Тази тема май сме я подхванали от главата за краката, та в същия стил едно запознанство с творчеството на групата, позоваващо се на лични впечатления, Wikipedia и официалния им сайт.
Massive Attack ме впечатлиха с присъствието си в музикалния свят преди десетина години, но доста по-късно ги открих истински, прослушвайки цялото им творчество от игла до конец. Стандартно им е набито клишето трип-хоп група, което обаче съвсем не отговаря на плавните преходи, през които преминава групата в стилово отношение. Звученето им преплита в себе си елементи от много музикални течения и прави създаденото от тях уникално.
Ето и накратко историята на Massive Attack:
Началото е в средата на осемдесетте, като ядрото на групата е съставено от
Robert Del Naja,
Grant Marshall и
Andrew Vowles. Често взема участие и
Wild Bunch, както и съквартиранта на Del Naja's,
Tricky! През 1988-ма година издават първия си сингъл
Any Love, последван през 1991-ва от първия им албум –
Blue Lines. Албума веднага си проправя път към челните места на класациите, а сингъла
Unfinished Sympathy е обявен за една от най-добрите песни на всички времена - факт с който съм абсолютно съгласен...и не само това, песента е само първото стъпало към невероятните музикални постижения на групата в бъдещите албуми.
През 1994-та година се ражда втория албум –
Protection. Усеща се лека промяна към по-дълбок и плътен звук, албума е белязан от напускането на Трики, който решава да се отдаде на соловата си кариера. В две от песните участва като гост вокал
Tracey Thorn от групата
Everything But The Girl. Като цяло този албум не е сред най-любимите ми, поради лекото разминаване в оста на цялостното им развитие. Въпреки всичко меланхолията и лежерното спокойствие, което носи ми допада в определени случаи и тогава е прекрасно да му се насладиш.
През 1996 групата получава учудващата за всички Брит награда за най-добра денс формация. Музиката им е всичко друго според мен, освен музика за танци...но както се казва, никой не може да разбере какво става в ума на награждаващите. Самите музиканти признават, че са изненадани и с чувство за хумор приемат наградата споменавайки, че никой от тях не умее да танцува. Все пак това е едно признание, което дава тласък на кариерата им в музикалния бизнес.
Предстоят драматични времена, чието начало слага издаването на
Mezzanine през 1998-ма година. Звученето в третия албум е доста променено. Слушайки го човек бързо се потапя в един по-мрачен, изпълнен с напрежение свят. Недоволен от промяната в звученето един от основателите на групата
Andrew Vowles напуска и бива заменен веднага от работилия заедно с Robert Del Naja по материала за новия албум
Neil Davidge. Още няколко промени в състава на Massive Attack се случват в този период, между тях и напускането на
Richie Partridge. Заслужава си да отбележим и друга промяна – сценичното представяне по време на концерти. Сега на сцената освен триото има доста гост музиканти заради повечето китарни елементи в новия албум, както и няколко перкусионни секции. Визуалните ефекти са зашеметяващи дирижирани от едни от най-добрите по онова време -
United Visual Artists.
Четвъртия засега последен студиен албум на Massive се появява едва през 2003-та, цели пет години след предходния. Причината за това забавяне е
Lupine Howl, който наемат още през 2000-та година, за да помогне около създаването на албума. Записват безброй електронни семпли, които да включат в албума, но в даден момент в края на 2002-ра година,
Robert Del Naja разпраща анонс, че с хода на работата групата не е доволна от постигнатите резултати и се отказва от всичко, по което е работено в периода 2000-2002 година. Започват начисто и само година по-късно се появява
100th Window. В него участие не взема другия основател на групата
Grant Marshall. Въпреки това албума се изкачва до първо място в
UK Albums Chart. Най-мрачния от всички албуми на групата, бива приет по-резервирано от критиката, но за феновете си остава невероятно попадение в музикалните им колекции.
Следва работата по два саундтрака за документални филми през 2004та -
Danny The Dog и през 2005та –
Bullet Boy.
През изминалата 2006та година, групата издаде първия си сборен албум
Collective – двоен диск включващ и две нови песни –
False Flags и абсолютно любимата ми
Live With Me.
Новината около Massive Attack е, че работата по новия албум продължава, като се очаква да излезе в края на тази година. Все още има доста неясноти около проекта, като работното му заглавие
Weather Underground е малко вероятно да остане актуално. Интересното в случая е, че от тримата основатели на групата, двама ще работят върху новия албум, което е чудесно. Надявам се да се сработят добре и да създадат следващото стъпало в своето развитие. Гост вокали към проекта се очаква да бъдат:
Dot Allison,
Horace Andy,
Mike Patton и
Mos Def.
П.П. Извинявам се ако съм прескочил правилото за 1500 символа, но е трудно да събера почти 20 години история в един пост. Поздравявам и тези, които четат тези редове след като са прочели всичко по-нагоре...наясно съм, че доста хора няма да имат нерви да изчетат от-до поста ми...но колкото толкова.