DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: [1] 2  Всички
  Печат  
Автор Тема: Какво направихте със старите си аудио касети?  (Прочетена 12916 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
julianep
Ултрас
**
Пол: Мъж
Публикации: 551

Профил WWW
23 Юли 2008

Предполагам, че много от вас са събирали касетки, преди да се появят дисковете и мп3-ките. Аз имам около 300-400 и съм ги подредил по азбучен ред в няколко кутии, предимно от обувки Усмивка
Много хора се отърваха от касетите си, като или ги подариха, или ги изхвърлиха. Странно, за мен голяма част от тях имат сантиментална стойност и никога не ми е хрумвало да ги разкарам, въпреки че едва ли ще ги слушам отново (ако изобщо биха тръгнали след толкова години). Спомням си как пестях от закуски, за да мога да си купувам по 2-3 касетки всяка седмица, как с прятели бягахме от училище, за да отидем до някой музикален магазин и да задоволим поне отчасти меломанщината си, как с часове висях пред касетофона и записвах албуми Полицай
Изобщо .... хубави времена бяха, ценяхме музиката в пъти повече. Предполагам ще се съгласите, че ако в днешно време тепърва започваш да слушаш музика и за целта си изтеглиш няколко пълни дискографии от интернет, трудно ще я оцениш по онзи old school начин. Затова и нямам намерение да се разделя с добрите стари касетки Усмивка
А вие, какво направихте с тях?
N:Mode
Гост
Отговори #1: 23 Юли 2008

  Моите, които са около стотина си стоят в една прашлясала кутия и доста рядко се сещам за тях. Оставил съм си само тези, които съм презаписвал от различни радиа или от приятели, които са ми давали своите.
  Няма да забравя каква еуфория беше, когато един приятел ми даде оригинална касетка на Ultra година или две след като албума излезе. Бях си я презаписал два пъти за всеки случай и дори бях направил некадърно копие на обложката с химикалка.  Усмивка
kiril101
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 666

Профил WWW
Отговори #2: 23 Юли 2008

Интересна тема. Накараме да се замисля, как всяко поколение( за напред не мисля ще е така) сантиментално пази поотживелите си музикални носители. Това обаче мисля е основен феномен в България и може би още няколко страни от бившия "Източен блок". Като изключим меломаните на запад хората нямат този навик. Дори авторът на темата се убеди как на центъра на Берлин можеш да се "уредиш" с плочи, които са издадени преди 20-30 години. Просто им е минало времето и хората не искат да си пълнят къщите с излишни предмети. В България това обаче не е така, и мотивите за това са твърде елементарни. Всяка плоча, ролка, касета сама по себе си има стойност на уникат за собственика. Коефициента на трудност за придобиването на нещо конкретно е толкова висок, че всеки един носител както казах придобива статут на уникат. Това е причината да не желаеш да се разделиш с него. Тук конкретно говоря за музиката, която е идвала и идва от запад.
Поколението на моите родители пази ревностно своите плочи. Следващото след тях - магнетофонните си ролки. Моето - касетите. Тези след мен - CD. Децата ми - Blue Ray и iPod. Кой знае след това?
Но да се върна конкретно на въпроса. Нямам представа колко са, скоро ги премествах от мястото, на което си седят от детските ми години, поради преустройство в апартамента.
Бях запитан за възможността да потеглят към "жълтите" кофи - мисля те бяха за пластмаса.  Шок
"-Оооо! Само през трупът ми." беше отговора. И няма как да е по друг начин. Това е все едно да изхвърля 20 години, че и повече от живота си.
Ако седна да разглеждам касетите си то историята им ще стигне за една книга. Помня първата си касета. Първата хромна касета(за тези които не знаят според вида на лентата биват три вида - нормални, хромни и метални, като в същата степен е качеството на записа, и издръжливостта при износване). Първата касета с ДМ запис на нея, и т.н. и т.н. 
Както казах зад всяка една се крие цяла история, и спомен. Не мога да се откажа от едни от най-хубавите моменти и спомени в живота си.

Сега е доста по-различно особено след като чрез глобалната мрежа можеш да откриеш почти всичко, което ти трябва. Интересното е че по отношение на оригинални носители нещата не са се променили много от преди. Все още няма такива места, на които просто да казваш изпълнителя и албума и след няколко минути най-много да е в ръцете ти, в краен случай на другия ден. В повечето бивши соц. страни е вече така. Тука обаче обичаме винаги сложния начин. Може би за да имаме какво да събираме след това по кашони и кутии, за да имаме все пак някакви спомени. И така да е, знайте, че си заслужава.

Good Evening, Sofiaaa!
Admirer
Екип
****
Публикации: 584

Профил
Отговори #3: 23 Юли 2008

Аз също имам около 400 касетки, доста от тях са също като при Юли, подредени в кутии от обувки и прибрани в най-горната част на секцията. Други все още сърце не ми дава дори да прибера и са подредени на рафт на същата тази секция. Именно сантименталната им стойност ме кара да ги пазя и да не ги изхвърлям. Някои от тях допреди година, две все още слушахме в колата.
Едно от първите неща, на които ме научи баща ми беше как се записват касетки. Имахме един касетофон Пайнер и един дек Сони, т.е. все още ги имаме. Старата техника е "джелезна" Зъл Та доста касетки позаписах на тях. Първите неща, които чух и помня са Алфавил, Нат Кинг Кол и Би Джийс. Баща ми все още си пази ролките / както каза Кирето, всяко поколение си пази музикалните носители/.
Не знам дали някой друг е правил първата форма на репийд на касетка... Плезене Записвах една песен на цялата касетка, за да мога да я слушам без да я превъртам. Усмивка

You'll taste the pain
I know
You will harvest what you sow
kirilart
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2405

Профил WWW
Отговори #4: 23 Юли 2008

Още една точка за феномена. Моите касетки също се подвизават в един кашон в мазето. Също като останалите заделях джобни, за да направя поредния запис на касетка и да хромките бяха трепач. Имах няколко 120 минутни Maxell-а и на тях бях презаписал най-ценните си записи по онова време - албуми на Dire Straits, Pink Floyd и Queen.
По-любопитното е, че преди две години си купих за последен път касетка - в Пловдив в "Mюзик центъра" имаше разпродажба на касетки и се сдобих за шеметните 3 лева с копие от албум на Perfidious Words. Не мога да цитирам кой точно албум, а и няма как да проверя защото касетката не е във Варна при мен, но явно старите навици ръжда не хващат.
 Полицай
maya_v
Крал
**
Пол: Жена
Публикации: 990

Профил
Отговори #5: 23 Юли 2008

Аз също си пазя касетите или да кажа повечето от тях, защото имах много, а вече няма място за тях, та някои, които са били презаписвани по н-пъти и до такава степен амортизирани, че дори и да се пуснат на касетофон няма нищо да се чуе от последния запис съответно наскоро бяха засилени към коша за боклук и то под влияние на майка ми, защото ако остане на мен като виден "Плюшкин" нищо няма да изхвърля дори и да няма повече  място. Другите са на тавана в кутии, а най важните съм оставила на секцията - това е цялата дискография на Депеш на касети (кои купени от Унисон и Лазаров рекърдс, кои презаписани) до 97-ма (после спрях да купувам касети и преминах на си ди-та) като отстрани задължително е написана годината на издаване на албума, защото по онова време не говорехме с имена, а с години. Като си разменяхме касети за съответния албум казвахме "давам ти осем три...осем седем и т.н.". 
Иначе като първи спомени имах едни сборни от началото на 80-те, записани в чужбина от един познат на баща ми, на които имаше няколко парчета на Бронски Бийт и Алфавил, които ми бяха направили особено впечатление в невръстната ми възраст, но тогава не знаех кои са тези групи, а разбрах след години.  Усмивка
И аз също събирах парички от закуски или от върнати бутилки, за да си купя някоя касета (със запис или празна, която съответно да дам да ми запишат) и понеже нямаше от къде другаде да си намеря текстовете ходех на Славейков на една сергия и от там си купувах разни преснимани обложки, които още пазя в една папка.
Пазя си и някои видео касети със записи от МТВ, от началото и средата на 90-те с ънплъгд на Суейд, Пърл Джем и разни концерти на Депеш, така за спомен, не че вече имам на какво да ги пусна, за да ги гледам.
Последна редакция: 23 Юли 2008 от maya_v

Let me hear you
Make decisions
Without your television
Let me hear you speaking
Just for me

Let me see you
Stripped down to the bone...
unspotted
Някой
***
Пол: Жена
Публикации: 16

Профил
Отговори #6: 23 Юли 2008

Седят вкъщи 20-тина в две найлонови торбички. Почти всички записвани от радиото освен няколко донесени от Сърбия(сещате се с каква музика). Доказателство, че и май-сериозното радио в местния ефир днес пускаше чалга преди години  Ухилен

kris
Някой
***
Публикации: 17

Профил
Отговори #7: 24 Юли 2008

От прочетеното до тук става ясно, че съдбата на старите аудио касети е почти една и съща, независимо чия собственост са. Аз също пазя част от късетите си / цялата дискография на Depeche Mode / Не мога да се разделя с тях, макар че сега същата тази дискография я имам на CD и на компютара.
deiv4o
Гост
Отговори #8: 25 Юли 2008

Всичко  е наредено до плочите и дисковете Усмивка дори наскоро си пуснах In Your Memory  Пощурял много добра песен Пощурял
Ivelina_10
Странен Любовник
*
Пол: Жена
Публикации: 406

Профил
Отговори #9: 15 Септември 2008

ооо аз моите ги захвърлих в болкука... кой знае в коя софийска бала са... е предвидливо преди това всичко вече е снабдено на CD/ mp3... ама като се сетя колко пари съм дала преди за тия касети...и какво щастие беше че съм се сдобила с еди-какво си...ц-ц-ц..
Titi
Господар
*
Пол: Жена
Публикации: 166

Профил
Отговори #10: 19 Септември 2008

Аз си мислех че съм от лудите, но явно не съм единствена  Пощурял Част от касетите преди години подарих на племенницата си, но всичко на Depeche , The Cure и Camouflage си стои грижливо прибрано в един кашон, заедно с всички плакати. И аз като другите отделях от закуските за касетка и тичах към Унисон, а освен това имаше един младеж който продаваше плакати по 10лв.... та затова и тях сърце не ми дава да ги изхвърля, въпреки че съм наясно, че повече няма да ги сложа на стените , а касетките вече нямам на какво да слушам, защото касетофона го изхвърлих ..... Спомням си че за единия албум на The Cure се тръшках на майка ми пред един магазин в Гърция , че нищо друго не искам да ми купува.... САМО НЕГО .....и накрая спечелих битката  Усмивка

Спрете Земята..... искам да сляза !!! ...... но ще се върна , само да изживея още един концерт на Depeche :-)
dearrose
Висш Любовник
*
Пол: Жена
Публикации: 1246

Профил WWW
Отговори #11: 20 Септември 2008

Пазя си всичко от-до, въпреки смяната на жилища и нуждата да ги пренасям  Ангелче! Старите ми касетки и сега са разпределени по класьори и съм си ги подредила в един шкаф, както и още по-старите на брат ми Одобрение. Имам и касетофон, където мога да ги слушам, но скоро май не ми се е случвало като се замисля Очиврът.
Не знам дали някога изобщо ще реша да ги изхвърля, дори и да станат абсолютно неслушаеми Намигване.

Make me think that at the end of the day
Some Great Reward will be coming my way...
yori
Посветен
***
Пол: Жена
Публикации: 363

Профил
Отговори #12: 20 Септември 2008

Днес рових в един шкаф и като видях касетките си, се присетих че отдавна мисля да пиша в тази тема Усмивка
След обстойна проверка се оказа, че почти 90% от касетките ми, сама съм си ги правила  Ухилен
Имахме еднокасетъчен касетофон Panasonic с разкачащи се колони! (той, заедно с телевизора JVC и видеото бяха най-скъпите неща в къщи, по онова време) За да запишеш нещо на касетка, трябваше едновременно да се натиснат копчетата Play и Rec, които след многократната употреба бяха започнали да се амортизират. Направо си умирах от яд ако изпуснех някоя песен по радиото (от началото й) в неуспешни опити да натисна едновременно копчетата  Ухилен
По онова време имах доста по-различни музикални предпочитания, като предимно слушах музиката по Радио ВИВА. Имам касетки, озаглавени "Хитове лято 94", "Хитове лято 95" и т.н. все полезни неща има на тях ... Ace of Base, 2 Unlimited, DJ Bobo ... те само ми напомнят, колко вода е изтекла от тогава, еееех
Иначе имам на касетка "The Singles 86/98"!  Доволен
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #13: 20 Септември 2008

Успях да хвана самия край на ерата на касетите. Спомням си как в 7-ми клас сякаш по закон след всеки урок по математика или литература отивах в "На Тъмно", за да си купя нещо на DM или на други групи, които започвах да слушам. За съжаление не проявих особена грижливост и сега голяма част от колекцията ми липсва. Предполагам, защото не съм минал през изпитанията, през които са преминали родените преди мен. "Elemental" на Tears For Fears остана в едно чекмедже, на което му изгубих ключа, "Republic" на New Order внезапно изчезна, а с тези, които вече не работеха или бяха на групи като HIM и KoЯn, които отдавна не слушам, се разделих по собствена воля.

Но спомените си остават, особено онези моменти, в които завъртането на току-що придобита касетка е на принципа "нов албум = нова вселена", откриването на "My Insatiable One" на Suede в някаква компилация, чиято обложка беше прекалено избеляла, за да се разбере за какво става въпрос, маниакалното въртене на "Symbol of Life" на Paradise Lost на фона на Алпите...

Последната, която си купих беше "Version 2.0" на Garbage преди три години.

ооо аз моите ги захвърлих в болкука... кой знае в коя софийска бала са...

Чух, че небезизвестният софийски боклук пътува към Силистра...
Последна редакция: 20 Септември 2008 от The Fein

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

maya_v
Крал
**
Пол: Жена
Публикации: 990

Профил
Отговори #14: 21 Септември 2008

"Хитове лято 94"

Йори, хитовете на лято 94 си ги бях записала и аз - много са ми любими.  Намигване
Наскоро даже някои на Corona и Ice MC си ги намерих в нета и от време на време си ги слушам като ме обхване носталгия по онова незабравимо лято, когато за 1 път отидох без нашите на море.  Ангелче
 

Let me hear you
Make decisions
Without your television
Let me hear you speaking
Just for me

Let me see you
Stripped down to the bone...
Страници: [1] 2  Всички
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.