мисля, че има доста хора от форума, които биха могли да помогнат с препоръки за разнообразна и интересна културна програма за мадрид.
ето и моите:
в толедо си заслужава да се прекара цял ден. градчето е прекрасно и освен забележителностите му (които не си спомням много добре -катедрали, музеи, дворци), има и доста приятни ресторантчета и магазинчета, в които се продава традиционния за старата столица mazapan de toledo и други сладкарски чудеса от региона и испания. най-лесно и евтино е пътуването с автобус и ако не се лъжа двупосочния билет за човек е в порядъка на 10-12 Евро, а до толедо се стига за около час. тъй като вероятно тези от вас, които си направят труда да посетят старата столица няма да знаят какво точно и кое по-напред да разгледат, затова най-лесно е да се отправите към информационния център в стария град, където услужливо ще ви дадат карта, където предвидливо са показани пешеходните маршрути, които покриват местните забележителности. в толедо ми харесаха уютните тесни улички и чувството, че се разхождаш в град от миналото и веднага ми напомни за готическият квартал на барселона.
относно мадрид: центъра съвсем спокойно може да се обходи за един ден, като лично на мен любимата ми улица за разхождане е Gran Via, която е много модерна. Доколкото си спомням реалния център така да се каже е puerta del sol, на който се намира стауята на мечката символ на града и това е една добра начална база за разглеждането на града. това е центъра не само на мадрид, но и на цяла испания. може би най-посещаваното място е Plaza Mayor, както и кралския дворец.
мое любимо място е Plaza Santa Ana, където има множество ресторанти, в някои от които бирата се прави на място и виното също си го бива, мястото си има чар и заведенията са много добри.
прекрасно място за разходки е Parque Del Retiro - красив парк с многобройни алеи и огромно езеро с лодки.
мадридското метро е едно от най-модерните, на които съм се возил и превоза с него освен, че е бърз е и изключително комфортен.
не препоръчвам посещение в музея 'прадо', освен на хора, които имат по-сериозен и насочен интерес и познания към изобразителното изкуство. интересно ми е мнението на киро за въпросния музей, защото не вярвам да го е пропуснал. в мадрид има и още един световно известен музей за изобразително изкуство, който пропуснахме - казва се 'Museo Thyssen-Bornemisza'. винаги съм се канил да отида в подобен музей порядъчно почерпен, имам чувството че само тогава тези ренесансови картини може по някакъв начин да ми въздействат. според мен най-удачното място за такова(полято) посещение е музея на пикасо

- ако не се лъжа в барселона има и не съм го посещавал и този път няма да пропусна и ще се погрижа да съм се подготвил за това изпитание както си трябва

.
местна забележителност са така наречените 'Museo Del Jamon', където можеш да консумираш въпросния хамон, във всякакви комбинации и всякакви видове в неповторимата атмосфера на висящи навсякъде джoлани месо (в общи линии все едно си в клаnица, за радост - след клането).
друга за мен необяснима особеност на мадрид е че много често в тези музеи на хамона, а и в многобройните барчета и локали местните имат странния навик да хвърлят салфетки и боклуци на пода, което по никакъв начин не се приема за признак на ниска култура.
относно храната - типични за мадрид са тапас баровете, които присъстват навсякъде. не мога да препоръчам някой определен, но имам такъв в барселона, където можеш да опиташ може би най-вкусните тапас на света.
испанците имат превъзходни фаст фууд вериги, като най-известните са rodilla, както и pans & co. препоръчвам закуска или обяд, а дори и вечеря и в двете места. няма как да ги подминете, има ги навсякъде. другото нещо, което задължително трябва да се опита е tortilla de patatas - много, много вкусно.
в мадрид не съм си поръчвам paella, но това е може би най-известното традиционно испанско ястие. опитвал съм 3 пъти и най ме впечатля тази с черен ориз и морски дарове.
ясно е че посещение на мач е също незабравимо преживяване, освен за тези, които не мразят футбола със страст. освен реал, в мадрид играе и атлетико мадрид, който е почти толкова поппулярен в мадрид, колкото и галактическият реал. стадионът на реал е великолепен и според мен по-красив от ноу камп в барселона...е не е толкова огромен, но е само с някакви си 20 хиляди по-малък

.
залата където ще бъде концерта е сравнително ново и изключително модерно спортно съоръжение - построена е на мястото на старата спортна зала, която е изгоряла при пожар. Залата функционира от 2001 и е с капацитет 15 000, като за концерти без проблем побира над 18 000.
в мадрид е и единсвеният път когато съм гледал депеш мод на трибуните и гледката беше отлична. разбира се ако предпочиташ да скачаш и викаш на воля, по удачното място е долу пред сцената

.
ще съм безкрайно радостен ако за испанските концерти, а и не само има добра подгряваща група, малко нахално и нереално, но ако може да са килърс ще съм много, много, много щастлив. дано също така с влизането на турнето в зали да се сложи край на всички неприятности споходили групата през първият кръг.
имам и един съвет - запомнете думите izquierda и derecha - съответно дясно и ляво. испанците(тези от тях живущи в големите градове съвсем не са получили добро обучение по английски в училище и ще чувате доста често тези две думи, когато питате местните за определено място.
Ами в общи линии това е от мен, надявам се написаното да е в помощ.