DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
Автор Тема: Колко струва един живот?  (Прочетена 7972 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #15: 10 Февруари 2007

Днес, аз ще отида на протестното шествие, организирано от кампанията „Не сте сами”,  не защото смятам, че то ще доведе до освобождаването на медицинските сестри, не защото си мисля, че моето присъствие, че сгрее „душите” на тях или на техните близки, не защото смятам че Либийският съд или който и да било, ще се трогне, нито защото съм получила съобщение от мобилния си оператор. Ще отида на шествието и ще подкрепя кампанията „Не сте сами”,  защото това е начинът да изразя гражданската си позичия. Това е начинят да „се изкажа”, да покажа, че и аз, като повечето българи, мисля, че медицинските сестри не са извършили пресъплението, за което са осъдени, защото за момента не  не виждам, друг, по-подходящ нячин да изразя своята СЪПРИЧАСТНОСТ.

Да, и това е чудесно, но за съжаление както и казваш - няма по-подходящ начин и точно това e жалкото - би ми се искало да има идея, която да е по-ефективна и някакси защитена от това да бъде неразбрана или комерсиализирана.

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

Recoil
Екип
****
Публикации: 1768

Профил WWW
Отговори #16: 10 Февруари 2007

Това е начинят да „се изкажа”, да покажа, че и аз, като повечето българи, мисля, че медицинските сестри не са извършили пресъплението, за което са осъдени, защото за момента не  не виждам, друг, по-подходящ нячин да изразя своята СЪПРИЧАСТНОСТ.
Но изглежда, типично по български, някои предпочита да изразят менението си, като обсъждат темата по между си, или на масата, или пред телевизора, докато псуват по политиците. В някой от по-горните постове се спомена за народопсихологията на българина.
Ето че отново допираме до нея...

zuu, би ли ни разказала, как е минала кампанията. Чувам, че таксиметрови шофьори блокирали разни улици. Сега кой протест е по-важен ? Този на шофьорите, които искат да се вземат мерки и са недоволни от факта, че техен колега е убит по време на работа или медиците ?

Колкото и лентички да си сложа, в колкото и форуми да го напиша, на колкото и маси или пред колкото и телевизора да го обсъдя, няма да стана истински съпричастен. А тези, които излизат, да покажат съпричастие... къде са спали миналите 8 години ?  По-важното е... къде е този международен натиск? Къде е позицията на България и какво са направили политиците. Какви сакнции ще предприеме държавата ни, ако е съпричастна, с/у Либия и къде изобщо е смисъла от цялата тази измислена показност ?

Цитат
СТАТИСТИКА

За периода 2000 - 2004 г. в резултат на пътнотранспортни произшествия по улиците и пътищата на нашата страна са загинали 326 и били ранени 5928 деца до 18-годишна възраст. От тях до 6 г. възраст са загинали 52 и ранени 586, от 7 до 9 г. 47 са загинали и 1252 са били ранени,  от 10 до 14 г. 96 убити и 1993 ранени, от 15 до 18 г. 131 убити и 2097 ранени. Всеки ден повече от три деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия по пътищата в нашата страна. От тях 43.2% като пешеходци, 39.4% като пътници и 17.4% като водачи на велосипеди,мотопеди, мотоциклети, каруци и др. Най-голяма е смъртността при децата пътници.
Пътнотранспортните произшествия са третата по ред причина за смъртността на децата от 1 до 14 годишна възраст, след болестите на кръвообращението и отравянията заедно с другите травми. Тук ясно следва да бъде отбелязано, че отговорност за тази висока степен на травматизъм носим ние възрастните. Първо не ги обучаваме като родители и второ не винаги сме добър пример за тях. Не ги обучаваме достатъчно като учители, а като организатори на движението не създаваме необходимите условия за безопасно движение на децата по пътищата.

ДЕЦАТА ПЕШЕХОДЦИ

За разглеждания период 2699 деца са били блъснати от автомобили като пешеходци. От тях до 6-годишна възраст са загинали 30 и ранени 353, от 7 до 9 г. 25 и 810, от 10 до 14 г. 36 убити и 970 ранени, от 15 до 18 г. 12 убити и 463 ранени.
От произшествията с блъснати от автомобили и пострадали деца 95.3% са настъпили в населените места. От тях 87.7% са регистрирани в градовете и 12.3% в селата.

...

Източник: http://www.pz.government.bg/pz/obl_prog_bezop.doc

Целта, с която започнах тази тема е, че хората пет пари не дават за нещо, докато то не заеме публичното пространство. Доказателства за тези думи има много. Като например глобалното затопляне, за което се сетиха, чак след като няколко урагана помпляха САЩ.

За мен живота на тези 326 деца е бил по-ценен, отколкото живота на българските медици. Докато медиците са затворени в Либия - тези деца са починали на улиците... в България. Ние си затваряме очите и се залъгваме с глупави кампании.
Последна редакция: 10 Февруари 2007 от Recoil
Infra Red
Странен Любовник
***
Пол: Мъж
Публикации: 470

Профил WWW
Отговори #17: 10 Февруари 2007

Лично на мен тази цялата инициатива ми е много фалшива и дори бих казал глупава.Един вид целия този шум се явява нещо като реклама за политиците,да се покажат и те колко човечни са.Може да звучи жестоко,но света познава множество човешки трагедии.Както каза Миро "семейство се връща за вкъщи и бива прегазено" или пък отива на море с колата и катастрофира и още милиони примери.За мен кампанията "Не сте сами" е поредния успешен опит за манипулация на българската нация и отклоняване на вниманието и от истинските проблеми.Бих сравнил кампанията с чалга понеже е прекалено семпла.Всичките тези обсъждания и вайкания колко са нещастни и как можело така...все едно да обсъждаш еди кой си мач на Левски,просто ей така да има за какво да се говори.А иначе за 8 години съдебния процес не получи почти никакво развитие.Как точно сега решиха да предприемат такава инициатива ? Лично моето отношение е ... жалко за тези сестри ако са невинни,но трябва ли да ми пука повече за тях отколкото за някой катастрофирал,за който поне знам със сигурност,че няма вина за смъртта си.Знам,че звуча като егоист,или като коравосърдечен тип,но не мисля,че съм.Просто мисля като Миро.С какво техния живот е по-ценен от този на 7те деца загинали на 21 декември 2001-ва или на децата удавили си в сръбската река ? Кой решава чии живот е по-важен ?
 
Последна редакция: 10 Февруари 2007 от Infra Red

There's something that's invisible, there are some things you can't hide...
try detect me when I'm sleeping, in a wave you say Goodbye ...
hope
Агент
*
Пол: Жена
Публикации: 83

Профил
Отговори #18: 10 Февруари 2007

Лично на мен тази цялата инициатива ми е много фалшива и дори бих казал глупава.Един вид целия този шум се явява нещо като реклама за политиците,да се покажат и те колко човечни са...
...С какво техния живот е по-ценен от този на 7те деца загинали на 21 декември 2001-ва или на децата удавили си в сръбската река ? Кой решава чии живот е по-важен ?
 

Ами решаващите в лицето на управниците ни очевадно решават, че нито на едните живота не е толкова важен съдейки по действията им.

Аз лично вчера не останах на площада да изкажа съпричастността си по именно този начин...защо ...по причините изложени от доста хора тук....някакси не обичам пасивните действия, които често са със съмнителен резултат... Много съпричастна обаче се почувствах към активния протест на таксиметровите шофьори. Прави ми впечатление, че те от години се показват най-активната и обединена прослойка на гражданското ни общество. И както всички видяхме от реакцията им има веднагически резултати - политиците за в миг се показаха "толкова" загрижени на дела - за часове се приеха исканията на протестиращите и се задейства на бързи обороти иначе мудната държавна машина. За залавянето на убиеца няма да коментирам - склонна съм да мисля, че е възможно и да не е това истинския извършител на престъплението...на всички ни е ясно, че убиеца трябваше да бъде открит светкавично...Идеята ми е, че ако искаме нещо да се промени тук и сега трябва да действаме обединено, целенасочено и неотстъпно тук и сега. Или както казва синдикалната ни лидерка "бебето няма да бъде нахранено докато не ревне".
zuu
Смутител
***
Пол: Жена
Публикации: 282

Профил
Отговори #19: 10 Февруари 2007

Много съпричастна обаче се почувствах към активния протест на таксиметровите шофьори. Прави ми впечатление, че те от години се показват най-активната и обединена прослойка на гражданското ни общество

Да. Защото гражданските протести и инициативи са в основата на изграждането на стабилното гражданско движение, което, по мое мнение, на България й липсва. И аз се дразня от популизма в кампанията „Не сте сами” , но винаги, а и предполагам на всякъде по света, публичните личноти се възползват от такива събития за „натрупване на точки” пред по-широка аудитория. Например, спомням си, че известно време след инцидента в дискотека "Индиго", Мишо Шамара посвети песен на загиналите деца, което ми се стори много по-пошло от сълзливите речи на родните ни политици и фолк-певици, рекламата която си направиха медиите, увеличените продажби на вестниците и пр., на които сме свидетели в последно време.
Но всяка една спонтанно възникнала гражданска инициатива, може много бързо да се разпадне и да остане неефективна, ако не бъде организирана или структурирана по някакъв начин. По тази причина, естествено, тя може да бъде и лесно манипулирана. Но си мисля, че ако човек е достатъчно разсъдлив, има правилно изградена ценностна система и собствено мнение, което иска да изрази, лесно може да отдели популизма и манипулацията от социалния проблем, каузата или идеята, около която възниква въпростият протест. Защо винаги трябва да си мислим, че някой иска да ни използва, да ни прецака и т н.? 
И по мое мнение, имено вчерашният ден, оборва тезата, че живота на едни е по-малко ценен от този, на други. Ако единият протест  беше за защита на 8 човеки живота, които са жертва на неграмотна политика, то протестът на шофьорите е предизвикан от смъртта на един човек, жертва на убийство.
Не мисля, че някой поставя едното над другото.

jump out of time
Страници: 1 [2]  Всички
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.