DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: 1 2 [3] 4 5
  Печат  
Автор Тема: Слаби личности ли са наркоманите и самоубийците?  (Прочетена 21942 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Lud Uchen
Агент
***
Публикации: 108

Профил
Отговори #30: 12 Ноември 2006

Егоист си да живееш, да отнемеш живота си отново си егоист.

По наркоманията не мога да взема отношение, защото наркотици всякакви, емоции породени от тях- също. Може би тогава човек е най-големия егоист?

More than a party...
hope
Агент
*
Пол: Жена
Публикации: 83

Профил
Отговори #31: 13 Ноември 2006

С голям интерес изчетох темата дотук и не успях да се стърпя да не напиша някой ред понеже от една страна това са част хората, с които работя и от друга твърде много хора около мен поеха по тези пътища / зависимости и самоубийство/. Като цяло мисля, че сме си поставили много амбициозна задача отваряйки тази тема, в смисъл че нещата наистина са много сложни и комплексни и доста умни глави специализиращи в тази насока засега общо взето по-скоро продължават да си ги блъскат отколкото да са направили някакви радикални умозаключения и открития. Това важи и за тези, които са успели да приключат с този начин на живот и са се посветили да помагат на други да го направят. Самите те /които според мен безспорно са много силни натури/ не могат да разберат проблема в необходимата дълбочина и всеобхватност, та без да се сърдите ние тук май на практика само си чешем езиците и общо взето говорим бла-бла. Не че не съм съгласна с много от постовете - дори напротив, просто искам да кажа, че темата е твърде сериозна и сложна за хора непрофесионалисти и такива от "другата страна". Дори самата дефиниция на силна и слаба личност е доста сложна.
Много ме замисли предния пост на Рикоил - има много истина в него и въпреки това и това не е съвсем така. В тази връзка си спомних за общуването си с едно момче зависимо за съжаление много към хероина. Въпреки това той е едни от малкото хора които познавам и на които свалям шапка - невероятен човек в много отношения, наистина рядък екземпляр на готин човек в днешно време. Моралът му е относително много по-добре запазен въпреки проблема му сравнен с този на много друти "нормални". Момчето е с невероятна съхранена чувствителност / качество, което ценя изключително/ и веднъж дискутирахме, че това е така може би именно защото е станал наркоман  - в смисъл тя щеше да се притъпи неимоверно, ако е избрал нормалните начини за справяне с болката - всъщност правех паралел м/у себе си и него - една моя много свирепа дългогодишна депресия доведе постепенно всъщност да загуба на чувствителност, което освен загубата на вярата, е едно от най-страшните неща в личностен план за мен. Искам да споделя с вас, че също съм пробвала някои видове дрога, но поради единствената причина, че съм искала да разбера как се чувстват хората тогава и може би оттам да мога да си обясня защо избират тази гадост. Е, не ми хареса и не продължих / в което и за миг не съм се съмнявала/ поради две основни неща - първо имам много силно развита непоносимост към изкуствените неща, а дрогата е именно такъв начин за доставяне на удоволствие, справяне с проблеми и каквото и да е там и второ винаги / поне до този момент/ съм осъзнавала, че тя нито ще ми даде нито ще ми помогне да получа това, което искам и към което се стремя - в резултат на което, пък просто си вегетирах и деградирах "естествено" едно доста дълго време. Ето нещо, което в 90% от случаите обаче е истина за тези хора - те са разглезени и със по-големи финансови възможности, демек звучи кофти наистина, ама слободията води дотам. Другия статистически факт е, че те често са деца без един родител или на разведени родители. В световен план в момента надделява схващането, че това е болест - хроническа и неизлечима, като диабета примерно - до скоро не го вярвах и разбирах, но почетох из нета малко писания на анонимните наркомани, та сванах какво се има предвид, още повече щом и те самите го казват / това са хората, които са успели да се откажат и се опитват да помогнат и на други да го направят/. Ако се интерисувате наистина от тези проблеми може да немерите инфо за тях в сайта на Майки с/у дрогата. Другия въпрос е що е то наркоман и не са ли много от нас, които се мислим за силни, зависими към по-безобидни на пръв поглед неща - аз лично съм зависима към сладкото, цигарите и човекът до мен май, което си е чиста проба наркомания. Е, поизлязох от темата като че ли - модератори, прощавайте!

П.П. Сега виждам м/увременния пост на Луд Учен - абсолютно за наркоманията е задължителен моментът на егоизма.
victor.
Нарушител x 4
****
Пол: Мъж
Публикации: 660

Профил
Отговори #32: 13 Ноември 2006

   
Цитат
С голям интерес изчетох темата дотук
Добре е като се публикува, и то особено в подобен род тема, наистина да се прочетат наистина внимателно предишните постове, особено ако ще се правят някакви обобщаващи изводи. (като например  да се посочва кой наистина говори от позиция на знаещ) Нека всеки да излага единствено своята позиция. Ако няма такава, то наистина просто се разписва, а това не е за тази тема.
   Въобще заключения и генерализации, в какъвто и да е смисъл са крайно неадекватни с оглед на това, че наистина
Цитат
не бива така с един замах да се осъжда и квалифицира

Най-малкото следва да се зачете човек внимателно в заглавието на темата. Т.е. следва да се направи разграничение между първия и втория вид хора, (има естествено и смесения вид - наркомани, предприели опит за самоубийство.) Също така, всъщност най-важното е че, колкото и УБИЙСТВЕНО малък да е процента на оцелелите и запазени такива хора, той съществува. И именно неговото съществуване е най-проклетото нещо в цялата история. Защо? Защото наистина ако разделим хората условно на
 1. употребявали наркотици и/или предприемали опит за самоубийство и въпреки всичко оцелявали/оцелявали и се запазвали/оцелявали и порасвали
2. неупотребявали наркотици и/или непредприемали опит за самоубийство
3. употребявали и/или предприемали... и провалили/убили  се
, то тогава е ясно, че първите са над тази порочна, но вярна класация, вторите са просто втори, а третите са последни и на практика извън класациите.
И какво излиза - доста хора, а то всички тръгваме от обикновената т.2., си казват: "Абе що не пробвам и аз. Аз със сигурност няма да свърша като тези от т.3 Аз съм силен...ще се пробвам...ако нещо стане ще се измъкна...ще попадна в т.1. Та това съм аз."
И какво става - 99% са или мъртви, или жалки, или сериозно увредени. Както се пее It`s the first day..of the rest of your life.
    Почти стигнахме до най-проклетото.
И кои са тези, които единствени могат да дадат съвет, да помогнат реално с нещо - това са тези, които могат да дадат своя пример, тези от т.1, малцината, преживели себе си, живите мъртви.
Но нима ако те проговорят, ефекта ще е положителен? - НЕ. Самото им проговаряне, независимо какво говорят не ще спре "трошенето на глави", самото им присъствие, самия факт на съществуването им, ще е проклетия адски механизъм, който отново ще тласка мнозина към гибел.
Ще им обърнат внимание само ако те "изповядват" Зъл колко са велики, колко са СИЛНИ.
Ако не го направят, дори обратното да казват, слушащите ги пак ще се мислят за безсмъртни и ще се превъзнасят в преносния и буквалния смисъл на думата.
И така това е освен всичко друго и омагьосан кръг, но надежда все пак има. Той и Дейв не обича, когато все го питат на тази тема.

Между другото прави ми постоянно впечатление как повечето потребители не обръщат никакво внимание на теми, които не са дискутирани наскоро и са отишли по-назад. Отговарят само ако видят отгоре темата с нови отговори, и се включват начаса с някакви генерални или безкрайни мнения. Ако наистина се интересуваха  сериозно от дадена тема и евентуален свой отговор в нея, то по-нормално е сами да я открият или поне да помислят по-обстойно.
Не визирам никой конкретно.... за да няма обидени. Последното нещо, което точно пък аз искам е да "пресека нечий ентусиазъм". Напротив стремя се да предизвикам интерес и изказване на мнения.
    Просто има теми, където се изисква конкретност.
Примерно - СТРАХЛИВЦИ. Това си е лично мнение, носейки известна
доза логика.  И в отговор му се отговаря в дискусия (а не яростен спор някакъв) с още по-голяма доза насрещна логика.
Цитат
Страхливците не са ли тези, които ги е страх от смъртта ? Докато хората, които посягат на живота си или към наркотици...са един вид вече мъртви... как така излиза, че са страхливци ?
Мъртвият определено не може да бъде страхливец.
     И понеже е хубаво да се привнасят чат-пат нови моменти в дискусиите, аз ще дам две питанки:
    - А възможно ли е такъв човек да е посегнал на живота си, при това ценейки го,  с единствената и преднамерена цел тази негова последна постъпка да послужи на някой друг като отрицателен пример, т.е. да му покаже колко е грешен сам той (един вид саможертва) или пък дори да осъзнае как сам се е променил и покварил до собствена неузнавемост и в края единствения изход за всички да е тази последна крачка?
    - А възможно ли е такива спорно оцелели хора, една или повече части от които е умряла, да не са просто умрели, а умрели и родили се наново - катарзис,
да са нови хора. За добро...или зло.


for all the right reasons
for all the right reasons
Kevy
Екип
****
Пол: Жена
Публикации: 1383

Профил WWW
Отговори #33: 13 Ноември 2006

...та без да се сърдите ние тук май на практика само си чешем езиците и общо взето говорим бла-бла....

Hope,  това е форум и всеки може да се изкаже, ако темата го вълнува... едва ли някой е решил да потърси помощ точно в този сайт, точно в тази тема... ако на някой му е необходимо "компетентно" мнение, отива на лекар... да, "чешем си езиците" и не вярвам някой от изказалите се преди теб, да има претенциите, че е много вещ по въпроса... това са лични мнения... обаче,  понякога се оказват много по-ценни от мненията на тези, които уж трябва да са компетентни...

...
Между другото прави ми постоянно впечатление как повечето потребители не обръщат никакво внимание на теми, които не са дискутирани наскоро и са отишли по-назад. Отговарят само ако видят отгоре темата с нови отговори, и се включват начаса с някакви генерални или безкрайни мнения....

Интересно ми е, защо вдигаш стари теми след като не ти е приятно, че се пише по тях?!
Голяма част от активните потребители са сравнително  нови  - възможно е, да не са изчели форума още... освен това е възможно, да са провокирани да пишат по дадена тема именно от някой от последните (нови) отговори по нея?
Викторе, изобщо не разбирам, защо го спомена това... предполагам си наясно, че никой не обича излишното напрежение... нека хората си пишат където си искат!!! Предпочитам да мисля, че не се искал да обидиш никой, а просто си искал някой да те похвали за това, че вдигаш стари и смислени теми... е, браво!!!

See what I see!
hope
Агент
*
Пол: Жена
Публикации: 83

Профил
Отговори #34: 13 Ноември 2006

Съвсем накратко по бурята от предните три поста - моля, прочетете отново внимателно това, което съм написала и се надявам сами да си отговорите на нападките / щото са неуместни - лично мнение/.
bong13
Възбуден
****
Пол: Жена
Публикации: 160

Профил
Отговори #35: 14 Ноември 2006

Понеже в написаните по-горе постове сте обърнали повече внимание на дрогата, аз бих искала да се включа с мнение относно самоубийствата. Не знам дали знаете, но според статистиките, България е на едно от първите места по детски суицид в Европа. Това е много тъжен факт, но още по-плащеща е ситуацията, че малко хора се занимават с този проблем. В училищата това правят педагогическите съветници, или поне, надявам се да го правят. В същото време обществото ни по никакъв начин не е подготвено да се справя с този проблем, да не говорим, че почти от никъде не можете да се сдобиете с информация, ако решите да се интересувате. С други думи, никой не се сеща да работи за превенцията на суицида, а ако например напишем в някоя търсачка "суицид" ще получим стотици страници от Щатите, в които има невъобразими упътвания как можем да усетим, че наш приятел е решил да се самоубие - ситуации, които на пръв поглед изглеждат маловажни, но са смятани за показател. Смисълът е точно в думата предпазване, превенция. Същото се отнася и за дрогата. Скоро даваха по ТВ за нова кампания, която стартира из училищата, предвид страховитите статистики, свързани за употребата на наркотици от ученици. Това е хубава инициатива, дано има успех.
Според мен не можем да дадем категоричен отговор какви личности са наркоманите, дали са силни или слаби. Зарибяват се и силни, и слаби, и хора със силна воля и такива, които никога не са били с борбен характер. Просто нещо се случва. Да, според мен има истина в твърдението, че се случва на по-чувствителните хора, но няма гаранция, че някой такъв няма да посегне към алкохола, например, други пък ще пропушат. Лично аз усещам по себе си колко съм пристрастена към цигарите и мисля, че съм слаба и няма да мога да ги откажа, но за други неща съм силна, така че... не можем да теглим чертата и да заклеймим някого просто с лека ръка. Трябва да се говори повече за тези проблеми и хората да започнат да гледат с разбиране на пристрастените, а не да ги смятат за обречени. Или казано по друг начин, обществото ни трябва да престане да отрича и да се преструва, че не забелязва наркоманите, защото ги има и защото никой няма гаранция, че няма да му се случи нещо, което утре да превърне него в наркоман, алкохолик или самоубиец. А самоубиец не мисля, че означава личност със слаб характер, по-скоро личност, преживяваща криза, безизходица, мъка, а в някои случаи личност на ръба, реагирала импулсивно, без да се замисля. Макар че сам по себе си, слабият характер не е порок... и тук не искам да оправдавам или съдя никого, по-скоро казвам, че трябва да се отнасяме с повече разбиране към хората като цяло - някои са различни според нас, а за други ние сме различните от тях.

The more I look   The more I see   The more I feel
dearrose
Висш Любовник
*
Пол: Жена
Публикации: 1246

Профил WWW
Отговори #36: 14 Ноември 2006

Не знам дали знаете, но според статистиките, България е на едно от първите места по детски суицид в Европа. Това е много тъжен факт, но още по-плащеща е ситуацията, че малко хора се занимават с този проблем. В училищата това правят педагогическите съветници, или поне, надявам се да го правят. В същото време обществото ни по никакъв начин не е подготвено да се справя с този проблем, да не говорим, че почти от никъде не можете да се сдобиете с информация, ако решите да се интересувате. С други думи, никой не се сеща да работи за превенцията на суицида, а ако например напишем в някоя търсачка "суицид" ще получим стотици страници от Щатите, в които има невъобразими упътвания как можем да усетим, че наш приятел е решил да се самоубие - ситуации, които на пръв поглед изглеждат маловажни, но са смятани за показател. Смисълът е точно в думата предпазване, превенция.

Точно така, преди време бях попаднала и на подобна статистика относно употребата на дрога от малолетни и тук също страната ни беше на първо място в Европа, поредният тъжен факт, с който не се гордеем  Тъжен. Причините и за двете тъжни явления са много сходни, като най-основната е занемаряването и пренебрегването на тези проблеми от страна на държавата. Разбира се, има и неправителствени организации, които се занимават с тези въпроси, но те са крайно недостатъчни. Млъкнал Като че ли отново всичко се свежда не до липсата на желание, а до липсата на средства за организирането на подходящи мащабни кампании. Неслучайно подобни инициативи се финансират предимно от чуждестранни помощи и дарения. За съжаление, повечето от българските граждани нямат нагласата и навика да търсят компетентна помощ, а си мислят, че нещата като с магическа пръчица ще се наредят от самосебе си. Объркан
Напрежението и всички негативи, които са се натрупали върху населението в течение на последните 16-17 тежки за страната ни години като че ли са оказали най-силно влияние върху децата, израстнали в тези трудни времена, като най-чувствителни и лабилни. Плачещ Напоследък чуваме все повече шокиращи новини за детско насилие, самоубийства, злоупотреба с наркотици, по-ниска устойчивост към заболявания, психически разстройства и т.н.
Искрено се надявам след началото на 2007 г. нещата малко по малко да започнат да се подобряват и нареждат, за да изчезне най-после този витаещ страх и натрупана агресия, които карат твърде много хора да се чувстват в безизходица тук и да търсят по-добро бъдеще за себе си и децата си в чужбина...

Make me think that at the end of the day
Some Great Reward will be coming my way...
InnerSmile
Някой
*
Пол: Жена
Публикации: 10

Профил
Отговори #37: 14 Ноември 2006

 Безкрайна тема. Извинявам се, но не прочетох всички постове. Не е от липса на уважение. Радвам се, че подобна тема ви вълнува. Намигване
Ще се опитам да бъда кратка. Донякъде ще говоря и от личен опит.
Всеки може да опита - силен и слаб човек. Това (кой ще опита) не зависи толкова от силата на характера, а от разбиранията  (въз основа на информираността) на самя човек. Аз лично бях предварително иформирана и не посмях да опитам дори веднъж, при наличие на приятели зависими. А иначе, това става от любопитсво  - то любопитството е важна черта за опознаването на света , особено за подрастващите, която уж толкова положителна изиграва своята лоша роля - пак при липса на информираност.
Кой продължава? Дали слабата/силната личност?
За да се отговори на този въпрос се изисква дълбоко познаване на личността. Въобще какво той намира в хероина?
Сремеж към непознати емоции? Почивка от? Бягство от ? Доста често срещани отговори. Е какво чувство създава хероина? За безпроблемност, че всичко постижимо. Че животът е красив. Значи ако намират това, то в живота си го нямат (макар понякога привидно да изглежда другояче) А защо го нямат? Нима не могат да си решат проблемите, не могат да направят животът си такъв какъвто искат да бъде? Значи по някакъж начин те не могат да се справят , не могат да намерят онази сила, устои в себе си, за да се справят. Е не е ли слабост това? Просто е по-лесно всичко да се оправи с поредната доза? Бързо пък и безболезнено.Без да се хабиш много -много Да ви кажа, с времето тези хора дори губят чувство за реалност.
Дори и да си бил силен, самият хероин прави личността слаба.Ето защо:
Когато под действието на хероина се изръси огромно количество допамин, депата(мястото, където нормално се складира, за да се освобожава постепенно, в оптимално количество и в равновесие с другите медиатори) се изчерпват. Нужно е време да се синтезира нов такув. По това време , неминуемо ефектът е вече отминал, медиатор няма и се изпада в депресивно състояние. В това сустояние, което сам си си предизвикал, не можеш по никакъв начин да погледнеш трезво, да се окопитиш и да проявиш сила. Напротив животът ти изглежда още по заплашителен. Затова повечето отново и отново посягат - завърта се един порочен кръг.
Така че важни са следните неща:
1. Тъй като всичко започва от детството, ще кажа:
Това го приемете и всички вие, които един ден ще имате деца.
Всяко едно дете трябва да се научи да гледа на живота като на предизвикателство, а не като бойно поле , в което трябва да намира окопите и да се крие.
 Това зависи от родителите, които формират мисленето на един човек. Може и да има слаби характери, но ролята на родители, ако щете и психолози е да приучи тези  слаби хора как да се справят , как да гледат на живота, въобще как да станат силни.Така както тренираш мускулите във фитнеса, така трябва да се научиш и да тренираш психиката си, волята си.
Затова аз не казвам слаби, а казвам неприспособени към живота хора.

"...I`ll make your heart smile ..."
mody
Възбуден
****
Публикации: 155

Профил
Отговори #38: 27 Декември 2006

Да,наистина тъжен е фактът,че броя на наркоманите расте.А и летвата много падна...и пияници също има и то доста.Обаче колкато и на мен да ми се струва глупаво това сам да си тровиш живота,не мисля че трябва да делим на слаби и силни или да се абстрахираме от такива хора.Зависи от ситуацията-ще кажа и аз.Защото в много случаи се прибягва да дрога и алкохол и причината не е в човека.Ако у дома няма разбирателство или други проблеми е твърде възможно хората да се опитат по този начин да си оправят настроението-визирам най-вече децата,които не са виновни,че родителите им ще се развеждат.Тогова един човек не е слаб-той просто иска внимание и любов.
Но има и други моменти-отишъл си на купон,веселиш се,обаче някой реши да се направи на голямата работа,вади наркотик и всички ТРЯБВА да опитат.В противен случай те вземат за глупак или задръстеняк.И в такива моменти да пробваш,за да се харесаш на другите,май е по-скоро слабост?С напиването нещата са същите.
Самоубийството-най-лесния и бърз начин да се отървеш.Но какво печелиш?Просто оставяш проблемите след себе си,оставяш ги на другите,усложняваш тяхния живот.Е,ако толкова ги обичаш по-добре живей за тях,вместо да слагаш край,мислейки се,че ще им помогнеш.Обаче и тук има друг вариант.И отново може да си и слаб и силен,но може би ще е най-добре просто да не слагаме хората под някакви общи названия.Винаги,за да стане нещо такова има две страни.Просто не е логично да направиш нещо без да влагаш чувства и ли други емоции.

If you save my life
We will rise and shine so bright
That the stars go blind
And leave
Leave the sky
the_antichrist
Някой
**
Пол: Мъж
Публикации: 13

Профил WWW
Отговори #39: 08 Февруари 2007

Едно нещо, което със сигурност знам, е, че човек невзимал наркотици, не може да говори и да лепи етикети, да наблюдава "опитните мишки" и да предписва рецепти.
Истината е, че има drug-USERS i drug-ABUSERS. Първите взимат наркотици, като не се оставят дрогата да ги управлява. А вторите именно са онази жалка картинка, която повечето хора разбират под термина "наркоман". Няма да говоря за ползата или вредата от наркотиците, става въпрос, че масовото общество не прави разлика м/у двете "категории". Не виждам нищо лошо да си drug-user, но лощото е, че става зле, когато прекрачиш границата, а тази граница никой не я вижда.
На наркотиците трябва да им се направи паметник (колкото и тъпо да звучи и сигурно след като пукна тази мисъл ще напомня за мен, хаха), защото хора, 90% от най-великата музика се е родила благодарение на наркотици и това никой не може да го отрече.

Слаби ли са самоубийците? Не вярвам, защото макар и в последния момент от живота си поемат контрол над него, дори и по този начин, а за това си мисля, че се иска смелост. Пък и ако животът ни имаше смисъл, ами някой, мамка му, да възкръсне и да ни го каже най-после, че стига сме си измисляли все нови начини как да умрем!
 Ангелче

The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #40: 08 Февруари 2007

Едно нещо, което със сигурност знам, е, че човек невзимал наркотици, не може да говори и да лепи етикети, да наблюдава "опитните мишки" и да предписва рецепти.
Истината е, че има drug-USERS i drug-ABUSERS. Първите взимат наркотици, като не се оставят дрогата да ги управлява. А вторите именно са онази жалка картинка, която повечето хора разбират под термина "наркоман". Няма да говоря за ползата или вредата от наркотиците, става въпрос, че масовото общество не прави разлика м/у двете "категории". Не виждам нищо лошо да си drug-user, но лощото е, че става зле, когато прекрачиш границата, а тази граница никой не я вижда.
На наркотиците трябва да им се направи паметник (колкото и тъпо да звучи и сигурно след като пукна тази мисъл ще напомня за мен, хаха), защото хора, 90% от най-великата музика се е родила благодарение на наркотици и това никой не може да го отрече.

Но тези drug-Users не завършват ли в 90% от случаите като drug-Abusers? И не съм съгласен, че трябва да си минал през всичко това, за да имаш мнение - все пак наблюдателността е изострена черта при някои хора. Колкото това за паметника...хм, не бих искал да видя паметник на нещо, което е съсипало не малко хора, а други са загубили живота си...

Слаби ли са самоубийците? Не вярвам, защото макар и в последния момент от живота си поемат контрол над него, дори и по този начин, а за това си мисля, че се иска смелост. Пък и ако животът ни имаше смисъл, ами някой, мамка му, да възкръсне и да ни го каже най-после, че стига сме си измисляли все нови начини как да умрем!
 Ангелче

Въпрос - Бил ли си свидетел на ефекта на самоубийството на човек, който познаваш, върху неговите близки?

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

Recoil
Екип
****
Публикации: 1768

Профил WWW
Отговори #41: 08 Февруари 2007

Въпрос - Бил ли си свидетел на ефекта на самоубийството на човек, който познаваш, върху неговите близки?
Ефекта не е по-различен от този, ако даденият човек е умрял в следствие на катастрофа, здравословни проблеми и т.н.

Отделно този ефект се дължи на това, че хората си измислят най-различни начини, за да им е по-смислен животът.
Примерно някъде към 30, 30 започват все по-често да се питат "Аз какво съм направил в живота си и каква е ползата". Виждат, че не им се живее сами и ако не са женени, се женят. Ражда им се дете... и след това живота им придобива друг смисъл. Случва се нещастие... и до голяма степен виждат, че живота им е безсмислен така или иначе. Започват да вегетират и така докато на тях не им дойде момента. Някои се оправят и си намират друг смисъл, други не се оправят и остават сърдити на света и на несправедливият живот.

И все пак... Ако си свидетел на това как действа самоубийството на даден човек в/у близките му. Слаба личност ли си, ако се самоубиеш ? С други думи това, че те е страх от последствията за околните прави ли те силен ?
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #42: 08 Февруари 2007

Въпрос - Бил ли си свидетел на ефекта на самоубийството на човек, който познаваш, върху неговите близки?
Ефекта не е по-различен от този, ако даденият човек е умрял в следствие на катастрофа, здравословни проблеми и т.н.

Напротив, много по-различен е, особено ако някои хора започват да търсят в себе си вината за това защо човекът е решил да се самоубива...и да предположим, че тези хора нямат вина. Ще ти разкажа нещо без да навлизам в ненужни детайли - моя съученичка се хвърли под влак, заради...любовна история, а друга съученичка, приятелка на самоубилата се изпадна в дива депресия, защото се скарала с нея неотдавна и се обвиняваше за това...
Освен това ефектът е различен за близките, хората около починалия, просто защото такава смърт обикновено е в резултат на лични неразбирателства и конфликти. Тези фактори трудно могат да се приложат в случай, че те блъсне кола...

Слаба личност ли си, ако се самоубиеш ? С други думи това, че те е страх от последствията за околните прави ли те силен ?

Не, но мисля, че малко или много самоубийството е липса на отговорност.

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

Recoil
Екип
****
Публикации: 1768

Профил WWW
Отговори #43: 08 Февруари 2007

Напротив, много по-различен е, особено ако някои хора започват да търсят в себе си вината за това защо човекът е решил да се самоубива...и да предположим, че тези хора нямат вина. Ще ти разкажа нещо без да навлизам в ненужни детайли - моя съученичка се хвърли под влак, заради...любовна история, а друга съученичка, приятелка на самоубилата се изпадна в дива депресия, защото се скарала с нея неотдавна и се обвиняваше за това...
Освен това ефектът е различен за близките, хората около починалия, просто защото такава смърт обикновено е в резултат на лични неразбирателства и конфликти. Тези фактори трудно могат да се приложат в случай, че те блъсне кола...

Искаш да кажеш, че ако те блъсне кола... Тези, хора, които са се скарали с теб няма да се чувстват виновни и няма да търсят вина в себе си. Но това дали ще им направи положението по-розово. С други думи, дали ще им е по-малко тъжно, затова че те няма... Значи според теб, те няма да изпаднат в депресия или ?
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #44: 08 Февруари 2007

Напротив, много по-различен е, особено ако някои хора започват да търсят в себе си вината за това защо човекът е решил да се самоубива...и да предположим, че тези хора нямат вина. Ще ти разкажа нещо без да навлизам в ненужни детайли - моя съученичка се хвърли под влак, заради...любовна история, а друга съученичка, приятелка на самоубилата се изпадна в дива депресия, защото се скарала с нея неотдавна и се обвиняваше за това...
Освен това ефектът е различен за близките, хората около починалия, просто защото такава смърт обикновено е в резултат на лични неразбирателства и конфликти. Тези фактори трудно могат да се приложат в случай, че те блъсне кола...

Искаш да кажеш, че ако те блъсне кола... Тези, хора, които са се скарали с теб няма да се чувстват виновни и няма да търсят вина в себе си. Но това дали ще им направи положението по-розово. С други думи, дали ще им е по-малко тъжно, затова че те няма... Значи според теб, те няма да изпаднат в депресия или ?

Не, но казвам, че различните ситуации правокират различни реакции. Не съм имал предвид да подценявам нечия мъка или да сравнявам кое е по-тъжно от другото...

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

Страници: 1 2 [3] 4 5
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.