DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
Автор Тема: Религията в текстовете на Мартин  (Прочетена 10303 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
bong13
Възбуден
****
Пол: Жена
Публикации: 160

Профил
Отговори #15: 02 Ноември 2006

Eто как Мартин за пореден път успява да ни хвърли в размисли с текстовете си и отново се потвърждава факта, че всеки тълкува по различен начин написаното от него. Зъл гений ще излезе това момче!  Намигване Според мен, Мартин не вярва в Бог, но може би защото просто така ми харесва да го възприемам. Може би, защото аз спрях да вярвам и ми е изгодно да си въобразявам, че с него се е случило същото. Просто той е прекалено задълбочен и търсещ човек, за да спре дотам, че да приеме каквото и да било, само защото е казано, че съществува.
Колкото повече човек се вълнува и интересува от Бог и си задава въпроси свързани с него, толкова повече започва да се съмнява. А определено религията и по-скоро въпростите от рода "Съществува ли Бог?" нямат много логичен отговор, така че с право се появяват колебанията. Още повече, че не е нужно на хората да изпитват страхопочитание към някого, за да бъдат добри, те просто носят добрината в себе си.
Мисля, че в едно интервю, коментирайки новоиздадения албум ULTRA Мартин беше заявил, че вече се е наситил на темата с религията и я е оставил на заден план, не мога да си спомня точно думите му, но имаше предвид, че вече я е преодолял.
Споменаването на Бог в текстовете по-скоро ми звучи като широко възприетото "О, Божичко!", когато някой възкликва от изненада или от отчаяние, но не обръщение към самия Него. И все пак, ако Го има,... сигурно сега ми се смее...  Объркан

The more I look   The more I see   The more I feel
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #16: 02 Ноември 2006

 
А замисляла ли си се над възможността да си в една илюзия.
В илюзията, че си се отрекла наистина...

нима вечното търсене и вярата са взаимноизключващи се... Ангелче Зъл

for all the right reasons
for all the right reasons
bong13
Възбуден
****
Пол: Жена
Публикации: 160

Профил
Отговори #17: 02 Ноември 2006

 
А замисляла ли си се над възможността да си в една илюзия.
В илюзията, че си се отрекла наистина...


Да, и това е възможно.
Имах предвид – човек трябва да се замисля и да търси, ако отговорите, които получава не са му достатъчни. Случва се да се откажем от нещо, в което сме вярвали или да се колебаем в него, или да търсим друго, което ни пасва, защото самите ние се променяме, няма как да не се променят и възгледите ни за света. Точно това предполагам се е случило и с Мартин (ама това аз си го мисля!).

нима вечното търсене и вярата са взаимноизключващи се... Ангелче Зъл
Ами да, щом си християнин и си отдаден на Бога, какво имаш толкова още да търсиш? (конкретно ако става дума за религията).
Ама това май е оф-топик. Нали говорехме за Марто? Усмивка

The more I look   The more I see   The more I feel
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #18: 02 Ноември 2006

  Именно за Мартин си мислех като си представях съчетани
лутане и/от/към/със/без вяра.  Той самия, рядко говори за текстовете си а за тези свои мотиви пък изобщо. И може би добре прави. Оставя вратата за интерпретации отворена.  Усмивка

for all the right reasons
for all the right reasons
MaoriGirl
Посветен
***
Пол: Жена
Публикации: 365

Профил
Отговори #19: 02 Ноември 2006

Не можем да сме напълно сигурни доколко в действителност религиозни или атеистични са текстовете на Мартин,защото всеки път впечатленията са различни и могат да се приемат и по двата начина.След като търпят интерпретации,т.е. имат ''отворен край'',от този,който ги възприема зависи главно как ще бъдат разтълкувани.
Какво е искал да каже Мартин е ясно,че така и така никога няма да разберем,на каквито и анализи да подлагаме текстовете му Намигване
TheRainfall
Кукла
****
Пол: Жена
Публикации: 39

Профил
Отговори #20: 03 Ноември 2006

Според мен религията е начин..хм..за обясняване на фанатичната любов...на обожествяването...Не мисля, че идеята е да се набляга чрез противопоставяне-> вижте ни какви сме грешници..и без това всички са обявяват за голями sinneri..не е преклонение пред някакво божество..а пред човека до нас..някак...признанията се оказват свещени, а помислите недопустими..вярата е мечтанието за нещо..за път заедно..а мъченичеството, разкъсването между любовта и земното..пълно с лъжещи се недържащи един на друг хора...Depeche откъсват смисъла на песните си от общоприетия етикет..за..проваляне на връзки..при тях..може би грешиш..но обичаш..истински.Както ти си можеш..човешки...но поне е вярно.
 Мои мисли.Не е проверена информация :D

touch me slow... like your fingertips might never let me go.
benev
Агент
*
Пол: Мъж
Публикации: 82

Профил
Отговори #21: 11 Януари 2008

За мен посланието на PJ е нещо, в което аз вярвам: че Спасителя може да бъде до всеки от нас и да ни помага. Скоро забелязах 2 стиха от Waitnig for the night: There is a star in the sky, guiding my way with it's light. Витлеемската звезда, безспорно. Също така: Well, I'm down on my knees again and I pray to the only one, who has the strenght to bear the pain... Не мисля, че са атеистически. Blasphemous rumours... това вече... не мога да оспоря, че текста е почти еднозначен.

I'm a man of flesh and bone.
benev
Агент
*
Пол: Мъж
Публикации: 82

Профил
Отговори #22: 13 Януари 2008

А по въпроса за вярата, не мисля, че се вярва със мозъка. И затова ми е странно, когато някой каже, че като се е замислил е отхвърлил вярата. И който се опитва да спазва Заповедите о да живее праведно не го прави от страхопочитание. Аз вярвам със сърцето си. За Мартин не знам.
Последна редакция: 13 Януари 2008 от benev

I'm a man of flesh and bone.
Ivelina_10
Странен Любовник
*
Пол: Жена
Публикации: 406

Профил
Отговори #23: 13 Януари 2008

Съгласна съм с benev, за вчрата със сърцето. За мен текстовете на се атеистични. Е, само Blasphemous rumours прави изключение...ама какво му е против вярата на Walking In My Shoes? Това ми е определено любимото парче и...Дали Мартин отхвърля Бог? Отговорът ми е НЕ, що се отнася до текстовете на Депеш Мод. Останалото си е негова лична работа.
Deni
Новинар
****
Пол: Жена
Публикации: 711

Профил WWW
Отговори #24: 16 Януари 2008

За мен текстовете на се атеистични. Е, само Blasphemous rumours прави изключение

Добре, момичета и момчета, мъже и жени, хайде да поразсъждаваме и да поанализираме.
“Атеизъм”, момичета и момчета, означава “убедеността, че нито едно божество не съществува”. Ясно нали – атеистът е човек убеден, че никъде никакъв бог не съществува изобщо.
От своя страна английската дума “blasphemous” означава “богохулен” – ще рече такъв, който охулва бога.
Ако се съмнявате в тези определения, търсете си речници, аз ви уверявам, че са точни. И което е по-важното, те са показателни. Не може едновременно да си богохулник и атеист. Не може да хулиш бог, за който не вярваш, че съществува. Така де, ако имаш досаден съсед, който си паркира колата така, че блокира входа на дома ти, можеш да го псуваш до припадък, но няма как да отречеш, че този съсед съществува.
Всичко това иде да покаже, че да се нарича Blasphemous rumours атеистична песен е също толкова голяма безмислица, като “четириъгълен триъгълник” или “мокър огън” или подобни безумия.
Надявам се че става ясно, ОК?

I want to reach my hand into the dark
and feel what reaches back
dobomode
Iconique
*
Пол: Мъж
Публикации: 939

Профил WWW
Отговори #25: 17 Януари 2008

също толкова голяма безмислица, като “четириъгълен триъгълник” или “мокър огън” или подобни безумия.

Да, ама аз веднъж ядох пържен сладолед. Усмивка

Пях-сДепеш!Честно!
Смутител
***
Пол: Мъж
Публикации: 279

Профил
Отговори #26: 17 Януари 2008

също толкова голяма безмислица, като “четириъгълен триъгълник” или “мокър огън” или подобни безумия.

Да, ама аз веднъж ядох пържен сладолед. Усмивка
А аз си мислех, че водата от чешмата на входа на село Вонеща вода, която човек може да запали спокойно с кибрит е единственото изключение от Деньовото правило.

freelove for everyone
Deni
Новинар
****
Пол: Жена
Публикации: 711

Профил WWW
Отговори #27: 18 Януари 2008

Да, ама аз веднъж ядох пържен сладолед. Усмивка

Това ако не се лъжа е китайска рецепта. А китайците, както е известно, са луди и са винаги наопъки на света. Ако пък светът е наопъки, те са на терсене.

... водата от чешмата на входа на село Вонеща вода, която човек може да запали спокойно с кибрит ...

Е, хайде холъм, Вонещата минерална вода са по-скоро минерали, които по някакво стечение на обстоятелствата са в течна форма и лично аз не се учудвам толкова, че водата може да се запали, колкото, че изобщо става за пиене.

Това са изключения, а аз говорех по принцип. Освен това, говорех на религиозна тематика. Опасявам се, че ако продължим да обсъждаме свойствата на сладоледа като такъв и като пържен и вероятността Вонещата вода да се ползва като гориво, някой зорък модератор ще ни отнесе като министър 19та заплата.
Затова да се върнем на темата:

"Аз мисля, че религията в текстовете на Мартин е..." и т.н.


I want to reach my hand into the dark
and feel what reaches back
Toni
Гост
Отговори #28: 01 Март 2008

     Между другото шапките, с които Мартин се появява често на някои по-ранни снимки  и клипове е от типа проповеднически, каквито са носили именно протестантските пастори (които за разлика от католическите свещеници например се женят)
Такива проповедници са странствали много в северна Европа и най-вече Германия.
     С такава  е на обложката на 101, също и в never let me down again, one caress, it`s called a heart и други клипове.
В strangelove от 1988 пък е с бяла шапка.

с оглед по-горе написаното искрено се надявам и мисля, че е трезво мислещ и вярващ християнин
bakuramariks
Джуниър
***
Пол: Жена
Публикации: 73

Профил
Отговори #29: 27 Март 2009

Доколкото знам Мартин не е християнин и не вярва в библейския бог, а във някакъв висш разум.А и много ме дразни, когато, най-вече в чужди форуми, прочета, че SOFAD е бил религиозен албум и в някои песни, не само в този албум, а и в други, се пее за религията и за бог.Аз не съм съгласна.Просто Мартин според мен използва религиозни символи в текстовете си, за да опише любовта, мъката, въобще чувствата.Не е търсене на бог или нещо религиозно, а просто човека описва всичко като нещо духовно и почти религиозно.Бях чела относно разгадаването на песента Never Let Me Down Again, че е била за бог... пак.А то самият Мартин бил казал, че е просто за летене в самолет.Ако човек се замисли има смисъл Очиврът.Естествено преди да узная точно за какво може да е песента наистина, си мислех, че е за наркотиците Ухилен.

Humans can become anything.
Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.