DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
Автор Тема: DM.org: [8 АПРИЛ 2006] Правила и условия за членство в DM.org  (Прочетена 12218 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
personal_Dessy
Ултрас
****
Пол: Жена
Публикации: 674

Профил
Отговори #15: 11 Април 2006

Виждам, че критиките малко трудничко се смилат, но след като е отворена дискусия, намирам за напълно обяснимо изказването и на конструктивни мнения.

Да, разбира се, има два варианта:
или се избягва изчерпателното изборяване ( с цел да не се пропусне нещо) - тогава рискът е, че тези, които разполагат с правомощия, могат да злоупотребяват с тях,
 
или всичко е подробно изброено (за това е предосатвено време също за обсъждане и дискутиране) и се спазва стрикно това, което е упоменато. Вторият вариант е по принцип по-приемлив.

А що се отнася до правописните грешки, вярвам, че екипът ще се справи с тях
Усмивка

Пях-сДепеш!Честно!
Смутител
***
Пол: Мъж
Публикации: 279

Профил
Отговори #16: 11 Април 2006

А аз по свалянето на кармата ми разбирам, кога някой прочита постингите ми  Ухилен Ухилен Ухилен
Между другото, сега се сетих, че въпросът с "кармуването" не беше разгледан в "Правилника"  Ухилен Пощурял Усмивка Намигване

Ах тази проклета карма Бияч

freelove for everyone
Recoil
Екип
****
Публикации: 1768

Профил WWW
Отговори #17: 12 Април 2006

Деси, смятам, че с наличието на подобен правилник сме избрали компромисен вариант, в който дефинираме основни понятия, но си оставяме и възможност за промени.
Целта на правилника е да се регламентират дадени действия, за да няма излишни въпроси и драматизиране.
Съгласен съм, че нещата трябва да бъдат изпипани по възможно най-добър начин.
Но относно кармата, ако е такъв проблем... колко му е да гласуваме и евентуално да я премахнем. Очевидно не ви действа добре тази опция и е причина да обръщате форума на детска площадка и "Ама що ми дръпна кармата?"
Основателна причина е всяка причина, която може да бъде защитена чрез посочване на цитати от форума или ЛС.
Елементарен пример:
Имаме доказателства, че даден потребител изпраща съобщения, отворил е 2-3 профила и целенасочено си вдига кармата с по 4 пункта на ден, всеки ден.
Това на мен ми се вижда основателна причина, за да я смъкна с 1. Толкова, колкото имам право на 24 часа.
Смятам, че даден човек допринася за създаването на интересни теми и приятни коментари, но има по-малка карма от друг, който не прави нищо. Това пък е повод да я повиша с 1.
Сигурно съм направил близо 50 или 60 корекции в кармите на всички потребители с по един пункт, но никога не съм казвал на кой и защо.
За всяко едно действие обаче имам основателна причина и ако някой ми поиска обяснение мога да изложа мнение, което е различно от "Ми, тоя/тая ни мъ кефи и ми смъква кармата!"
Повечето от екипа прекарват адски много време във форума и знаят горе-долу какво е нормално за движението на нечия карма. Когато има проблеми и дадена карма се променя по извънредно нетипичен начин е логично да се попитат замесените... тогава идва момента за основателната причина.
Ако не посочат или ако екипа сметне, че не е достатъчно основателна... Понеже, ако трябва да сме честни "Ми ни мъ кефи" за някой може да е основателна, но едва ли за нас е... Е логично да се вземат някакви наказателни мерки, за да престане даденото неправомерно движение на кармите Усмивка.

Иначе подкрепям Кирил в обяснението, че с удоволствие бихме приели дадени промени в писмен вид... изпратени до пощата ни.
Последна редакция: 12 Април 2006 от Recoil
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #18: 18 Април 2006

 
  Ето, че и аз, главно действащо лице през бурните месеци около създаването на правилата, намерих време да се изкажа по темата за правилата след като ги прочетох и препрочитах няколко пъти.
    Първо искам да похваля екипа, който е отделил много време и внимание при изготвянето на  тези правила. Положения труд наистина е довел до необходимата база. Обхванати са горе-долу всички варианти на евентуални безредици и неугледности, които следва да бъдат санкционирани. Макар и не съвсем подредени като последователност, нещата са изчерпателно посочени. А това е най-важното за създаването на база. Като текст, макар и не юридически, а то не е и нужно, много-добре. Може би по-подходящо обаче би било точките и подточките да са по-малко. Ако ги няма въобще или са само 3-4 раздела даже ще е по-удачно.(а не "добрия тон" да е 3.16 например) Тази стриктност някак не съответства на  начина на възприемане от страна на потребителите. За да се поясня ще кажа, че напримир много хора имат по 2 регистрации като дори са забравили за едната от тях. По този начин при неизтриването им освен нереален получен брой потребители и  баластра в списъка, те н са и в нарушение на правилата към момента.
  И тук идва и първият проблем. Не е ясно разграничено дали статута на нарушител се придобива понякога (и при кои случаи да се изброи изчерпателно) АВТОМАТИЧНО или след гласуване+известие от екипа.
  На едно място се казва: "Придобиването на статут нарушител се извършва чрез официално налагане от модераторите след гласуване от екипа", а на друго: " Всеки потребител, който в даден момент притежава две или повече активни регистрации ПРИДОБИВА статут нарушител." А след като мнозина прочитат това и виждат , че техни или чужди регистрирани повече от един потребители продължават да присъстват, нищо не следва като санкция...си казват..абе всички тези точки и подточки направо ме уплашиха, а то кво - нищо.
  Затова например може след проверки от екипа и липса на самоизтривания екипа или да наложи санкция или да изтрие ненужния потребител,като което и от двете действия да предприеме то следва да бъде предварително регламентирано в правилата с изришно изброяване на действията - стъпка по стъпка.
   В горепосочения цитиран текст - "две или повече активнирегистрации" би следвало и да се уточни кои са "активни".
   Следва да се държи сметка за всички варианти с съгрешили/заподозряни в нарушение потребители(при примерите за нарушения от страна на някой потребител оттук нататък вместо "потребител еди кой си" , ще използвам "Виктор").
   И така например, Виктор е  със статут нарушител и му е наложена санкция съдържаща забрана на всякакъв достъп до форума, а той прави нов потребител. Първият му потребител , който е със забранен за постване санкционен статут, не е "активен". В нарушение ли е тогава той. Или ако се счита активен трябва да се знае какви са критериите за активен. Ако не е - пак.
   Нататък...основните забележки наистина са в използваните думи и термини, които са относителни и непояснени, а в същото време са издигнати в нарушения. Най-ярък пример тук е употребата на думите "спам" и "агитация". Още повече , че са написани "спам и агитация" като едно единствено нарушение. Ако са различни да са, последователно посочени, ако са едно и също, то само едната дума е достатъчна. Ако само двете неща заедно (едновременно или последователно) съставляват нарушение също  ттрябва да се разбира.
При всички положения, обаче, трябва да бъдат пояснени. защото например,
Виктор е отскоро потребител и отскоро въобще борави с компютър и навлиза във виртуалното пространство. Той не знае какво е "спам".
Прави го и едва после разбира, какво се счита за спам.
  Дали обаче спам-а е спам? За Виктор едно е спам, за екипа друго е спам, за потребителите е трето, за останалите...и т. н.  Затова да се каже какво е спам или поне да се отдели от агитация , което пък е толкова отнесено, че освен отделено, би следвало поне да има определящ епитет към думата, който да го разграничи от позволените случаи. Не може да се определи винаги само от прочита, дали спама или неподходящия вид агитиране  са умишлени или случайни. Например Виктор иска да постнецитати от книга, които са отделени един от друг, но са свързани от дадена тематика и ги поства поотделно в една тема. Многото постове, които са направени поотделно в случая може да са поотделно по ред причини , различни от трупане на постове с цел спам. Например угледност в подредбата, творческа идея, но може и  да  са много на брой с цел изкачване в ранг. Тогава би следвала закономерна санкция.  Но по съвсем друга точка. Именно затова следва  да има яси разграничения.
   Също така е важно да се прецени  например нужна и удачна ли е прекомерно дълга статия или е за дневника, или въобще не е подходяща. Тук вече стигаме до случаи , в които екипа действа по преценка н аконкретния случай. Не може всичко да бъде предвидено в Правилата.Също се преценява и дали "систематично" се използват пасажи с главни букви или дали се прави ЗЛОУПОТРЕБА с усмивки/шрифтове/цветове. Думата злоупотреба означава използване на нещо с цел  нанасяне вреда някому.  Тук например когато виктор пише един след друг постове само с цветни шрифтове би следвало да е в нарушение , не защотое  в злоупотреба, а  поради прекомерността, която води до неугледност или кич например.
 Затова по -подходящо би било ако текста "усмивки,шрифтове , цветове да се добави след "систематично използване", преди забраната за "пасажи, изписани изцяло с главни букви"л При това изброяване би могло да се добави и  лимита от постове с 1500 символа. По-добре сгъстено изброяване на еднородни нарушения, отколкото разпиляване и  усложняване, когато не е нужно. А пък термина "злоупотреба може би да се извади и сложи някъде най-напред заедно с задължението за "добрия тон".  Както отбеляза и Деси не е нормално да се почне със неправилните форми на поведение преди нормалните, още повече със санкциите преди нарушенията, но екипа си решава. В случая това не пречи и не е недостатъкл Плюс е дори, тъй като по този начин отварящия правилата, преминава "полезен" начален стрес, разбирайки какво ще му се случи ако направи нещо от нещата , които ще прочете по-надолу.
   Откъм санкции смятам, че е свършена добра работа.
   Най-сериозната забележка, струва ми се е при процеса на налагане на санкции Това, че се преминава през различни по брой, последователност и ред етапи е чудесно. Чудесно е и че в повечето случаи екипа гласува. Чудесни са и формите на известяване.
   Огромният пропуск обаче е  липсата на момента с обяснениятя на провинилия се и изслушването му(в случая ипрочитането). Дори да няма смисъл понякога това би следвало да е задължителен момент преди екипа д решава бъдещите си действия. Не е нужно задължително диалог и ли продължителна комуникация по въпроса, но поне възможност за обяснение е нужна. Защото може да има големи разминавания.
  Например Виктор стига 121 поста и става с ранг "възбуден"л Разбира кога даден потребител премнава в този ранг и преглежда таблицата с ранговете и вижда, че при 161 поста се става "господар". Виктор си сменя аватара с някой който по-   би си паснал като цвят например с новата иконка за съответния ранг....
...по-нататък когато Виктор стига 160 поста и отваря тема , която след секунди ще изтрие.Прави го само за да види как ще изглежда следващата му иконка за новия ранг за да си смени и аватара с някой по-подходящ.Тогава някои от иконките дадени в таблицата по темата "ранг" не съответстваха на реално излизащите, а пък и  нямаше друг потребител с ранг "господар" , че да видя конката.
Ако пък виктор постне просто пост не може да го изтрие (може само да го редактира) за разлика от цяла тема, а той не иска да пише празни постове ей така.Отваря ненужната тема я изтрива тъй като тя е безмислена и няколкобуквена. После , преди да напише 161 -ят си пост, виктор си сменя аватара, поства там каквото ще поства и  става с нов ранг, съобразен с избрания аватар.
   и така при всяко преминаване в ранг.
   В същото време обаче изтриваните ,живяли секунди, теми , използвани само за горепосочената цел, (изглеждащи така:"ikjhtgirt" например) стигат до знанието на модераторите и биват складирани (на смета), вземани за най-брутален спам.
   При подобни на викторовите случаи, а и при всякакви други, би следвало да се дава възможност за обяснения, вместо да се стига до недоразумения, водещи до нужната направа на тези чудесни правила. Намигване Следва да отбележа, че на мен ми беше давана възможност за обяснения винаги, но просто би било уместно да се посочи възможността за обяснения в правилата.
   
  Ако екипа желае, разбира се, бих конкретизирал и предложения
по работата върху правилата под форма на лична кореспонденция, както си му е реда. Просто се чуствах длъжен да се изкажа след всичко, което бях надробил и получил заслужено.
   

Последна редакция: 18 Април 2006 от viktor

for all the right reasons
for all the right reasons
Nyna
Ултрас
****
Пол: Жена
Публикации: 696

Профил
Отговори #19: 18 Април 2006


 Мога да кажа само едно - горкият екип или този от него, на който се пада честта да прочете горното и да вземе отношение по него.

...you take me there, you take me where...
dobomode
Iconique
*
Пол: Мъж
Публикации: 939

Профил WWW
Отговори #20: 18 Април 2006

Умолявам всички, които имат предложения за промени по правилата, за в бъдеще да ни уведомяват лично, а не в тази тема.

Викторе, сега какво да те правим като написа този гигантски пост, който  между другото очевидно нарушава правилото за дълги постове?

victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #21: 18 Април 2006

   Еми аз не ги броях символите. а и смятах, че е важно , тъй като доколкото разбрах конструктивна критика е търсена. Аз се водех именно от желанието да подобря и спазвам првилата. Даже си изтрих друг мой потребител веднага щом ги прочетох.   Плачещ Плачещ

for all the right reasons
for all the right reasons
Recoil
Екип
****
Публикации: 1768

Профил WWW
Отговори #22: 18 Април 2006


 Мога да кажа само едно - горкият екип или този от него, на който се пада честта да прочете горното и да вземе отношение по него.

То това мнение е по-дълго от самият правилник...
Admirer
Екип
****
Публикации: 584

Профил
Отговори #23: 19 Април 2006

Че е по-дълго две мнения по въпроса няма, но май пак е четено между редовете  Намигване
Victor, снощи сънувах, че си направил още един профил  Ухилен

You'll taste the pain
I know
You will harvest what you sow
personal_Dessy
Ултрас
****
Пол: Жена
Публикации: 674

Профил
Отговори #24: 19 Април 2006

Цитат
Иначе подкрепям Кирил в обяснението, че с удоволствие бихме приели дадени промени в писмен вид... изпратени до пощата ни.

Ок, ще се постарая до края на седмицата да изпратя малко редактиран вариант.

v1l10l80r
Господар
***
Пол: Жена
Публикации: 190

Профил
Отговори #25: 27 Октомври 2006

С риск да се изкажа не точно по конкретната тема, ще се наложи да изразя отчасти мнение по вече заключена тема (защо не пишат вече някои потребители).
Mалко или много всички живеем в едно различно ежедневие, което е наистина индивидуално за всеки... И откровенно казано, не винаги имам нужната енергия, за да се впиша в нормите на нечии правила. Друг е въпросът, че ми липсва и мотивацията  за да се включа в надпревари или както се беше изразил някой преди мен в ток-шоуто: кой е по-по-най. Мога да говоря само от свое име и истината е, че аз ограничих влизанията си, за да си спестя нервите и лошото настроение покрай целия 'талаш'. А за голямо съжаление стойностните постове намаляха със скоростта на размяната на правомощия и роли.
с голямо нежелание изказвам искренното си разочарование...
и определено отказвам да търся the world in somebody's eyes...

П.П. постът ми няма за цел нито да обиди някого, нито да предизвика 'дискусия', а да изрази мнение...
и ще се радвам ако всички си спестим реплики и дуплики.

I wrap my white arms around the
black box where you live now and
listen to you talk to me all night.
yori
Посветен
***
Пол: Жена
Публикации: 363

Профил
Отговори #26: 12 Ноември 2006

Точно това най-много ме привлече към този форум. Друг път не си правя труда да чета условията за приемане, но този път реших още от началото всичко да е както трябва. Горещо Ви поздравявам за тези правила, защото така форумът е изключително приятен. Няма лични обиди и нападки, хората са предразположени към разбиране и изслушване (четене) внимателно и търпеливо! Така се чувствам спокойна, направо даже на моменти не вярвам че съществува подобно място ... и ме е яд, е толкова късно се включих Бесен
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #27: 27 Юни 2007

Правилникът на DM.org е обновен, така че ви съветваме да го прочетете отново.  Полицай

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #28: 24 Септември 2007

Безпрецедентното поведение на МО. налага промяна в правилника на сайта, а именно включване на по-тежко наказание от бан в сила. Като крайна мярка, то ще бъде прилагано само в случаи на изключително тежки нарушения, а именно когато са отправяни явни заплахи срещу сигурността на сайта, опити той да бъде унищожен или уронване престижа му пред обществото.

С влизане в сила на такова наказание, се забранява извършване на рекламна дейност в полза на наказания потребител от трети лица, като това включва и текст с явно или косвено рекламно съдържание. По преценка на екипа, всички теми на въпросния потребител могат да бъдат заключени, както и ако сметнат за необходимо изтрити.

Поправката в правилника влиза незабавно!
Последна редакция: 26 Октомври 2007 от kirilart

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.