DM.org Лого
DM.org :: Архив
Angel Bright Icon
Ексклузивни ::  Интервю с Васил Гюров (Ревю) 10 Януари 2010
"Любовта към музиката и към истината са основните оръжия срещу действителността."
(Васил Гюров)

След Георги Георгиев, Момчил Колев, Бойко Петков и Константин Кацарски, за DM.org интервю даде още едно име, което има незаменима роля в развитието на българската музика. Васил Гюров, основателят на Ревю и през годините движеща сила и на Кале, Камион и Африка, винаги е имал смелостта да бъде човек с позиция и мнение, нещо, което все по-малко творци проявяват. Свалян от сцена, изживял разпадания и събирания, преминал през промените, които отказаха толкова много хора от музиката, същият този човек, който е сред онези, които отвориха първата страница на българската алтернативна история, е все още тук. Това ще е втората "среща" между Ревю и DM.org, след като групата участва в първата вечер на DM.org Convention 2007 в клуб Петното, Пловдив.

Представяме ви Васил Гюров, екслузивно за DM.org:

(снимка: Елена Ненкова)

На вашия концерт в Маската дългоочакваното събиране с Милена стана факт - какво беше чувството да сте отново двамата заедно на сцена?
 
Да!
 
Както в 4КМ, така и в Маската, вие изпълнихте "Само двама" на Нова Генерация - защо се спряхте на точно тази песен?
 
"Само двама" е една от най- известните песни на Нова Генерация, пее се от двама души- това са две от причините. Иначе, изпълняваме и "Страх". Имаме и други любими парчета, които с удоволствие бихме свирили.
 
Какво следва от тук нататък за Ревю?
 
Ревюлюция!
 
В интервю отпреди две години споменавате за нови песни, които имат бунтарска насоченост, за желание за издаване на нов материал, което да стане по различен път от албумната рамка...тези планове все още ли са актуални за бъдещето на групата?
 
Не си спомням за това интервю. Да, нови парчета има. Дали ще бъдат издадени наведнъж като албум или ще излизат едно по едно за нас няма голямо значение. Обмисляме да наблегнем на онлайн представяне...
 
Това бунтарство, което загатвате, че ще характеризира новите песни, срещу кои и какво е ориентирано? Можете ли да направите съпоставка между това, срещу което сте простестирали в края на 80-те и сега, в края на първото десетилетие на 21-ви век?
 
В момента се бунтувам най- много срещу себе си. Но не мисля, че бунтарството е едиственото, което характезира новите песни. Предпочитам да разглеждаме всяка песен поотделно. А съпоставки между различни периоди не е моя работа да правя. Но ако трябва да бъда по- конкретен- както показва настоящето бунтът срещу ченгетата ще си остане класика.
 
Коя е всъщност най-ефективната форма на протест?
 
Според мен не е важна формата на един протест, а хората, които участват в него и идеите, за които сe борят. Когато има подходящи хора, се раждат и нови форми на протест. И затова съм убеден, че силовите методи могат да попречат само временно на чистите идеали.
 
Смятате ли, че музикалната индустрия в момента дава повече свобода на действие и креативност, и по какъв начин това се отразява на Ревю?

Напротив, музикалната индустрия е тази, която ограничава свободата на действие и креативност (Надявам се, че Ревю по някакъв начин е надраснало тази действителност и е на по- независим етап на развитие). Аз съм дълбоко убеден, че тези които управляват тази индустрия, изобщо не ги интересува свободата или чистото изкуство. Те са приятели на парите, не на музиката. Колкото по- мощна става въпросната индустрия, толкова повече качеството на музиката пада - това се усеща в световен мащаб. Няма го естествения подбор на хубавата песен. Всичко опира до платени ротации по телевизия и радио- в тази схема са удобни безличните и посредствените. Затова липсата на имена се усеща. Примери - дал Господ и у нас и зад граница. Една от битките, които водя като член на УС на Музикаутор е за повече права и независимост на българския автор. Колкото и безмислена да изглежда тази кауза на фона на нашата действителност- аз съм оптимист!
 
Силата на любовта към музиката ли е основното оръжие срещу действителността на българската музикална сцена? Тя ли беше вашето оръжие през годините?
 
Любовта към музиката и към истината са основните оръжия срещу действителността, не само на българската музикална сцена, a изобщо. Те ще си останат незаменима сила.
Аз съм спокоен, защото виждам, че още има хора, които вярват в тези неща.
 
Из нашия форум името на Ревю се спомена на няколко пъти сред предпочитаните от феновете групи за български съпорт на концерта на Depeche Mode. Какво е вашето отношението към това събитие и бихте ли се включили в него, ако получите покана?
 

Depeche е една от най-великите групи за всички времена. Всеки би се радвал да свири на една сцена с тях.
 
В статия на Капитал се определяте като "най-свободният музикант" в България. Защо?
 
Защото имам свободата да го направя!
 
Кои са по-новите групи и изпълнители, които слушате и като цяло на каква музика залагате в свободното си време?
 
Последното, което ми направи впечатление беше Balkan Beatbox.
 
Какво бихте казали на феновете на Ревю?
Благодарим за силата, която ни давате!

<a href="http://www.youtube.com/v/2gKkTCm-gCY&amp;hl=en&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/2gKkTCm-gCY&amp;hl=en&amp;fs=1</a>

Досега за DM.org интервюта са дали:

Сара Блекууд (Client), Джейми Майерсън, Георги Георгиев (Остава), Оливия Лювел, Стив Малинс, Babylonia, Брайън Грифин, Саймън Гилбърт (Suede, The Futon), Борис Бенко (Silence), Assemblage 23, Джо Ричардсън (Recoil), Мартин Ленобъл (Jane's Addiction, Porno For Pyros), Виктор Индризо, Minerve, Карл Бартош (ex-Kraftwerk), Томас Адам (De/Vision), Ричард Силвъртърн (Mesh), Клас, Анди Крюгер (Melotron), Константин Кацарски (Bluba Lu), Томас Анселми (MIRROR), Рони Муурингс (Clan of Xymox), Бен Гарет (frYars), Васил Гюров (Ревю)...следва продължение....
---
---
Индекс: