Форум
Индекс
Помощ
Търси
Календар
Фенове
Форум
Чат
Клуб
Дневник
Събития
Е-Мейл
Фен
Регистрирай се
- или -
Име:
Парола:
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Форум
DM.org
>
Музика
>
Други
> Тема:
Еволюира ли музиката,или дегра...
Страници: [
1
]
« назад
напред »
Печат
Автор
Тема: Еволюира ли музиката,или деградира? (Прочетена 2274 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Ginger
Смутител
Еволюира ли музиката,или деградира?
07 Февруари 2007
Откакто съм започнал да се увличам по музиката изминаха над 15 години.В последно време запитвам себе си дали през това време тя се разви в положителна насока,или напротив.Логично е след като е изминал известен период от време,музиката да е еволюирала,тъй като са възникнали нови стилове,респективно нови изпълнители,които да обогатят музикалния свят.Но дали в крайна сметка това,на което сме свидетели в днешно време е по-добро от това,което имахме преди на музикaлната сцена?
Мисля си,че сега се залага най-вече на визията,на шоуто,а чисто музикалната страна на въпроса,която би трябвало да е най-важна,е оставена на втори план.Сега гласът на даден изпълнител може да бъде обработен така,че всички тонове,които програква да бъдат правилни.От друга страна пък,повечето неща,които звучат в днешно време ми се струват еднообразни и не могат да ме грабнат така,както беше на времето.Точно за това може би продължавам да слушам най-вече неща,излезли през миналия век,питайки се дали еволюцията и новите технологии не убиват бавно музиката.
Ще ми бъде интересно да прочета и вашите мнения по темата.
The Fein
Екип
Re: Еволюира ли музиката,или деградира?
Отговори #1:
07 Февруари 2007
Цитат на: Ginger в 07 Февруари 2007
Откакто съм започнал да се увличам по музиката изминаха над 15 години.В последно време запитвам себе си дали през това време тя се разви в положителна насока,или напротив.Логично е след като е изминал известен период от време,музиката да е еволюирала,тъй като са възникнали нови стилове,респективно нови изпълнители,които да обогатят музикалния свят.Но дали в крайна сметка това,на което сме свидетели в днешно време е по-добро от това,което имахме преди на музикaлната сцена?
Мисля си,че сега се залага най-вече на визията,на шоуто,а чисто музикалната страна на въпроса,която би трябвало да е най-важна,е оставена на втори план.Сега гласът на даден изпълнител може да бъде обработен така,че всички тонове,които програква да бъдат правилни.От друга страна пък,повечето неща,които звучат в днешно време ми се струват еднообразни и не могат да ме грабнат така,както беше на времето.Точно за това може би продължавам да слушам най-вече неща,излезли през миналия век,питайки се дали еволюцията и новите технологии не убиват бавно музиката.
Мисля, че музиката не става по-лоша или по-добра, просто се изменят местата, където трябва да я търсиш. Отдавна MTV не е мястото, където пълноценно можеш да видиш накъде се развива музиката - просто защото там се показва мейнстрийма, но добрите неща остават и те си намират също широка публика. Аз не чувствам никаква липса от добри групи и неща, които да ме вдъхновяват или изненадват. Но пък мога да усетя липса на нещо като определена вълна или период, който да отбележи десетилетието...
Колкото до имиджа - живеем в общество, което е доста комуникативно и визуално достъпно и е нормално този елемент да става все по-важен. Това все пак е и нож с две остриета, тъй като от едни се използва за по-силна експресия на музиката и посланието, от други - за внимание (въпреки, че и при първия вариант вниманието е сред идеите малко или много). Нормално е и имиджът да става все по-голяма част от музиката, тъй като музиката не създава само настроения, а и неща като движения, общества, мода, принципи и т.н.
Не мисля, че новите технологии убиват по какъвто и да е начин музиката - колкото по-достъпна става тя за хората, толкова повече талантливите хора могат да упражняват това, което искат да създадат. Естествено това понякога умаловажава усилията на други, но важното поне за мен е резултата. Може би дори живеем в доста добро време - защото можем да направим всичко и да кажем всичко.
Последна редакция: 07 Февруари 2007 от The Fein
Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside
I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart
Recoil
Екип
Публикации: 1768
Re: Еволюира ли музиката,или деградира?
Отговори #2:
08 Февруари 2007
Не смятам, че музиката деградира, но до голамя степен нещата се влияят от разрастването на музикалният пазар.
Преди повече от 15 години също се е залагало на шоуто. Iggy Pop е излизал на сцена в уникално състояние... David Bowie също е имал вериод, в който хората са се питали "А, ама това мъж ли е?" Така че според мен визията си върви заедно с музиката. Не са неразделни, но помагат на дадени изпълнители да се изразяват по-добре.
Великобритания и Германия остават двете водещи страни, в които според мен музиката се развива. В Германия сякаш има повече почитатели на електронната музика. Вероятно това има и нещо общо с факта, че Kraftwerk са започнали от там. Поне така си обяснявам множеството лейбъли, изпълнители... и най-вече факта, че DM са се превърнали в нещо като религия. Както и да е...
Това че имало техники, с които да ти оправят гласа... ми има ги. DM са използвали програмирани барабани и един тон други инструменти. Които ако е трябвало да свирят на живо... е било доста вероятно да изсвирят грешно, но това се прави предимно в студиото. Не искаш да издадеш албум, в който има някаква грешка, нали ? И после в продължение на 15 години... като го слушаш... тази грешка или тези грешки да ти се набиват милион пъти в ушите.
В момента смятам, че има дори повече групи и изпълнители, които имат потенциал и могат да се превърнат в нещо смислено... стига да им се обърне внимание. За съжаление... хората предпочитат да обърнат внимание на масовото. Тези, които инвестират... предпочитат да инвестират на сигурно и да заложат на нещо, от което ще си избият инвестицията и т.н.
Еволюцията на новите технологии до голяма степен убива изпълнителите. Понеже в един момент се оказват ограничени от самите себе си. Тоест... виждат се колко са "боси". Докато преди време е имало инструменти и машини, които са се намирали в дадено студио и употребата им е била изключително скъпа... То в момента с малко повече желание може да си построиш домашно студио и да използваш компютърна емулация на дадените машини. Не само това, ами повечето програми, които са на различни производители, имат съвместимост и може да ги употребиш по начин, който го има само в твоята глава, респективно да създадеш нещо, което не съществува в този вариант.
В момента, в който го създадеш... идва другият момент. Това, което си направил не е POP, респективно няма как да се хареса на масовата публика... и тръгваш да се занимаваш с независими лейбъли, които пък имат още 20-30 като теб... и в края на нещата... завършваш в myspace или си правиш собствен лейбъл... в който сам се издаваш.
И така няма как да те чуят повече хора, нямаш пари да си наемеш продуцент, който да направи труда ти перфектен и т.н.
Та проблема не е еволюцията, ами по-скоро комерсиалността на нещата. Хората вече започнаха да гледат на музиката, като на бизнес ... и това до голяма степен действа отрицателно на музиката като цяло.
Последна редакция: 08 Февруари 2007 от Recoil
Страници: [
1
]
Печат
DM.org
>
Музика
>
Други
> Тема:
Еволюира ли музиката,или дегра...