DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: [1]
  Печат  
Автор Тема: Bluba Lu - Червената къща, Червена зала - 31 октомври  (Прочетена 1668 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
25 Октомври 2008

Блуба Лу представят:
Квадрофоничен концерт

След симфоничния проект "Световна меланхолия" и ню-джазовия "Груув Европа" Блуба Лу се обръщат към своя стара квадрофонична фантазия. Четирите източника на звук определят ново звуково пространство, в което взаимоотношението артист-публика става неочаквано различно. Блуба Лу са разработили специална собствена технология за живото изпълнение на този нов проект - множество машини, оплетени в сложна мрежа от тайни схеми. Нещо важно се случва между четирите ъгли в голямата зала на Червената къща!

Със специалното участие на Андрония Попова (Рони) – вокал и Румен Благоев - бас.

Експеримент, който не бива да бъде пропускан!
В рамките на поредицата „Изкуство в безтегловност – свободна арт сцена София 2008", осъществена с подкрепата на Столична програма „Култура".


31 октомври (петък) 2008, 20.00 ч.
Червената къща, Червена зала
http://www.blubalu.net

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #1: 01 Ноември 2008

Концертът на Bluba Lu в Червената къща беше уникален, като тази дума е съвсем на място. Снощи групата постави не само нова страница в историята си, но и на нещо по-голямо.

Почти пълната липса на осветление в залата и шумът от падащи капки подсили мистериозното чувство, че нещо изключително предстои, но представа си нямаш какво. Не повече от 50-60 души станахме свидетели на квадрофоничния концерт, но сякаш малкия брой дошли беше още една причина събитието да бъде толкова интимно преживяне. Докато чакахме на входа се появи и Насо Русков...но за него по-късно.

Изведнъж Димитър Паскалев и Константин Кацарски се качиха на сцената, разположена в средата на Червената зала. И вместо с трип-хоп, чилаут или джаз, двамата изпълниха пространството с експериментална и студена електроника, която в началото асоциирах с Kraftwerk, krautrock-ът от 70-те, Гари Нюмън, но всяка песен добавяше толкова разнообразие като аранжимент и настроение, че беше безсмислено да поставям в някакви рамки каквото и да било чутото, а просто се оставих да го преживея.

Не след дълго Рони застана зад кийборда, а Румен Благоев на свой ред зад бас китарата. Първата песен с нейни вокали, вероятно озаглавена "Comfort Me", съдържаше отчасти (доста абстрактни) български текстове. От "World Melancholy" четиримата изпълниха "Hold Back" и "Beyond", преработени в съответствие на новия материал, в който подобно на "Third" на Portishead топлите вокали се бореха с ледената музика, изграждаща мелодия от звуци, които обикновено не предпоставят към това. Изненадващо Димитър също се направи няколко вокални включвания. И безспорно един от най-иновативните елементи на концерта беше и играта със звуковите ефекти, които те караха да го възприемеш не като случващ се пред теб, а...около теб. Единственото осветление в залата пък бяха фенерите, закачени на главите на четиримата.

Преди последната песен, Димитър лаконично обяви, че предстои "изненадата на вечерта", а Рони отиде да "я потърси". И тогава, под аплаузите на всички Насо Русков се качи на сцената и заедно представиха още една перфектна нова песен. Трудно би могъл някой да предположи, че толкова различни като музика и визия хора могат да се сработят толкова хармонично, но това предполагам е поредното доказателството колко непридвидими могат да са Bluba Lu в идеите си. Няма как и да се направи сравнение с концерта във Варна, тъй като става въпрос за две съвършено различни преживявания, като че ли обединени единствено от гласа на Рони и идеята за перфекционизъм. Като съм склонен да мисля, че това е по-скоро показател за необятната фантазия на тези хора, отколкото липса на някаква рамкирана идентичност.

След концерта се видяхме с Константин (който в един момент от пърформънса гонеше въображаем комар) и той ми каза, че новият материал е пред завършване и ще излезе "съвсем скоро". Три абсолютно различни албума за три години - кой друг в България би могъл да го направи? А за тези, които ще бъдат на Stereo MC's - той, заедно с Лепра Де Лукс ще подгряват концерта.

Запознах се и с Насо, като в шумотевицата се получи и следния особено култов диалог:
Аз: Преди време ти бях писал в myspace, когато исках да правя интервю със Стефан Олс...
Насо: (изглежда чул "с теб") Да бе да, ей ся ши го напрайм.

Но Насо изчезна нанякъде, а за мое учудване Стефан Олсдал от Placebo не се появи Усмивка

И въпреки че новите песни също бяха белязани от "световната меланхолия", тръгнах си от Червената къща с широка усмивка. Който и да убива българската музика, винаги се намират хора, които да я поддържат жива.
Последна редакция: 01 Ноември 2008 от The Fein

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

VANS
Гратис Любовник
****
Пол: Мъж
Публикации: 58

Профил WWW
Отговори #2: 01 Ноември 2008

Страхотно ревю! Почти почувствах, че и аз съм бил там Усмивка

Negative music for positive results
Страници: [1]
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.