DM.org Лого
DM.org :: Годишнина
Angel Bright Icon
DM.org една година по-късно
- коментар на Миро Георгиев (Recoil)

Проектът макар и официално да навърши една година, е малко по-стар. Историята вероятно я знаете, група почитатели, които никога не са се виждали, решили да си направят сайт на любимата група.
Макар и всеки от нас да е имал някакъв предишен опит в подобни начинания, никои от тях не е имал подобна мащабност.
Гледайки мисията, която си бяхме поставили, леко се усмихвам и си припомням какво бе в самото начало, когато никой от нас вярваше, че имаме някакъв успех.

Макар и проектът да е по-скоро сайт, отколкото форум, най-активната част си остава форума, в който всеки ден има по нещо ново. Важно за нас беше да се изгради правилник, за да е ясно, че поне имаме някакво основание да налагаме забрани. И да намалим нивото на "личната преценка". Това е едно от важните неща за общности, които се развиват в Интернет.

Не успяхме да обединим всички почитатели около едно място, но поне се радваме, че не допринесохме за разединяването и за създаването на "враждебни" суб-общности, които се състоят от недоволни потребители. Имаме доста странна вътрешна политика, която на този етап очевидно работи добре.

Ще си спестя припомянето на доста подробности, понеже нямам намерение да споменавам негативите от тази равносметка. Все пак става въпрос за неща, които не са зависили от нас и ние сме правили каквото ни е по силите, но в крайна сметка се е оказало безрезултатно. Повечето ситуации са около концерта в София, когато в един момент всички се оказаха "много заети". Единствените, които ни подадоха ръка точно в този момент бяха ММ и по-специално Интерактив, на които искам специално да благодаря. Най-вече, че решиха да обърнат внимание на самите почитатели, а не просто на суха информация, която на всичкото отгоре е неактурална.

Радвам се, че след една година сайта все още съществува и се разраства с всеки изминал ден. Макар и да има своите слаби моменти, статистиката показва че крайната равносметка е положителна.
Angel Bright Icon
DM.org една година по-късно
- коментар на Светослав Тодоров (The Fein)

www.depeche-mode.org беше рискован проект, който или щеше да стои на едно посредствено ниво с по 2-3 нови мнения на ден, 1 от които щеше да бъде моето, второто на Миро, а третото на някой, който сме измолили да поства, или динамичен сайт с твърда основа от редовни посетители. Мисля, че сме доста доста близо успяхме да направим именно второто, като наистина никой не очакваше толкова успешен развой на събитията.

Някои казват, че сайтовете, правени от почитатели за почитатели са губене на време, ненужно задълбочаване в музикалната материя или нещо подобно, но ако ретроспективно подредя нещата, които ми се случиха през последната година - мога да заявя, че ако приятните партита, запознанствата с толкова много невероятни хора, някои преминали в искрени приятелства е губене на време...то това е най-прекрасното изгубено време, което съм имал.

Ще се опитаме да задържим високото ниво на сайта и форума, такова каквото е било до сега, като се надяваме да продължим да получаваме и заслужаваме вашата подкрепа.
Angel Bright Icon
DM.org една година по-късно
- коментар на Кирил Станчев (kirilart)

Краят на лятото е и аз отново съм в Созопол...рано сутринта, на същата тераса, на която посрещам изгрева вече 6-та година. Тук спомените от началото на проекта depeche-mode.org са най-силни. Времето, когато бяхме около 70 потребители, а темите се брояха на пръсти. Сутрин запрашвах към любимия си клуб в Созопол и влизах в този различен свят, познат сега на всички ви. Проверявах новите постове (обикновено един-два на ден), отговарях на някои от тях...сещам се за спор, който водихме с Миро (Recoil) и още няколко други...накрая Добо (dobomode) ни предупреждаваше на ЛС и триеше постове. Явно наистина сме го били изкарали от кожата му, признавам дебата си беше ожесточен. Усмивка Новопоявилите се потребители бяха събитие, а пишещите едва 20. След това дойде есента, сайта се разрастваше и аз като всички останали се радвах на всяко нововъведение...например първото влизане в чата беше забавно...попаднах отново на Миро, който по онова време беше страшилището на форума ( за някои все още е! хахаха) та той водеше монолог след успешно проведен спор, а останалите мълчаха. Опитвах се да го заговоря всячески и накрая успях! Заприказвахме се за котарака му в Щатите и неговото сандъче - тоалетна...такива велики дела вършехме в началото Усмивка Най-ярък спомен по това време остави първото парти на сайта, то дори не беше официално, защото все още не бях в екипа, но вълнението около организирането му и удовлетворението от успеха са незабравими. Това беше и момента, в който се почувствах наистина полезен за проекта. Разбира се тогава все още нямах възможност да надникна в кухнята на сайта, не и преди да получа лично съобщение от Светльо (The Fein):

Цитат
С Добо решихме модератор да те правим!

Нямах и най-малка представа какво трябва да върши един модератор на практика... но се съгласих, заради предизвикателството да бъда полезен за запазването на сайта, такъв, какъвто го помнехме в началото. Когато за пръв път влязох с регистрация на модератор в сайта, видях колко се е изписало зад завесата, какви огромни усилия се полагат дори за най-дребните удобства, които съм приемал за даденост дотогава...Един паралелен свят на вече познатия ми...десетки теми, в настоящия момент вече стотици, спорове в пъти по-ожесточени от тези, които водихме като потребители...бъдещи нововъведения, строго воден списък със срокове за пускане на различните секции в сайта и т.н. близо две седмици ми отне изчитането на всичко изписано в борда за екипа...в тези първи две седмици като модератор не правех почти нищо, наблюдавах как модерира Светльо и копирах (в случая съм негов ученик)...после организирахме още едно парти, вече с помощта на целия екип, екстрите в сайта се рояха непрестанно, а с тях нарастваше и броя на потребителите. Около концерта бяхме на границата на лудостта с двете партита преди и след концерта, инициативата с табелите и екскурзията до Букурещ само ден след това...после дойде и пътуването до Истанбул, което винаги ще помня. Сега вече сме едно мини общество, предполагам до края на годината ще приемем и 1000-ния си потребител, с което неминуемо ще растат и отговорностите ни към това общество, доста трудно е да се намери баланс и понякога трябва да се разчита на лична преценка, която е субективна, но правим всичко възможно да запазим комфорта на всички потребители: нови и ветерани. Съжалявам, че с някои от най-старите потребители не се засичаме вече по страниците на форума, на самия мен ми е идвало на няколко пъти да се махна, когато нахлуят кретени в сайта и се настанят удобно...все пак най-лесното решение е да избягаш, вместо да се бориш за това, което си създал, важно е да запазим сайта всички ние, които се чувстваме добре на това място, защото всеки от нас е частица от пъзела, създаващ тази красива картина. Мерси, че ви има приятели!
Angel Bright Icon
Re: DM.org една година по-късно
- Коментар на Добромир Радичков (dobomode)

Хм, абе кой е тоя Padan Fein дето ми пише по ICQ-то?  Бил ме засякъл във форума на www.depeche-mode.com. Иска  да стана член на българския форум в  www.depechemodeforum.com. Български форум? Пфф, кой  знае за каква измишльотина става въпрос! Нямам време аз  за нови форуми. Лаконично отказвам офертата му.

Всичко това се случва някъде през далечната 2004-та  година. Тази история се повтаря няколко пъти, но аз не  свалям гарда и всеки път инато отказвам да се  присъединя към въпросния форум.

Скоро обаче рутинното ежеднвение в САЩ ме докарва до  подлудяваща скука. Имам нужда от нещо ново, някакво  предизвикателство. И така, хоп, ставам регистриран в  скромния български форум. Я да видим, кой се подвизава  тук, хм..., освен Padan Fein, има няколко други редовни  образа, Recoil, МО., depeche_me... това са май. Чакай  да пусна първата си тема. Каква беше, чакай да си  спомня... "От къде сте?" "Представете се!" Нещо такова  беше. Все пак исках да узаня кой стои насреща. Брей как  ми се нахвърлиха веднага. "Това е форум за сериозна  дискусия!" ОК, тогава прав ви път. И така завърши  първия рунд от моя двубой с българската популация в  www.depechemodeforum.com.

Разглеждам резултатите в търсачката на dir.bg. Хм, има  някакви сайтове тук за Депеш, които явно не са  обновявани през последния милениум. Брей, ма то  положението плачевно. Нямаме ли си един хубав български  сайт? Тц. Че ето го търсеното предизвикателство! Хоп обратно в българския форум. Започвам недиректно, "А бре  хора, има ли някакви хубави ДМ сайтове на български?".  Padan Fein се обажда и любезно представя сайтовете,  които вече бях разгледал. "Бре хора, то много оскъдна  ситуация. Дайте да правим сайт, аз тук мога да  програмирам, вие друго ще правите, нещо задружно, какво  ще кажете?".

Няколко дни след това купих www.depeche-mode.org.  Предложих на Recoil да работим заедно. Той се съгласи.  Та така се положи началото на DM.org и неговия екип. Това стана през Декември 2004. През следващите няколко месеца, идеята и екипа се разраства бавно, но славно. До Юли 2005, потребителите набъбват до 100, но тогава Интернет боговете решават да си направят лоша шега и сриват сървърите ни. Всичките постове във тогавашния форум отиват на кино. За радост, не сломяваме глава и продължаваме смело напред. Изграждаме форума наново, а самият сайт официално отваря врати на 1 Септември 2005.

Останалото е история, която мисля, че колегите са описали добре. Усмивка

Благодаря искрено на всички, които се чувстват част от този проект.