Има различни по стил писатели. Някои имат поразителна фантазия, други неизчерпаема дълбочина(Хесе например), трети просто пререзказвайки са в състояние да сътворят етапи в историята на човечеството(Кастанеда или Захари Стоянов например), някои пък разсмиват до сълзи...
..За мен има обаче един, стоящ над всички. Нейде на недостижим трон.
Името му е ЕРИХ МАРИЯ Р-Е-М-М-А-Р-К
Човек който е възпитавал поколения наред. Автор, който има дял в израствастването ми като личност според скромния ми светоглед. Книга след книга. Отново и отново. Потапяне в реалността на историите му, във всяка от които ими зърна истински негови , чужди и измислени преживявания.(разбира се винаги неразличими помежду си)
Писател със стил, обединяващ в лека, ала здрава сплав похвати, от наименуване на марки храни и алкохол в контекст (за пръв път) и
оригинални вечни сентенции - цитати съперничещи дори на древен Рим.
Не мога да си представя четящ ,
покорилия родината си младеж, прокуден от вкъщи творец, и завърнал се победоносно мъдрец, да не изпитва всички възможни емоции. От неистов смях над ловко осмиващия маг, до просълзеното задоволство над брилянтни "лоши" завършеци на някои от романите му.
Всеки от Безбройните му фенове си има поне една "по-любима" от останалите любими негови книги.
Моят фаворит, и не само от него, а като най-всш образец в литературата въобще представлява
ИСКРИЦА ЖИВОТ Боя се да кажа каквото и да е за нея. Би било кощунство.