DM.org Лого
DM.org :: Фенове :: Форум
Angel Bright Icon
Форум
Страници: [1]
  Печат  
Автор Тема: Смисъл на текстовете  (Прочетена 3964 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
MAO BOY
Висш Любовник
****
Публикации: 1576

Профил
29 Декември 2013

макар и доста от текстовете на Мартин съвсем да не са еднозначни, все пак мисля, че би било интересно да обсъдим някои от тях. съгласен съм, че понякога просто магията се губи, когато се разисква текста на една песен и обяснението на текста от автора и може да не съвпадне с високите очаквания на феновете за него.

всеки от нас сигурно се е замислял над конкретен текст, значението му или пък просто правилният превод убягва, така че ако има някой, който си направи труда да пише в тази тема, сигурно ще се получи много интересно.

тъй като вчера прочетох във Facebook кратко обяснение на един от потребителите за текста на New Dress, та ако искате да започнем от нея и как я разбирате, какво послание носи, дали е политическа или просто отражение на случващото се в света и прекаленото фокусиране върху напълно незначителни неща, за сметка на важните?

Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
The Fein
Екип
****
Пол: Мъж
Публикации: 2988

Профил WWW
Отговори #1: 29 Декември 2013

Не съм я слушал от много време, но като спомена New Dress, се замислих, че ми липсва тази по-социална и политическа ангажираност, която се прокрадва на няколко места в песните им от 80-те. Вярно е, че те не са "такава група", но си е един вид неизследвана територия.

Колко до текста на самата песен - ако заменим името в лириките с още някоe друго, получаваме повече от актуално послание. Далечно сравнение, но е малко като напомняните през социалните мрежи есета на Вацлав Хавел или Георги Марков, за които най-изненадващото е, че са писани преди десетилетия, а не през 2013 г. Та така и с New Dress, където доста уверено и безпрецедентно за себе си Мартин ни напомня старата неизчерпваема тема за хляба и зрелищата.

Each tear that flows down your face
Trickles then picks up the pace
And turns to a river inside
A river that will not subside

I can hear that dreadful overflowing sound
And watching from afar I see a child is drowned
The child inside your heart

MAO BOY
Висш Любовник
****
Публикации: 1576

Профил
Отговори #2: 30 Декември 2013

Това е една от доста малкото песни на Депеш Мод, в които има политически нотки и колкото и на пръв поглед текстът да изглежда ясен, всъщност не е.
буквално прочетено изглежда сякаш песента е анти-роялистка и не е ясно дали принцеса Даяна е директна мишена или просто цялата пищност, тежки ритуали и етикет на кралското семейскютво като цяло. Аз лично не мисля, че е така а и не си спомням, в някое интервю Дейв или Мартин някога да са критикували в интервю монархията в Англия.

В текста не се споменава никъде медия и преса, но за мен текстът подчертава колко манипулативни могат да бъдат и какво оръжие са в ръцете на политиците.

Несъществени новини като новата рокля на принцеса Даяна например, могат да засенчат всичко друго случващо се по света.

Интересен е и смисълът на припева - дали той казва, че всички можем да променим света към по-добро или просто означава, че с нас си правят каквото си искат?

Какви всъщност са ценностите на обществото и дали те не се моделират преднамерено?

Наистина текстът звучи толкова актуално сега, както и през 86Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
MAO BOY
Висш Любовник
****
Публикации: 1576

Профил
Отговори #3: 30 Декември 2013

не съм съвсем сигурен, но мисля че има нещо като правило, че кралските особи от женски род, трябва да носят нови рокли на всяко едно официално събитие, мисля че точно това е причината и песента да се казва така

Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
Tonko
Възбуден
***
Пол: Мъж
Публикации: 142

Профил
Отговори #4: 03 Януари 2014

Интересно, не се бях замислял, но в немалко песни има социална/обществена нотка - The landscape is changing, Shouldnt have done that, Everything counts. Понякога ми се струва, че твърде много се експлоатира любовната тема, за сметка на всичко останало...

She stood beside me once again
I knew her face
We met before in the street
Recalling all the children dancing at our feet
MAO BOY
Висш Любовник
****
Публикации: 1576

Профил
Отговори #5: 05 Януари 2014

construction time again e май единственият такъв техен албум

Alice est partie en voyage
La tête dans les nuages
Страници: [1]
  Печат  
 
Прегледай:  

DM.org | Powered by SMF 1.1.2.
© 2004, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.