Ето малко от извънконцертната програма, която съм си набелязал за Берлин. Тъй като вече съм обикалял всички забележителности по центъра, а и неизбежно при някоя разходка се минава покрай тях така или иначе, ето на какво съм се спрял за останалите дни от престоя в Берлин.
Който е навит да обикаляме заедно е добре дошъл.
Цял ден - разходка до Потсдам и парковете Sanssouci /планирам 9-ти или 11-ти ако времето на 9-ти не позволява/
Транспорт с S7 от градската мрежа на Берлин, трябва да имате валиден билет ABC зона за пътуването или карта за деня.
Самият град не е толкова забележителен, колкото парка с дворците. Дворцовия ансамбъл заедно с красивите градини е защитен обект на ЮНЕСКО и е обявен за най-големия такъв на територията на Германия. В самия Потсдам също има какво да се види. В старата част на града, най-интересни са холандския и руския квартал, които пресъздават характерната архитектура за съответните места.
Ето линк, на който можете да се запознаете с това, какво можете да видите в Сан Суси:
SanssouciСписък на дворцовите сгради в чертите на парка, които можете да видите на горния линк:
Sanssouci Palace
Picture Gallery
New Chambers
Historic Mill
New Palace
Belvedere on the Klausberg
Chinese house
Charlottenhof Palace
Roman Baths
Orangery, Sanssouci Park
Norma Tower
Church of Peace
Mosque, Steam Engine Building За половин ден /8-ми или 11-ти ако времето не позволява/ съм предвидил разходка до друг интересен парк:
Gardens of the World - MarzahnТранспорт с S7 от градската транспортна мрежа на едноименната спирка Marzahn. Валиден билет за зона AB или карта за деня вършат работа.
Градините на света е проект на столичната община в Берлин и можем само да мечтаем в София да изникне подобно нещо. До момента в парковия комплекс са отворени 6 градини представящи съответния характерен пейзаж от различни краища на света:
Китайска градинаОриенталска градинаЯпонска градинаБалинезийска градинаКорейска градинаРенесансова италианска градинаОстаналата част на парка е аранжирана с цветни градини и водни площи. Интересен е и зеления лабиринт.
Вход: 3 евро
Толкова по моята програма, ако се съберем повече хора можем да пътуваме с груповите карти в метрото до 5 души на карта, които излизат по-евтини дори и ако трима души си купят такава и пътуват заедно.