава лично битката. Нелсън праща писмо, чийто авангарден текст (тогава рядко се е споменавало жертването на заловените пленници-неофицери) придружен със спрона с оглед възмогоното и осъществяване, заплаха, лично до принца. В резултат датчаните най-после сядат на масата на преговорите. На самите преговори един от датчаните, подшушва на свой колега на френски, мислейки си, че ще остане неразбран, нещо от рода, че с никакъв сериозен аргумент не разполагат англичаните, на което Нелсън отвръща начаса, че още тозчас Копенхаген може да си отиде... датчаните подписват.
    1803 - Нелсън става бял вицеадмирал - петия най-висок чин в британския флот едва на 45 години и получава командването на 104-оръдийния Виктъри, присъединявайки се към обсадата на Тулон. В продължение на две години кракът му не стъпва на суша. Разболява се.

Прикаченият файл е изтрит при прочистване.
4  Други / Извън Темата / Нелсън 1 -: 13 Ноември 2006
Този легендарен човек е един от петимата англичани, погребани в катедралата  Сейнт Пол в Лондон, наред с Чърчил, Уелингтън и т.н.
    Само той от тях е умрял още на 47 години. Въпреки, че умира адмирал, дук, висконт и барон  не се е родил аристократ през 1758.
    Постъпва като обикновен моряк във флота на 12 години. Куриозното е , че се оказва, че има морска болест. Справя се.
 На 19 е лейтанант, командирован в Западните Индии. участва в операцци във войната за американската независимост. На 21 години вече командва пленена френска фрегата.
     1780 г. - само капитан се налага като лидер на настъпление в операция по превземане на испански форт по устието на река в Никарагуа. Пада покосен от малария, както и повечето войници, но успява да превземе крепостта.
     1784 - Командващ собствена фрегата в Антилите, бива задържан и съден в продължение на 8 месеца преди да бъде помилван.
     1794- командващ вече 64-оръдийния кораб Агамемнон се сражава в Средиземноморе срещу французите в обсадата на Корсика, където бива ранен от оръдеен шрапнел в дясното око, с което ослепява завинаги.
     1797- В битката при Сейнт Винсент под командването на адмирал Джарвис, 15 английски кораба срещу 24 испански,, когато последния заповядва преподреждане  и последващо преследване на измъкващата се половина от измъкващите се вражески кораби, Нелсън не се съобразява със заповедта, преценявайки правилно, че ще е по-ефективно ако се обърне на момента със своя кораб самостоятелно обратно, към минаващите досами него испанци и да атакува директно. Прави го, предвождайки лично превземането на абордаж испанска фрегата, от която впоследствие атакува отново на абордаж и успешно още един, по-голям кораб.
     Освен, че адмирала го прави от комодор "запасен адмирал",му се дава и титлата барон-най-високата възможна за командир, който не е от знатно потекло, а пък проявената тактика с използването на вражески пленен кораб остава под името "Нелсънова" завинаги в учебния план на морската академия.
    В битката при Тенерифе същата година губи дясната си ръка.
    1798- разбива френската флота на окупиралия Египет Наполеон, оставяйки само два кораба да се измъкнат - нечувано успешна кампания, която го прави вицеадмирал.
   

Прикаченият файл е изтрит при прочистване.
5  Други / Извън Темата / Re: Книги -: 13 Ноември 2006
    Зачел съм се блажено пак във Игра на стъклени перли на Херман Хесе. И отново и отново преоткривам безкрайната като че ли духовна извисеност на маестро Йозеф Кнехт - главния герой. Издигнал се закономерно до немислими върхове в алегоричната Касталия, в познанията си и прилагането им стига дотам, че напуска досегашния си утвърден   живот, осъзнал, че има какво да покорява в безличната наглед друга по-проста действителност. Предусещащ събитията, той се залавя да предаде всичко, което сам представлява за сетен синтезиран път на абсолютно нов вид ученик. Единствената форма на този последен негов урок съдържа в себе си, както всичко необходимо за да се приложи цялото знание на света, без да повтаря нито дума дори от това знание, така и последен финален урок за самия него - първото и последно неосъзнато от него събитие.
 Това е неговата гибел.

П.П. Между другото по-късно и Кастанеда използва подобна фабула в своите книги за Дон Хуан.


6  Други / Извън Темата / Re: История -: 13 Ноември 2006
    Съгласен. Аз всъщност като задавам насоки с интерес следя развитието нататък. За твоя пост мога да кажа, че е добър - не знаех за броя на сражаващите се под стените на Анкара. Между другото не е съвсем ясно за историците, кога е била битката точно - има три варианта. 1402, 1404, 1406 година ако не се лъжа.  Баязид Илдъръм е бил силна и варварска личност, сурови правила. Първото нещо, което направил като взел властта насред бойното поле между другото било да убие на часа всички свои преки роднини на място. Тези след него са самопровъзгласили се на практика.Така и умрял - па варварски в клетката в Самарканд.

   А сега за Нелсън с имиджи даже. Оставам евентуална тази и други дискусии на останалите.
7  Depeche Mode / Групата / СЕКТА ли са феновете на Депеш Мод -: 13 Ноември 2006
    От страшно много време ми се върти в главата този странен въпрос.
Въпрос от тези, за които постоянно дочуваме и подмятаме, макар и  рядко и, нито смеем да заемем крайна позиция, нито смеем да отворим уста дори.
    Самите Депеш не един път са заявявали, че винаги са били неизменно учудвани как всеки път техните почитатели разграбвали всичко от щандовете от раз, след което всичко спадало. Как са били неприятно дори изненадани от масови неконтролируеми прояви на свои "луди фенове" - от Азия до Южна Америка. Плашели са се от Източна Европа.
     Пресата често заклеймява с думата "фанатици". И то във времена, когато на никой не му е ясно точно значението на думата.
    Хора, срещали или близки на ДМхевипочитатели, неведнъж са заклеймявали държането, имиджа, страстта с думата СЕКТА. "като секта някаква", "граничи със сектантство"
    Аз не мога да заема становище по въпроса съществува ли наистина този момент или не, дори за себе си.
    Наскоро прочетох и тук мнение как например момента на махането с ръце на, преносно и явно буквалнокултовото NLMDA е откровено "сектантско". Имало е и реплики  в чата и на живо: "като секта някаква" с доза страх.
   Виждам и откровено неадекватни теми във форума, граничещи с подобен род чувство в заглавията си дори.
    Не на последно място, виждал съм много пъти как на ДМпартита (че и не само) присъединили се непознати(,) фенове, (повечето) тукашни потребители, дори аз включително, сме се "скупчвали", изолирайки се на моменти от всичко друго. - нещо като затваряне. Много трудно приемане или принципно неприемане на нови индивиди в своего рода тесен кръг. И то гледам в по-мащабен план. Не само тук на това място, не само виртуално, не само у нас, не само в Източна Европа.
    Докато мисля и претеглям, обръщам внимание на някои моменти като например оригиналното значение на думата "секта". То е "отделени". В смисъл отделение, самостойна част. Нищо повече от "нещо по-различно от останалото. Т.е. белега е разлика с останалото/останалите. С годините и събитията се появяват много значения. Може да бъде и крило в по-голяма единица. Най-често се свързва с групи от фанатизирани религиозни поклонници от най-различни видове  и краища на света.
    Общото между тях май, е освен обща вяра и символи, също и наличието на лидери и божества. Нещо като ръководители на мистерии в ритуали. Те са над останалите членове чрез ярко разделение като отношенията са строго подчинени.
    Тук откривам и една разлика в паралела с членовете на Депеш Мод. Членовете на групата, както и самите те са заявявали са в особен вид духовна връзка с феновете си, като в никакъв случай не се слагат над тях. Не се имат за нещо повече. Даже търсят у почитателите си източник на идеи за музиката си. Често границите се размиват.
   И така се чудя какво е то сектанство,
има ли го
и ако да, нужно ли е, или, не - порочно е,
За добро ли е , или не,
еднозначно ли е,   
дали и къде следва да се постави границата ако въобще е възможно?Объркан
    Отговори на всички тези въпроси, които ме терзаеха, нямам.
Ще се стремя да намеря такива и занапред,
наблюдавайки, изслушвайки и преценявайки.   Объркан
   
     
8  Други / Извън Темата / Re: Слаби личности ли са наркоманите и самоубийците? -: 13 Ноември 2006
   
Цитат
С голям интерес изчетох темата дотук
Добре е като се публикува, и то особено в подобен род тема, наистина да се прочетат наистина внимателно предишните постове, особено ако ще се правят някакви обобщаващи изводи. (като например  да се посочва кой наистина говори от позиция на знаещ) Нека всеки да излага единствено своята позиция. Ако няма такава, то наистина просто се разписва, а това не е за тази тема.
   Въобще заключения и генерализации, в какъвто и да е смисъл са крайно неадекватни с оглед на това, че наистина
Цитат
не бива така с един замах да се осъжда и квалифицира

Най-малкото следва да се зачете човек внимателно в заглавието на темата. Т.е. следва да се направи разграничение между първия и втория вид хора, (има естествено и смесения вид - наркомани, предприели опит за самоубийство.) Също така, всъщност най-важното е че, колкото и УБИЙСТВЕНО малък да е процента на оцелелите и запазени такива хора, той съществува. И именно неговото съществуване е най-проклетото нещо в цялата история. Защо? Защото наистина ако разделим хората условно на
 1. употребявали наркотици и/или предприемали опит за самоубийство и въпреки всичко оцелявали/оцелявали и се запазвали/оцелявали и порасвали
2. неупотребявали наркотици и/или непредприемали опит за самоубийство
3. употребявали и/или предприемали... и провалили/убили  се
, то тогава е ясно, че първите са над тази порочна, но вярна класация, вторите са просто втори, а третите са последни и на практика извън класациите.
И какво излиза - доста хора, а то всички тръгваме от обикновената т.2., си казват: "Абе що не пробвам и аз. Аз със сигурност няма да свърша като тези от т.3 Аз съм силен...ще се пробвам...ако нещо стане ще се измъкна...ще попадна в т.1. Та това съм аз."
И какво става - 99% са или мъртви, или жалки, или сериозно увредени. Както се пее It`s the first day..of the rest of your life.
    Почти стигнахме до най-проклетото.
И кои са тези, които единствени могат да дадат съвет, да помогнат реално с нещо - това са тези, които могат да дадат своя пример, тези от т.1, малцината, преживели себе си, живите мъртви.
Но нима ако те проговорят, ефекта ще е положителен? - НЕ. Самото им проговаряне, независимо какво говорят не ще спре "трошенето на глави", самото им присъствие, самия факт на съществуването им, ще е проклетия адски механизъм, който отново ще тласка мнозина към гибел.
Ще им обърнат внимание само ако те "изповядват" Зъл колко са велики, колко са СИЛНИ.
Ако не го направят, дори обратното да казват, слушащите ги пак ще се мислят за безсмъртни и ще се превъзнасят в преносния и буквалния смисъл на думата.
И така това е освен всичко друго и омагьосан кръг, но надежда все пак има. Той и Дейв не обича, когато все го питат на тази тема.

Между другото прави ми постоянно впечатление как повечето потребители не обръщат никакво внимание на теми, които не са дискутирани наскоро и са отишли по-назад. Отговарят само ако видят отгоре темата с нови отговори, и се включват начаса с някакви генерални или безкрайни мнения. Ако наистина се интересуваха  сериозно от дадена тема и евентуален свой отговор в нея, то по-нормално е сами да я открият или поне да помислят по-обстойно.
Не визирам никой конкретно.... за да няма обидени. Последното нещо, което точно пък аз искам е да "пресека нечий ентусиазъм". Напротив стремя се да предизвикам интерес и изказване на мнения.
    Просто има теми, където се изисква конкретност.
Примерно - СТРАХЛИВЦИ. Това си е лично мнение, носейки известна
доза логика.  И в отговор му се отговаря в дискусия (а не яростен спор някакъв) с още по-голяма доза насрещна логика.
Цитат
Страхливците не са ли тези, които ги е страх от смъртта ? Докато хората, които посягат на живота си или към наркотици...са един вид вече мъртви... как така излиза, че са страхливци ?
Мъртвият определено не може да бъде страхливец.
     И понеже е хубаво да се привнасят чат-пат нови моменти в дискусиите, аз ще дам две питанки:
    - А възможно ли е такъв човек да е посегнал на живота си, при това ценейки го,  с единствената и преднамерена цел тази негова последна постъпка да послужи на някой друг като отрицателен пример, т.е. да му покаже колко е грешен сам той (един вид саможертва) или пък дори да осъзнае как сам се е променил и покварил до собствена неузнавемост и в края единствения изход за всички да е тази последна крачка?
    - А възможно ли е такива спорно оцелели хора, една или повече части от които е умряла, да не са просто умрели, а умрели и родили се наново - катарзис,
да са нови хора. За добро...или зло.

9  Други / Извън Темата / Re: Слаби личности ли са наркоманите и самоубийците? -: 12 Ноември 2006
     Почти офф-топик: Прочетох в една отколешна руска статия, цитат на фен, който се изповядва как  някога в младостта му песните на Депеш Мод, любимата му група, са го спасили от "страшната крачка на самоубийството".
     Аз даже съм на мнение, че това не е прецедент.
 Така че може би има някаква особена връзка между групата и такива едни "damaged people" с тяхната вяра и личностна сила.
10  Depeche Mode / Групата / Re: Силен ли е характера на Dave? -: 12 Ноември 2006
    Като че ли с времето силата на характера му е нараснала, колкото и тривиално да звучи. Наистина по времето на най-големите му проблеми се изисквало в най-голяма степен борба. Било е на живот и смърт. Всъщност шансовете са му били нищожни, но въпреки това се е преборил със себе си. Именно тази победа и придобития опит са го направили още по-силен. но съвсем не изведнъж. първоначално май е като едва прохождащ, и то за втори път, но постепенно се възстановява, възвръщайки си привичната енергия. Като го чух само пак как изкрещява "нахищен" един. Ухилен

А като го гледам на някои снимки от Ексайтър периода с брада и благ поглед, ми се струва един такъв улегнал и помъдрял.
11  Depeche Mode / Групата / Re: Future Retro -: 12 Ноември 2006
    Аз най-накрая се сдобих с тази компилация.
Чух чудната версия на situation на yazoo и реших да си я намеря.
След това се запалих и по NoWhere girl. Не ги знам кои са B-movie, но  песента е върха. Одобрение                       
12  Depeche Mode / Групата / Re: НОВИНИ: [26 СЕПТЕМВРИ 2006] Съдържанието на новия сингъл Martyr -: 12 Ноември 2006
   Версията на Тимо Маас на PJ е брилянтна. Едно невъможно на пръв поглед, ала в крайна сметка постигнато изящество.
  Напомня ми на тези големи фигури на животни и разни други, които се правят дълго време от всеотдайни скулптори изцяло от лед. колко ли отнема да се направи една маасивна фигура на кон (, да речем), изцяло от лед. И този студен, перфектно ошлайфан монумент да успява да запази и предаде жаркото въздействие на първоизточника, огнената стихия на оригиналнага идея...

...а всички останали ремикси на парчета, включени към новите издания, според мен са направени изглежда в час по трудово обучение Шок
13  Други / DM.org / Re: Представи се! -: 12 Ноември 2006
 Аз, направо предлагам, Светльо, последните няколко поста - тези от тази страница прото да бъдат преместени в темата ДМпрофил, където им е мястото.
   Дискусията просто не е за тук. Иначе е полезна. Аз например не си давах сметка, че някой би могъл да пише ей-така в ДМпрофилите, попълвайки полетата с неща, които само е чувал.
    А не смятате ли, че това собствено на всеки класиране не е  константна величина, че подреждането на песни, албуми и прочие се изменя с времето малко или по-бързо. Аз например редовно правя изменение в любимите ремикси и не чак толкова често в албуми, сингли и бисайдове. Това важи още повече за някой, който тепърва се заслушва по-сериозно в творчеството им.
     Също мисля, че е нормално някъде да не са попълнени всички възможности или цели класации.  Например едва няколко клипа заслужават по-сериозно внимание. Или пък някой смята, че няма любим член, филм илии пък не харесва изобщо инструментали или ремикси да речем.
14  Други / Извън Темата / Re: Въпроси, отговори, помощ -: 10 Ноември 2006
благодаря, между, питала съм, но не го разбрах
(аз пък почти никога не съм прав), а и рядко се наемам да нищя буквално текстовете. Обичам, свободните за всеки интерпретации. Моята такава за случая е, че става въпрос за едно непрестанно плавно и околосветско движение на въображаема камера, през която единия лирически герой кани другия да погледне с негова помощ. И другия направи ли го, биха се понeсли заедно "като на някакъв фантастичен въображаем кораб над всичките прелести на света - планини, дълбочини, всички острови в океана (струва ми се, че само това е частта-поговорка)...и ефекта ще е като да видиш цялата красота на един рай в движение - като на кинолента.
Именно на такъв извод относно творческата идея в случая ме навежда и обложката на сингъла на песента.
............
I'll take you to the highest mountain
To the depths of the deepest sea
And we won't need a map
.............
Let me put you on a ship
On a long, long trip
..............
All the islands in the ocean
All the heaven's in motion

Let me show you the world in my eyes
...............

...струва ми се че подобен род идея се крие и в символиката на странния кораб, скойто обикалят къде ли не в клипа на Precious
15  Други / Извън Темата / Re: Кино и Театър -: 10 Ноември 2006
  За Джеръми Айрънс - най-много ми харесва като смъртноболния писател-естет в Открадната красота.
 Всеки си има мнение. мен пък Интервю-то ми харесва. Като фен на Жан-жак Ано пък също имам мнение за Любовникът, и то съвпада с казаното от теб - "противоречиви чувства".
    Относно книгите и филмите, естествено е горе-долу винаги филма да е в най-добрия случай бледо копие на литературното произведение.
Ако това се случи, обикновено става въпрос наистина за филм-събитие.
Мисля, че един подобен случай преди повече от четвърт век роди класическото клише "единствения филм, по-добър от книгата, по която е направен". В резултат  "лошо момче" на Холивуд се събуди звезда. Очиврът
   
Страници: [1] 2 3 ... 44
DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.